Des del mes de gener està en marxa un servei per atendre dones que hagin estat o pateixin violències masclistes. Aquest Punt Lila està ubicat al Casal del barri de Sant Pere, al Passeig Vint-i-Dos de Juliol, número 337. Qui ha engegat i porta de manera autogestionada aquest servei d’atenció i acompanyament són dones pertanyents al barri majoritàriament, i que a més són activistes implicades en col·lectius feministes de la ciutat.
L’horari d’atenció del Punt Lila és el dijous, de 10 a 13 i de 16 a 20 hores. També estan gestionant disposar d’un telèfon per tal que es pugui trucar durant l’horari setmanal en què està obert el casal. Remarquen que el Punt Lila pretén acompanyar dones del barri de Sant Pere perquè, en ser veïnes qui gestionen aquesta iniciativa, aquest és el context que coneixen millor, però que en cap cas és negarà l’atenció a dones que vinguin d’altres barris.
El Punt Lila porta només tres setmanes en marxa, i ja han atès els primers casos, la qual cosa demostra per a les seves impulsores la necessitat del servei. «Un punt d’atenció com aquest hauria d’estar a diferents centres cívics de la ciutat, l’administració fa ben poca cosa», assegura l’Anabel, una de les noies responsables del Punt Lila amb qui conversem per explicar-nos els seus objectius. En tot cas, una de les reclamacions plantejades des de col·lectius feministes és el fet que «els horaris d’atenció són molt limitats», en paraules de la Mireia, una altra membre del Punt Lila. Amb el punt a Sant Pere es pretén pal·liar aquesta mancança. De fet, el desconeixement de serveis municipals, com la Casa Galèria, que han constatat tenen moltes dones que pateixen casos masclistes i de discriminació en diversos àmbits, és una altra de les problemàtiques que han contrastat des de fa temps.
En aquest sentit, també han contactat amb l’Ajuntament i amb una psicòloga especialista del consistori. Han arribat a l’acord de realitzar formacions per conèixer millor el circuit d’atenció a dones víctimes de violències.
Així doncs, el Punt Lila atendrà casos de violències masclistes, en totes les seves formes, amb una atenció totalment personalitzada i «amb absoluta confidencialitat de la dona qui vulgui venir i amb el ritme que cadascuna desitgi», en paraules de l’Ana. «Sense visions paternalistes, el que volem és acompanyar-la per tal que ella triï la millor opció per actuar en cada cas», assegura l’Anabel.
Miquel Gordillo
Deixa un comentari