Portada del llibres Antifeixistes, de Miquel Ramos, editat per l’editorial Capitan Swing
Jaume Bofill
Així es va combatre l’extrema dreta espanyola des dels anys 90:
Principis de gener de mil nou-cents noranta-tres, és un dissabte nit a la Terrassa postolímpica, la crisi i la falta de treball i una mena de ressaca del que ens van vendre com l’any de les nostres vides, “el 92”, impregna una ciutat depressiva. Falten just tres mesos per l’assassinat del Guillem Agulló, aquella nit, el Xavi i l’Alícia tornen dels bars de Ca n’Anglada cap a casa seva, aquells anys el barri de Ca n’Anglada era el lloc de trobada del jovent alternatiu i punk.
Decideixen marxar més d’hora d’un bar de la Plaça Catalunya i baixen pel carrer Prat de la Riba, sempre alerta, són temps complicats, “els anys del plom”, els nazis campen pels carrers fent les seves particulars caceres. Unes ombres apareixen per les seves esquenes, caps rapats amb bats de beisbol els venen per darrere, senten el soroll de les botes militars picant l’asfalt, corren, però de la primera cantonada, surten més ombres, més pals i una navalla. És una emboscada i els comencen a apallissar, el Xavi rep dues punyalades, una a la cama i l’altre al ventre, les botes amb punteres de ferro i els bats de beisbol reboten al cap de l’Alícia i a l’esquena del Xavi, tots dos queden a terra i es fa el silenci, un silenci després d’una brutal agressió, que es trenca amb els crits de l’Alícia demanant auxili.
El dimecres següent, una vintena de joves de diferents moviments socials de la ciutat es reuneixen a l’Ateneu Llibertari, les ràtzies policials del 92 van deixar les organitzacions polítiques sota mínims, però aquell jovent està fart de patir amb total impunitat agressions feixistes cada dia sense cap rebuig, condemna o suport per part de les institucions o de la ciutadania, la gent mira cap a una altra banda, estan sols, però aquell dia neix la Plataforma Antifeixista de Terrassa.
El llibre “Antifeixistes, així es va combatre l’extrema dreta espanyola des dels anys 90” del periodista Miquel Ramos, ens explica la història de l’antifeixisme des de dins, és un llibre fet per la gent que durant molts anys i arreu de l’estat, van organitzar-se i van crear la base de l’antifeixisme. Ramos, explica com la gent va viure aquells anys, fent un llibre del tot col·lectiu. Un recull de mil vivències i un reconeixement de memòria històrica, de la qual Terrassa en forma part. El llibre repassa com es van organitzar col·lectius i Plataformes per tal de combatre aquella brutal violència que exercia al carrer una nova ultradreta en forma de caps rapats neonazis o ultres de futbol.
El dijous dia 26 de gener, en un acte organitzat per la CUP Terrassa al Casal La Tafanera, tindrem el plaer de comptar amb l’autor del llibre Miquel Ramos, periodista especialitzat en l’extrema dreta i els moviments socials, és col·laborador de diversos mitjans de comunicació com La Marea, El Temps, Diagonal, El Salt, Públic, La Directa o l’edició en espanyol de The New York Times. Comptarem també amb la companya Anna Rius, activista d’UCFR Terrassa (Unitat Contra el Feixisme i Racisme de Terrassa), que ens explicarà com s’organitza avui l’antifeixisme i com es combat la ultradreta cada cop més present a les institucions. I jo mateix també participaré, ja que vaig viure en primera persona la fundació de la Plataforma Antifeixista de Terrassa i el desenvolupament de la lluita antifeixista a la nostra ciutat.
Us hi esperem.
Jaume Bofill, militant de la CUP de Terrassa
Deixa un comentari