Hi ha gent que realment s’aplica aquesta dita de que un altre món és possible i que s’ha de construir entre totes. Entre elles, es troba qui està fent les primeres passes per constituir un grup local que aglutini i posi en comú les diferents i variades iniciatives d’economia social que des de fa temps estan actuant a la ciutat. Ja es tracti de cooperatives, de grups de producció i consum, o bé de foment de l’economia solidària en general.
Recentment va tenir lloc una primera presa de contacte entre aquests col·lectius per abordar el tema i per muntar una plataforma d’aquestes característiques. Entre elles, representants de la cooperativa l’Eina, l’ALEI, Fiare Banca Ètica, Som Energia, les cooperatives de consum del Candela i la Coope La Masia, el grup local de l’Economia del Bé Comú, l’Associació Cultural Malarrassa o l’AV de La Maurina. També el nou president de la FAVT, Ramon Clariana, va mostrar molt interès en aportar la visió del món veïnal a aquesta filosofia de treball. A aquests col·lectius s’haurien d’afegir d’altres interessats també en participar-hi: Alternativa3, l’Heura, la Cooperativa Integral Catalana, Communia, entre moltes altres.
A aquesta trobada també va assistir el coordinador de la Xarxa d’Economia Social, en Xavi Palos. El membre de la XES va explicar les característiques d’aquesta associació, nascuda ara fa dotze anys amb la intenció d’aglutinar les diverses experiències cooperativistes que s’estaven donant arreu de Catalunya. La intenció és la de compartir maneres de fer, a més de crear una plataforma des d’on donar a conèixer el que s’esta fent i fomentar la seva divulgació. Recentment, per afiançar aquest model, s’han desenvolupat grups locals que faciliten aquesta interacció entre entitats d’un territori, com ara a l’Empordà, la Selva, el Maresme, Girona o el Barcelonès Nord. És el que es pretén fer també ara aquí a Terrassa.
De cara a assentar els objectius i unes primeres bases de treball conjunt, s’ha fixat una nova reunió, on s’espera que hi assisteixin altres cooperatives i grups afins, el proper 26 de març. El correu electrònic de contacte d’aquest nucli local que vol començar a caminar és xesterrassa@gmail.com.
Què es la XES?
La Xarxa d’Economia Solidària està composta per empreses i entitats que construeixen noves formes de treballar, consumir i invertir, i que demostren a tothom qui ho vulgui veure que és possible fer empreses eficaces i, alhora, democràtiques, equitatives i sostenibles. Les entitats que pertanyen a la XES abasten sectors d’activitat molt amplis, com poden ser el comerç, la producció i la distribució, les finances ètiques, la comunicació, els serveis a les persones, culturals, etc.
Els principis de la XES es resumeixen en 6 punts: l’equitat, el treball, la sostenibilitat ambiental, la cooperació, el no afany de lucre i el compromís amb l’entorn. Així, la XES intenta enfortir l’economia solidària des d’aquesta perspectiva transformadora. Des de la XES s’han desenvolupat diverses eines per facilitar aquesta tasca. Així, ha impulsat el balanç social, una eina per auditar empreses cooperatives. També una col·lecció de llibres d’economia solidària. Recentment s’està elaborant Pam a Pam, un mapa virtual on situar totes les experiències solidàries que es donen a Catalunya. També destaca la creació d’una moneda social anomenada ecosol. A més de l’organització de la Fira d’Economia Social i Solidària que se celebra anualment, amb gran èxit de participació.
Quatre empreses cooperatives amb seu a Terrassa ja en formen part de la XES: Alternativa3 (comerç just i solidari), l’Eina (inserció laboral), Teixidors (teixits amb telers manuals) i + Més (serveis de menjadors escolars i educació en el lleure). Entre elles donen feina a unes 160 persones a la ciutat.
Deixa un comentari