Taula de canvi d’euros per ‘ecosols’ durant la II FESC, l’any 2013
La III Fira d’Economia Solidària de Catalunya és un aparador de tots els productes i serveis necessaris per cobrir les necessitats de la vida quotidiana de les persones: habitatge, alimentació, oci, coneixement, cooperativisme, comercialització justa, serveis a persones i empreses, finances i assegurances ètiques, inserció laboral, emprenedoria social, energies renovables, formació i educació, etc. És un esdeveniment anual amb projecció internacional que reuneix la gran diversitat d’experiències i pràctiques de l’economia social i solidària del territori català.
La tercera edició de la FESC tindrà lloc els dies 24, 25 i 26 d’octubre de 2014 al complex fabril Fabra i Coats, al carrer Sant Adrià, 20 de Sant Andreu de Palomar, a Barcelona. Aquest espai d’ús públic per a l’experimentació cultural i artística compta amb més de 12.000 m2 de superfície, i disposa de tots els equipaments necessaris per dur a terme l’esdeveniment.
A l’entorn de la III Fira d’Economia Solidària de Catalunya organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària, les persones, col·lectius, entitats i empreses ens comprometem a promoure per tot Catalunya xerrades, debats, assemblees, parades, exposicions, mostres, jornades, accions reivindicatives, etc., que serveixin per divulgar allà on encara no es coneix aquesta altra economia, per constituir xarxes locals d’economia solidària als barris, pobles, ciutats i comarques del país, i per vertebrar totes aquestes xarxes en la Xarxa d’Economia Solidària.
A continuació es publica el Manifest de la Festa i la declaració, a partir d’aquest any, del mes d’octubre com el mes de l’economia social i solidària. Altres informacions sobre la Fira, la XES o l’economia social i solidària en general poden ser consultades, al menys per començar, a la web de la XES: www.xes.cat
L’economia solidària creix!
Davant l’efervescència i interès creixent en l’economia social i solidària (ESS), des de la XES hem decidit organitzar la primera edició del Mes de l’Economia Solidària de Catalunya que tindrà lloc a l’octubre del 2014. La constatació del creixent nombre d’activitats d’ESS ha inspirat aquesta proposta que pretén aglutinar multitud d’esforços i iniciatives d’aquest àmbit que, si no, quedarien atomitzades, en una sola proposta de campanya durant el mes d’octubre.
Fent pinya farem sentir més altes i clares les nostres veus
Són moltes les activitats de divulgació que ens han arribat. La més destacada és la Marxa per l’Economia Solidària que consisteix en una caminada de més de 600 km per tota Catalunya divulgant l’esperit transformador de l’economia solidària per multitud de municipis i barris, i que ha estat possible gràcies a l’estreta col·laboració entre la XES i el Festival Esperanzah organitzat per GATS. Però també hi han altres esdeveniments destacables com la Fira ECOVIURE, o la Fira d’Economia Solidària de Catalunya. Comptem també amb xerrades, mercats d’intercanvi, exposicions i jornades. Podeu conèixer el programa complert del MES de l’Economia Solidària 2014 a través del blog meses.firaesc.org.
Si en el vostre poble, barri o territori teniu programat algun esdeveniment divulgatiu relacionat amb l’economia social i solidària us convidem a incloure la vostra activitat en el programa del Mes de l’ES 2014 posant-vos en contacte amb nosaltres meses@xes.cat.
També oferim la possibilitat que ens sol·liciteu xerrades divulgatives que persones expertes voluntàries de la XES anirien a impartir. Només ens heu de proposar data i lloc i assumir les despeses de desplaçament. Les xerrades que oferim son:
1. L’economia solidària, una economia pràctica que transforma la societat: Què és l’economia solidària? Quins són els seus orígens i les seves finalitats? Coneguem les principals branques de l’economia solidària: gestió dels comuns, treball cooperatiu, comercialització justa, consum responsable, finances ètiques, monedes comunitàries i distribució solidària de l’excedent.
2. Consum responsable i economia solidària: Es fan guerres per controlar els recursos que utilitzo? Contribueix el meu consum a mantenir empreses nocives per al medi ambient o que exploten els treballadors? Hi ha altres persones (i altres espècies animals) que pateixen a causa del meu nivell de vida? No hi haurà economia solidària sense un canvi en els nostres hàbits de consum. Fem del nostre consum una poderosa eina de transformació social!
3. Finances ètiques i economia solidària: En què s’inverteixen els nostres estalvis? Avui dia, ja és possible estalviar i, fins i tot, invertir d’una manera ètica i responsable. Quines són les principals entitats de finances ètiques a casa nostra? Com funcionen? De quina manera contribueixen al desenvolupament d’una economia més justa i solidària? Com s’hi pot participar?
4. Emprenedoria social cooperativa i economia solidària: La creació d’iniciatives d’economia solidària sota forma cooperativa és una bona via per resoldre necessitats que van des de tenir un lloc de treball digne fins a un consum més saludable, un habitatge assequible o una educació més lliure. Quines són les principals claus per emprendre des de l’economia solidària? Coneguem-les i aprenguem de les moltíssimes iniciatives que ja existeixen.
