Arriba el novembre i torna la fira Terrassa Cooperativa, amb una sisena edició de tot un mes dedicat a mostrar l’activitat del teixit d’empreses i entitats de l’economia social i solidària de la ciutat. Organitzada per l’Ajuntament de Terrassa, des del 2 fins al 28 de novembre, la Terrassa Cooperativa 2020 acollirà un total de 51 activitats de debat, difusió i formació al voltant de l’ESS. Aquestes es podran seguir en bona part en format virtual, tal com marca l’actual situació sanitària. El detall de totes les activitats es pot seguir al web terrassacooperativa.cat.
Hi participen a la TC 2020 un total de 88 empreses, entitats i institucions, que suposen 21 més que l’any anterior, ha expressat en Pep Forn, regidor d’Emprenedoria i Economia Social, durant la presentació pública realitzada avui. Igualment, ha agraït i destacat l’organització per part d’un «grup impulsor d’empreses i entitats que han ajudat a dissenyar les propostes». El regidor ha descrit els tres eixos sobre els quals giren les activitats, com són el consum i producció responsables, cultura, i economia de les cures. L’edició estrena també nova imatge, que mostra visualment aquests tres eixos.
Una fira d’entitats virtual
A causa de la situació sanitària, la fira de la Terrassa Cooperativa, celebrada habitualment durant un dia a la plaça Vella, ha estat substituïda per una fira digital, on des del dia 7 al 28 de novembre les entitats poden presentar els seus projectes virtualment. A través de la web, es podran concertar cites per conèixer in situ les entitats i la seva activitat econòmica.
«La crisi actual ha posat evidència la debilitat del sistema i les desigualtats existents», ha expressat la Rosa Guinot, actual presidenta de la Xarxa d’Economia Solidària de Terrassa durant la presentació, i ha insistit en el fet que «la pobresa que s’ha incrementat, té cara de dona», mentre que «l’impacte climàtic creix a un ritme que no s’esperava abans».
Per això, la Rosa, membre de la cooperativa de comerç just Alternativa3, ha defensat que «és urgent fer un canvi de sistema econòmic, i és el que proposem des de l’economia social i solidària, amb entitats que treballem per un món diferent». També ha incidit en l’objectiu de la Fira: «volem arribar a la ciutadania i implicar les persones en fer canvis d’hàbit de vida», així com aproximar la gent «al comerç just, les energies renovables, o les finances ètiques, entre d’altres», ha expressat.
Pel que fa a la programació, la Rosa ha destacat les jornades d’economia feminista: «volem debatre al voltant del que és comú a l’Economia Solidària i l’Economia Feminista». Ha ressaltat que «hem de canviar la forma de relacionar-nos, amb igualtat, equitat i sostenibilitat». I ha plantejat com a eixos en aquest sentit, «els béns comuns, com ens organitzem les entitats, i l’economia de les cures, tot combinant el treball remunerat amb el no remunerat». En aquest sentit, ha destacat la conferència central «L’economia serà solidària si és feminista”, a càrrec de la Yolanda Jubeto, doctora Economista de la Universitat del País Basc, que assistirà al centre cívic Francesc Macià el 13 de novembre. També destaca la presentació del projecte de moneda social i local La Mola, «un grup d’entitats estem començant amb un projecte pilot a fer intercanvis de serveis i productes». La presentació de la moneda social es farà el dia 6 d’octubre.
Núria Oñoro, de Magroc Sccl, en la presentació de la Terrassa Cooperativa 2020.
La Federació de Cooperatives de Catalunya ha col·laborat en cada una de les edicions de la Terrassa Cooperativa. Enguany ha estat representada per una de les entitats federades de la ciutat, Magroc Sccl. «A Terrassa hi ha 99 cooperatives registrades, no totes federades, és un sector dins de l’ESS que va creixent, el 2019 es van crear sis noves empreses a la ciutat», ha detallat la Núria Oñoro, sòcia d’aquesta cooperativa d’atenció a la infància, tot destacant que a la ciutat «comptem amb sectors molt diversos, de l’ensenyament, la cultura, la salut, el transport, el comerç just, l’alimentació, etc.». La Núria ha recordat l’esforç que totes aquestes entitats també han hagut de fer durant la pandèmia per fer front al seu impacte, «no hem parat ni un sol dia, ens hem hagut d’adaptar en tots els sentits, es pot dir que s’ha estat a l’altura, això de vegades no es visibilitza prou», ha manfiestat. També ha agraït que l’Ajuntament hagi fet l’esforç de tirar endavant amb la celebració del mes del cooperativisme, tot adaptant-se a les circumstàncies actuals.
Miquel Gordillo
Deixa un comentari