Pep Valenzuela
Anàvem a l’espai Sacra interessades en el seu compromís social i amb l’economia social i solidària, l’havíem conegut en alguna fira Terrassa Cooperativa, però ens ha sorprès i volem destacar també i molt el fet que un 97% de l’equip professional i tècnic, així com de les persones usuàries són dones. Cap home entre les 14 professores, només un de les tres terapeutes.
Els hem demanat, clar!, com és aquesta desproporció. No creuen en alguna raó definitiva; tanmateix, apunten algunes impressions que podrien explicar quelcom: «Tenim més facilitat per exposar-nos i mirar-nos», s’aventura a explicar l’Alba Josa, membre fundadora de l’associació i responsable de gerència de l’àrea d’Activitats, «l’home encara va de fort, com de macho alfa». «Sí», afegeix en Josep Cutillas, també membre fundador, a càrrec de l’àrea Social, «l’home mai s’exposa des de la vulnerabilitat, per això no venen al ioga quan creuen, com alguns que he conegut, que és com un grup de teràpia grupal».
És cert que el ioga és una pràctica que intenta connectar cos i ment, afirmen, «no és o no hauria de ser només exercici físic», afegeix la Marta Francès, professora i responsable de l’equip docent, qui afegeix: «Ens hem trobat alguna dona que, fent la pràctica, s’ha emocionat, ha plorat; però no els homes, sembla que aquests es resisteixen o els costa més aquesta connexió». Constaten, però, una creixent aproximació d’homes a l’espai en els darrers anys.
Tot plegat, els demanem què és, concretament, l’espai Sacra? «Difícil posar etiquetes», avança en Josep, «volem ser un lloc de trobada de persones per practicar el ioga i fer teràpies, perquè tots tenim processos personals i necessitem acompanyament, aquesta és una mica la idea, venir a prendre cafè i trobar benestar emocional i físic, conèixer gent guapa,».
Insistim: pots concretar més? «Sí. És una associació sense afany de lucre que fa activitats socials entorn de la pràctica del ioga i teràpies». En l’origen hi ha un grup de persones que comencen a fer aquestes activitats d’una manera informal, per a elles mateixes. Amb el temps, l’experiència s’amplià a altres persones. Tanmateix, no volem ser un estudi de ioga estàndard i tradicional. Volen «arribar a persones que no poden pagar o que estan en el que ara s’anomena situació de vulnerabilitat o d’exclusió social, conceptes que a nosaltres ens semblen estigmatitzadors, considerem que són persones amb dificultats temporals».
Espai Sacra és «una associació sense afany de lucre que fa activitats socials entorn de la pràctica del ioga i teràpies»
L’espai es dotà d’un programa social per atendre aquestes persones, algunes derivades d’organismes públics i privats, serveis socials, també d’atenció a addiccions, d’intervenció especialitzada a violència de gènere, Salut Mental CST, CAPs, Cáritas, Fundació Busquets. En aquests 10 anys han participat més de 400 persones. El programa d’atenció és d’entre 12 i 18 mesos. Això de banda, espai Sacra col·labora cada mes i a través d’una plataforma de micromecenatge, dita Iteaming, amb més de 30 projectes socials. Col·laboració econòmica només en aquest cas.
El programa de benestar emocional està pensat per atendre les persones citades. Hi ha un de fibromiàlgia, per a dones que pateixen violència gènere, i un altre d’acompanyament de gent gran. En l’equip hi ha psicòlegs, quiromassatgistes, fisioterapeutes, osteòpates, 20 terapeutes en total, 14 professores de ioga. Les usuàries gaudeixen d’una reducció en el cost de la quota si no arriben al salari mínim.
Han bastit un model de sostenibilitat econòmica basat en les aportacions de les persones sòcies, les usuàries que fan pràctiques de ioga o teràpies, també donacions de particulars. Les subvencions sumen, aproximadament, el 10% dels ingressos per acció social, el 90% restants procedeixen de recursos propis, informa en Josep.
Actualment, l’equip de professionals i voluntàries el formen 43 persones. El nombre de sòcies o usuàries ronda les 200, «sòcies, no clients», subratlla en Josep. Aquestes persones col·laboren amb la quota mensual a finançar l’acció social. «Normalment, se’ls informa de l’activitat i quan arriba el moment són convidades a participar en l’assemblea».
Una agenda plena de propostes per al benestar emocional i físic
L’espai Sacra s’organitza en 4 àrees: social, docent, teràpies i activitats. Aquella més visible és la docent, les classes de les diferents pràctiques, principalment les de ioga (fins a una onzena d’estils), i també txikung, fibromiàlgia, pilates, iogalates, hipopressius, Río Abierto; més de 40 classes setmanals.
Marta, que va fer una formació de ioga a l’Índia, explica que hi ha una diferència entre donar classe i transmetre la pràctica, que apunta a l’abans citada connexió entre l’exercici, l’equilibri físic i mental. Per això, per exemple, els grups de pràctica no superen les 10 persones, un nombre màxim que permet una comunicació i atenció adequada.
L’espai realitza també xerrades gratuïtes sobre temes relacionats amb el benestar emocional, tallers i activitats mensuals, com és el cas de les constel·lacions familiars o el Rio Abierto mensual. Es fan també formacions de teràpies complementàries, com són el reiki i la medicina àurica; a més de concerts d’acompanyament sonor i meditatius.
Espai Sacra, Marta Francès, Alba Josa, Josep Cutillas. Foto: PV
Economia social i solidària. Participant en la intercooperació econòmica i social als barris
L’entitat es va sumar a la proposta Comunalitat Barri Futur, un programa d’intercooperació als barris de Sant Pere i centre. «Creiem molt en això, aquesta economia solidària és la nostra, volem ajudar a generar sinergies entre ciutadans, associacions i cooperatives. Té tot a veure amb el que era el nostre objectiu original, ser espai de trobada, perquè la comunalitat és generar una xarxa, i no ens ho vam pensar dues vegades quan ens ho van proposar», explica en Josep.
Defensen l’economia entesa en el sentit original i etimològic de la paraula, la grega oikos, economia de la casa, per tant, social i solidària per definició, i no l’economia de mercat, de competència destructiva, com han defensat alguns teòrics del liberalisme, la dita «destrucció creadora», dintre la qual cap també i, fins i tot com a paradigma, la mateixa guerra.
Espai Sacra, participava des de fa anys en altres xarxes i experiències d’intercooperació. «No som cooperativa, però sí economia solidària. Aquesta forma d’entendre l’economia s’està estenent, però cal més participació, més ciutadans, comerços en aquesta sinergia», assegura el responsable de l’àrea social.
En aquest quelcom més de 10 anys de camí, des del primer grup de companyes i, després, l’associació, la proposta d’espai Sacra han anat creixent sense aturada: més activitats, més persones, més acció social. Només la pandèmia forçar una parada en aquest recorregut. Un temps que, però, s’aprofità per fer inversions, gràcies als recursos econòmics estalviats, en l’àrea informàtica per millorar el funcionament i els serveis. Així, per exemple, es poden fer ara classes en línia, i es poden gravar aquestes i revisitar accedint a les mateixes des de la web.
Deixa un comentari