Assemblea de l’associació celebrada a Terrassa el 2020. Jordi Bigues (1r esq.) i Carles Caballero (3r esq.) regidor d’urbanisme a l’època. Foto: AMEP
- Amb la publicació de dos estudis que analitzen la distribució energètica tant a Catalunya com a Europa, l’Associació de Municipis i Entitats per a l’Energia Pública (Amep) posa de manifest la viabilitat dels models alternatius a l’oligopoli i d’una transició energètica democràtica i participada.
- Jordi Bigues, periodista i activista fundador de Greenpeace, i Jorge Andrey Sterner, advocat del gabinet Schlaich Dauss, han estat els encarregats d’elaborar un estudi de dret comparat, un argumentari, un llistat de propostes de redactats normatius alternatius i un mapa que recull experiències exemplificadores que ja existeixen a Catalunya.
Terrassa, 7 de juny de 2023.- Tot i que actualment encara sigui una realitat minoritària, a Catalunya ja existeixen alternatives a l’oligopoli d’Endesa i Iberdrola amb 30 empreses que operen en 133 municipis, gairebé un 14% del total, entre els quals set capitals de comarca: Banyoles, Granollers, Olot, Ripoll, la Seu d’Urgell, Solsona i un polígon a Lleida.
“Aquest sector és una petita part del conjunt, però és un brot verd de la nova cultura de l’energia, amb una dilatada experiència que tan sols cal estendre”, apunta Jordi Bigues, autor de l’estudi Una nova cultura de l’energia pública. Amb la finalitat de mostrar exemples reals, l’Amep presenta aquest estudi sobre la xarxa de distribució a Catalunya i també l’Estudi de dret comparat: les xarxes de distribució públiques a Europa que il·lustren una realitat possible també a casa nostra.
8 estats membres de la Unió Europea amb exemples d’energia pública
Jorge Andrey Sterner del bufet d’advocats Schlaich Dauss ha analitzat els casos de vuit estats membres de la Unió Europea que compten amb exemples de producció i distribució d’energia en mans de l’administració pública: Irlanda, Dinamarca, França, els Països Baixos, Portugal, Alemanya, Estònia i Grècia.
Per tal d’aconseguir canvis reals, a aquest exhaustiu repàs s’hi suma un llistat d’arguments que rebaten documents normatius i legals com la Constitució espanyola o l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, per tal de mostrar no només els beneficis, sinó també les possibilitats reals de canviar el model actual en pro del conjunt de la ciutadania.
A més, també es presenten propostes de redactats alternatius que reforcen la idea de l’energia com a dret, la seva distribució com a servei públic, el sistema de concessions, la compartició amb els municipis de beneficis per les distribuïdores associats a la construcció de noves infraestructures de xarxa de distribució construïdes per part de tercers com ara els productors renovables i la separació efectiva d’activitats (distribució i comercialització).
Per ampliar la informació…
Una nova cultura de l’energia pública.
Estudi de dret comparat: les xarxes de distribució públiques a Europa.
Vídeo de la 5a Assemblea General Ordinària de l’Amep en la qual es van presentar els dos estudis.
Deixa un comentari