El passat divendres vam celebrar a Terrassa, en el marc de l’Escola d’Estiu de la XES, una trobada de mitjans de comunicació cooperatius. Durant aquesta, vàrem compartir experiències, així com traçar línies de treball conjuntes de futur. Vam assistir representants dels mitjans Fet a Sant Feliu, La Directa, Dies d’Agost, El Setembre, La Mosca TV, Contrapunt-SomMollet i el mateix Malarrassa. Compartim l’escrit de Jordi Pascual, cap de redacció d’El Cugatenc de Sant Cugat, en què ens explica alguns dels reptes plantejats.
Mitjans de l’economia solidària per a transformar la societat
Tot just ahir vaig participar com a membre d’elCugatenc en una trobada de mitjans de l’economia social i solidària a nivell català en el marc de l’escola d’estiu organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària (XES), una reunió que ens ha servit per conèixer-nos –en alguns casos retrobar-nos– i, sobretot, evidenciar que malgrat les diferències ens podem considerar un “nosaltres” amb preocupacions, reptes i il·lusions compartides.
És d’ací, dels espais de trobada, d’on poden nàixer coses meravelloses. En aquesta primera aproximació es posen les llavors d’una possible xarxa de mitjans, com a mínim una relació de projectes germans que es poden demanar favors i col·laboracions mútues i que més endavant –qui sap– pot acabar sent una cosa molt més estructurada. Caldrà temps, clar està, però per a reivindicar-nos en breu començarem a treballar en un manifest i se’ns obre la porta a participar en l’elaboració d’un llibre.
I què ens fa “nosaltres” més enllà de les formes jurídiques? Doncs una visió compartida de què és i què hauria de fer el periodisme, és a dir, entendre que aquest ofici ha de tindre voluntat transformadora en mostrar allò amagat, fiscalitzar els poders i donar informació a la ciutadania per a prendre les seves decisions amb consciència. I tot això es vol aconseguir, des dels diferents prismes que puguen existir, amb honestedat, devent-nos únicament als nostres lectors, ja siguen santcugatencs que ara mateix llegeixen aquestes línies, terrassencs que puguen consultar assíduament Malarrassa com catalans en general que miren mitjans d’àmbit nacional.
El més interessant de trobar-nos els mitjans de l’economia solidària és evidenciar que hi ha un “nosaltres” heterogeni, amb matisos i maneres diferents d’afrontar debats transcendentals per al periodisme. Només com a exemple –que potser un dia desenvolupe amb més detall–, hi ha mitjans que aposten per esdevindre hegemònics amb continguts similars als tradicionals i podent colar de tant en tant el discurs contrahegemònic, n’hi ha d’altres que prefereixen mantenir-se fidels als principis transformadors i intentar incidir en la societat des d’un punt de partida no hegemònic i d’altres que miren de combinar ambdues coses amb totes les contradiccions que això suposa.
Debats encetats i que segueixen oberts a banda, de moment hem fet un pas molt important: saber que som. elCugatenc ja no és un bolet santcugatenc, Malarrassa ja no és un bolet egarenc, la Directa ja no és un bolet barceloní s’abast català… I no, cap de la resta de mitjans de la trobada (la Mosca TV, Setembre, Fet a Sant Feliu i Contrapunt) són bolets. I no només sabem que no som bolets sinó que hem decidit demostrar-ho i això és el primer pas de l’autoafirmació, del treball conjunt, de la creació de sinergies i projectes plegats. Perquè els mitjans de l’economia social i solidària no som l’alternativa, som part de la dieta comunicativa de molts dels ciutadans que busquen una informació crítica i compromesa.
Jordi Pascual, periodista i cap de redacció d’elCugatenc
Deixa un comentari