Diverses activitats lúdiques i la reivindicació d’una nova economia centrada en el treball digne van omplir de festa el passat dissabte el Parc de Sant Jordi en la Diadacoop.
La recentment constituida Associació d’Economia Solidària de Terrassa va organitzar aquest acte per treure al carrer les iniciatives de l’economia social i solidària que són presents a la ciutat.
El passat dissabte 6 de juliol, durant el vespre i la nit al Parc de Sant Jordi, es va poder celebrar i commemorar el Dia Internacional del Cooperativisme. La Diadacoop, organitzada per la XES Terrassa, va servir perquè el cooperativisme local sortís al carrer en una trobada lúdica, per mostrar a la vegada els valors propis de l’economia social i solidària com una nova manera de fer empresa i economia alternativa a la dominant. El Dia Internacional de les Cooperatives de les Nacions Unides se celebra cada any el primer dissabte de juliol, i la Diadacoop a Terrassa formava part d’un seguit d’actes i accions descentralitzades arreu del país.
Una mostra de cooperatives i entitats de la ciutat van ser-hi presents a la Diadacoop. Va ser el cas de la cooperativa de serveis educatius l’Eina, La Revolta, el Club Gimnàstic Terrassa, la llibreria Synusia i la mateixa XES local, que acaba de constituir l’Associació d’Economia Solidària de Terrassa. El mitjà Malarrassa, Fiare Banca Ètica, Som Mobilitat i Alternativa3 van ser altres entitats que van participar en la jornada.
Enmig de l’esdeveniment, l’Adriana, membre d’Alternativa3, va fer la lectura del manifest de la Diadacoop 2019 (es pot llegir a sota), el qual se centra en el concepte de treball digne, per posar en relleu el fet que les cooperatives són empreses centrades en les persones i que es caracteritzen per un control democràtic que dóna prioritat al desenvolupament humà i la justícia social en el lloc de treball. També va intervenir en Fèlix Pardo, secretari de la XES Terrassa. A la Diadacoop va assistir també el nou regidor de l’àrea d’Economia Social de l’Ajuntament de Terrassa, en Pep Forn, així com el president i vicepresident de la Confederació de Cooperatives i de la Federació de Cooperatives, i el president de la Fundació Roca Galès.
Les alumnes de gimnasia rítmica del Club Gimnàstic Terrassa van actuar durant la Diadacoop al Parc de Sant Jordi. MG
Nombroses famílies s’hi van apropar al parc per participar de les activitats lúdiques programades, i per seguir l’exhibició de les petites gimnastes del Club Gimnàstic Terrassa. A continuació van pujar a l’escenari els alumnes de la cooperativa de música de l’Escola Tecnos. En la segona part de la Diadacoop, l’ecobotiga L’Egarenca, la qual havia estat servint begudes durant la tarda calorosa, va proveir el sopar popular, en el qual van participar seixanta persones. Per acabar la jornada, la banda de música barcelonina MiratJazz va amenitzar la vetllada a ritme de dixieland i música de Nova Orleans.
Miquel Gordillo
Galeria d’imatges de la Diadacoop al Parc de Sant Jordi
Coops X Un Treball Digne
El tema del Dia Internacional de les Cooperatives d’enguany és Coops X UN TREBALL DIGNE (Coops4decentwork). L’objectiu és centrar l’atenció en el fet que les cooperatives són empreses centrades en les persones, que es caracteritzen per un control democràtic que dóna prioritat al desenvolupament humà i la justícia social en el lloc de treball. «Les cooperatives ajuden a preservar l’ocupació i a promoure el treball decent en totes les branques de l’economia. A través de la participació, els membres de les cooperatives tenen una motivació per canviar les seues vides, les seues comunitats i el món», ha declarat el president de l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI), Ariel Guarco.
El Dia Internacional de les Cooperatives de les Nacions Unides se celebra anualment el primer dissabte de juliol, en aquesta ocasió, amb l’accent posat en el potencial d’ocupació del cooperativisme. Segons les dades proporcionades per l’ACI, d’acord amb un càlcul realitzat recentment, “les cooperatives de tot el món donen feina a més de 279 milions de persones o suposen la seua principal font d’ingressos; la qual cosa correspon a aproximadament un 10% de la població ocupada total a nivell mundial”.
Més enllà de les xifres, diversos estudis confirmen que, en comparació amb l’ocupació en altres sectors, els treballs cooperatius: tendeixen a ser més sostenibles amb el pas del temps; presenten ventalls salarials més equitatius i solen estar millor distribuïts entre les àrees rurals i urbanes.
Per què aquest tema?
Donades les creixents desigualtats, una seguretat laboral cada vegada més precària i uns nivells d’atur a l’alça, especialment entre els joves, es va triar el tema per al Dia de les Cooperatives 2019 amb l’objectiu de donar suport al Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 8 «Desenvolupament inclusiu i treball digne».
Com a empreses centrades en la persona i actors clau del desenvolupament (d’acord amb el Consens Europeu sobre el Desenvolupament de 2017), les cooperatives tenen un paper essencial en la creació de llocs de treball dignes i l’empoderament social i econòmic de les comunitats locals. El segon principi cooperatiu internacional: «control democràtic dels membres», permet a les comunitats crear i dirigir cooperatives de manera conjunta a través del control democràtic, la qual cosa els permet tenir un creixement inclusiu i sostenible en el qual ningú es queda endarrerit.
L’Organització Internacional del Treball (OIT) celebra aquest any el seu centenari i posa un interès especial en el futur del treball. En aquest context, just després de la 108.ª sessió de la Conferència Internacional del Treball, el proper dilluns 24 de juny de 2019, l’OIT i l’ACI coorganitzen una conferència: Cooperatives i el Futur del Treball.
Deixa un comentari