CCOO impugna el sistema de substitucions de professorat per entrevistes, emparades en la LOMCE, per incompatibilitat amb la normativa vigent

No Comment

CCOO interposa un contenciós-administratiu contra la Resolució Edu/1852/2021 d’11 de juny i altres articles dels decrets que afecten l’accés al treball públic docent.

El sindicat impugna el sistema de substitucions per entrevistes i altres normatives emparades en la LOMCE per incompatibilitat amb la normativa vigent. Acusa el Govern: «Sota el parany de l’autonomia i del projecte educatiu dels centres públics, Catalunya ha instaurat un model de selecció de personal docent únic en l’Estat espanyol, propi de l’empresa privada. A dia d’avui, no tenim cap indicador que demostri que aquest desplegament normatiu hagi millorat la qualitat educativa. Però, la pèrdua dels drets de les persones treballadores als centres públics sí que és una evidència».


D’acord amb l’argumentari exposat per la Federació d’Educació de CCOO, les normatives que regulen la gestió del personal de la borsa docent, aprovades entre els anys 2010 i 2014, i que depenen de la llei autonòmica d’Educació LEC 12/2009, han comportat una sèrie de canvis que han «modificat de manera substancial el funcionament de la borsa de personal docent del Departament d’Educació de Catalunya, i el sistema de provisió dels llocs de treball de la funció pública docent».

El sindicat fa referència a les normatives Decret 155/2010 de 2 novembre de la direcció dels centres educatius públics i del personal directiu professional docent, Decret 102/2010 de 3 agost, d’autonomia dels centres educatius, i Decret 39/14 de 27 de març 2010 pel qual es regulen els procediments per definir el perfil i la provisió dels llocs de treball docents.

Aquestes normatives, s’assegura en un comunicat fet públic el passat mes de setembre, «han atorgat progressivament a les direccions dels centres educatius públics el poder de decisió i contractació de pràcticament la totalitat de la plantilla (exceptuant tan sols els funcionaris i funcionàries amb plaça definitiva) emparant-se de la derogada LOMCE que atorgava aquesta capacitat de gestió del personal al director/a de centre i restava poder als òrgans de participació de la comunitat educativa».

CCOO afirma haver detectat «males praxis i nombroses discriminacions directes fruit de la discrecionalitat de les decisions d’algunes direccions», a banda «els efectes indirectes permesos per aquestes normatives que provoquen un efecte dominó entre tot el professorat».

Reconeix que les «discriminacions directes i de mala praxi poden ser un nombre relativament reduït», però de totes maneres «els efectes col·laterals del sistema afecten greument tot el professorat». Cita el cas de docents amb molts anys de servei que no han mostrat cap tipus de falta de professionalitat es queden sense plaça vacant, així com l’ambient de treball als claustres, on ara «prima la competència» i se n’estarien ressentint «greument».

«Especialment greu» considera la Federació el fet que «les direccions no hagin de justificar ni argumentar les seves decisions en el moment de no donar continuïtat a una persona interina o funcionària sense plaça definitiva en un centre, i ni tan sols hi pugui intervenir la representació legal dels treballadors i treballadores. Aquesta situació deixa al personal docent en la més absoluta indefensió».

Finalment, CCOO informa que aquest últim mes de juny, s’ha publicat una resolució (Resolució Edu/1852/2021) que permet a les direccions de tota Catalunya escollir el personal substitut per a totes les substitucions de més d’un mes de durada, «agreujant encara més la situació».

Related Articles

Deixa un comentari