5. L’economia solidària, una alternativa al capitalisme?: Apedaçar el sistema, humanitzant-lo amb l’economia solidària, o bé canviar-lo radicalment per un altre? És l’economia solidària l’embrió d’un altre sistema econòmic més just, democràtic, solidari i sostenible? Coneguem algunes de les propostes de sistemes postcapitalistes que incorporen l’economia solidària.
Fem de l’octubre el mes de l’Economia Solidària
Nosaltres, persones, col·lectius, entitats i empreses, afirmem que una altra economia no sols és possible, sinó que ja existeix. Entre altres noms, la coneixem per economia social i solidària, una altra manera d’entendre l’economia que cada cop és més rellevant, tant qualitativament com quantitativament.
L’economia social i solidària la conformen multitud d’iniciatives de producció, comercialització, consum, inversió, gestió de recursos i assignació d’excedents que funcionen dia a dia sota lògiques més democràtiques, equitatives, solidàries i respectuoses amb les persones, el medi ambient i els territoris que no pas les empreses i institucions capitalistes. Adopten la forma de cooperatives i altres empreses propietat dels productors o dels consumidors i usuaris; d’associacions dedicades al camp social, a les finances ètiques o al consum responsable; de xarxes d’intercanvi; de monedes locals i monedes socials, d’horts comunitaris; de sistemes de gestió comunal; de pressupostos municipals participatius; d’associacions de desenvolupament local; de treball cooperatiu per internet; etc.
Són realitats que estan presents arreu del món i que tenen en comú tres característiques clau que les s’adscriuen a l’economia social i solidària: donar primacia a la satisfacció de necessitats humanes per sobre del lucre, gestionar la pròpia activitat econòmica de manera democràtica, estar compromeses amb el seu medi natural i social i en la perspectiva de la transformació social.
Moltes d’aquestes pràctiques constitueixen veritables escoles de ciutadania activa, laboratoris on s’assagen altres formes de produir, consumir i organitzar-se, valuoses fonts d’inspiració del que podria ser un sistema econòmic diferent del que patim actualment, aparadors que mostren que un altre sistema econòmic és possible. Perquè aquesta és precisament una de les fortaleses de l’economia social i solidària, que no es tracta de cap projecte futur ni de cap ideal abstracte, sinó d’una realitat palpable.
L’economia social i solidària ha de formar part de qualsevol proposta alternativa global al capitalisme. La construcció d’una alternativa a partir de la destil·lació de les millors pràctiques constitueix avui una tasca al nostre parer imprescindible si volem sortir d’aquesta crisi sistèmica en què les elits polítiques i financeres ens tenen sumits i que ens empobreixen. Si no disposem ni que sigui d’un esbós d’un futur alternatiu possible, que comparteixi el conjunt de moviments socials, mai no aconseguirem mobilitzar les energies personals i col·lectives suficients per impulsar un procés de transformació social. Disposar d’un esbós econòmic alternatiu a curt i mitjà termini és una tasca especialment urgent a casa nostra, per tal que totes les energies col·lectives generades no acabin en frustració, sinó que siguin capaces de construir un futur diferent, veritablement més lliure i més just.
En aquesta tasca, l’economia social i solidària té molt a aportar. Un nou model socioeconòmic hauria de tenir com a objectiu satisfer necessitats i contribuir al bé comú per sobre de l’afany de lucre. Per a això podria inspirar-se en molts dels principis, institucions i mètodes procedents de les millors experiències de l’economia social i solidaria en les seves diferents vessants: el treball cooperatiu, la comercialització justa, el consum responsable, les finances ètiques, les monedes socials, la creació i gestió democràtica dels béns comuns, la distribució solidària de l’excedent…
Però perquè l’economia social i solidària pugui seguir donant tants fruits, i fins i tot anar gestant-se com l’embrió d’una altra economia, necessita desenvolupar-se. Per això animem als seus actors ―cooperativistes i molts altres― a fer més visibles les seves pròpies experiències, a articular-se en projectes intercooperatius a superior escala, a crear mercats socials, així com xarxes locals d’economia social i solidària, a treballar colze a colze amb altres moviments socials, a aprofundir en un model de gestió basat en la participació i la democràcia, a crear mecanismes propis de finançament…, i, amb el suport d’altres agents, a aconseguir unes polítiques públiques favorables, la qual cosa inevitablement exigeix que siguin concertades cooperativament entre l’administració i el sector, que tinguin un caràcter transversal i que no pretenguin mercantilitzar-lo per desactivar la seva capacitat transformadora.
Convertim aquest octubre en el Mes de l’Economia Solidària!
Creem a cada barri, a cada poble, una xarxa d’economia solidària!
1 Comment
Teixidors convida a invertir els estalvis en economia social, per ‘ajudar a teixir benestar’ | malarrassa
13 octubre 2014 - 12:07[…] finals de mes, per cert, portaran aquesta experiència a la Fira d’Economia Solidària de Catalunya, que tindrà lloc a l’antiga fàbrica de Fabra i Coats, a Barcelona. Teixidors muntarà una […]