Del 13 al 22 de juliol, per tercer any, una expedició de persones voluntàries farà una ruta per assenyalar el drama de la ruta migratòria entre Líbia i Sicília. L’objectiu és denunciar la vulneració sistemàtica dels drets humans dels països de la UE.
Treballar per revertir el drama humà del fet migratori i denunciar la vulneració flagrant de drets humans per part de les polítiques de la UE, són els objectius de la Caravana Obrim Fronteres 2018. Aquesta tindrà lloc aquest estiu, per tercer any consecutiu, amb una ruta per Itàlia, on es vol denunciar la situació fronterera de la ruta marítima des de Líbia. A la vegada es pretén visibilitzar com treballen les ONG sobre el terreny i difondre la no dimonització de la tasca que duen a terme.
Aquesta caravana i les persones interessades es desplaçaran a Itàlia des del 13 al 22 de juliol. La ruta començarà a Salt, per dirigir-se al país transalpí, i posar el focus en el trajecte migratori entre Líbia i Itàlia, concretament a Sicília, fins a on la caravana arribarà en ferry. Aquesta és la ruta principal d’entrada marítima a Europa, i la més llarga i mortífera: n’hi ha 30.000 morts oficials (se n’estimen moltes més), mentre que són 900 persones les que han perdut la vida des de principi d’any en el mar Mediterrani, “tot un genocidi”.
“La caravana Obrim Fronteres apel·la a la nostra responsabilitat com a ciutadans”
Dijous se’n parlà d’aquesta caravana a l’Ateneu Candela en un acte informatiu. També es presentà una exposició amb testimonis de dones refugiades i migrades en aquesta Frontera Sud. Les quals, a més de fugir del seu lloc d’origen, pateixen abusos constants. “L’estat libi vulnera els drets humans , a més que no se sap què està passat”, explicà una de les expedicionàries en edicions anteriors. Per això, “la caravana apel·la a la nostra responsabilitat” com a ciutadans europeus.
Caravana itinerant a llocs fronterers
Nascuda el 2016 al País Basc, la caravana vol denunciar la política fronterera que segueixen els estats de la UE. La iniciativa va sorgir en plena efervescència amb els refugiats provinents de Síria, i que eren retingudes en la frontera entre Turquia i Grècia. Llavors, 300 persones d’arreu de l’Estat van anar a Grècia, amb una caravana itinerant que va denunciar els CIE, així com l’anomenat acord de la vergonya entre la UE i Turquia, i per reclamar un acolliment digne dels refugiats de la guerra a Síria.
La segona edició portà una expedició de fins a 600 persones a Melilla, on es denunciaren les devolucions en calent, les tanques amb ganivetes, els centres d’internament i d’estada temporal per a persones estrangeres.
L’exposició Resistència de Dones a la Frontera Sud va ser fruit de l’estada l’estiu passat a Melilla, on es recolliren testimonis frescos i punyents de resistències a la frontera sud, amb ulls de dones diverses ens expliquen una realitat silenciada. “Veiem el trànsit de persones migrants, de menors d’edat sols al carrer, i molta repressió per part de les autoritats d’allà”, relatà una altra de les participants terrassenques en la caravana.
La campanya d’Obrim Fronteres busca més persones interessades a participar de la caravana. Les inscripcions i més informació sobre aquesta, es poden realitzar a través de la web caravanaobrimfronteres.webnode.es.
Deixa un comentari