L’Ajuntament de la ciutat va fer públic i va posar a debat, recentment, un esborrany de reglament de participació ciutadana amb el qual, suposadament, el Govern municipal vol ampliar els espais i mecanismes de participació. Des de la Federació d’Associacions de Veïns s’ha donat la benvinguda al tal esborrany, però no s’han estat de criticar el fet que, d’entrada, la proposta de reglament no ha nascut amb participació ni pluralitat social, com tampoc ha tingut en compte, prèviament, la participació d’entitats veïnals.
Font: 206887_acampadatrs27062011petit.jpg
Tot i així, aprofitaran l’espai que amb el debat s’obre per a que la ciutadania aconsegueixi “el pes polític i decisori” que li pertoca. Considerant que els espais i mecanismes que es creïn han d’estar caracteritzats per tenir “competència delegada per prendre decisions”.
Llegir el comunicat íntegre:
COMUNICAT DE LA FAVT SOBRE EL NOU REGLAMENT DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA
Des de la FAVT recolzarem qualsevol iniciativa que l’objectiu sigui facilitar la implicació ciutadana en la vida dels seus barris i de la ciutat . Entenem la participació com una eina que canalitza aquest objectiu, en cap cas acceptaríem un ús allunyat d’aquest.
A la Junta de la FAVT li hagués agradat que els quatre partits amb representació municipal haguessin optat per crear una comissió “plural i social” que elaborés una proposta de Reglament nova, moderna i menys reglamentista que l’actual .
També ens hauria agradat que la metodologia utilitzada es basés, especialment, en treballar amb les entitats, així com amb els veïns i veïnes. No obstant això , creiem que erròniament els quatre partits han apostat per un altre model i ara toca treballar per corregir, des de la proposta, el document presentat per tal de fer-ho real a l’actualitat, dinàmic per afavorir la implicació i sobretot, perquè el seu ressò ajudi a la ciutat.
Per una radicalitat democràtica
Des de la FAVT entenem la democràcia com un sistema no només de representació, sinó també d’implicació, per aquest motiu creiem que la ciutadania ha de tenir el pes polític i decisori.
El paper associatiu és complementari i essencial, però en cap moment pot ser substitutori de les persones, per això treballarem perquè el nou Reglament reculli aquest esperit de forma transversal.
Informació sempre, capacitat innovadora també
Però si important és que la ciutadania sigui copartícip de la vida de la ciutat, aquesta situació no es podrà donar, sense espais amb competència delegada per prendre decisions. Per aquest motiu creiem que tots els òrgans de participació s’han de definir, anunciant les seves competències, entre les quals necessàriament, s’inclouran les executives, que podran anar des de prioritzar inversions, rebutjar actuacions, elaborar proposta al Ple municipal, etc.
Prestigiar la política
Des de la FAVT apostem per la política com a eina de transformació i entenem que prestigiar-la és obligació de tots. Per això apostem per obrir la institució més propera, lamunicipal, fent-la més transparent, menys burocràtica i més plural. Alhora que reclamem que es mantinguin les seves competències i serveis, que no són fruit del caprici d’uns pocs, sinó de la necessitat de la majoria.
Concebem els plens com el màxim òrgan polític de la ciutat i encara que entenem la seva regulació, no creiem que s’hagin d’utilitzar per censurar, limitar, o desanimar la participació ciutadana. De la mateixa manera, creiem que els òrgans de participació són això, òrgans en els quals la ciutadania pot i ha de participar, motiu pel qual creiem que els partits polítics han de deixar el seu espai als veïns i veïnes, centrant-se ells en aquells de caràcter institucional restringits als grups municipals.
Finalment, des de la FAVT volem convidar a tothom a conèixer el Reglament i esmenar, per això convocarem tres sessions de debat en què recollirem totes les propostes per fer-les arribar a l’ajuntament. Aquestes jornades es dividiran en:
-Dimarts, abril 8, a les 18:30 h. – Centre Cívic Mª Aurèlia Campany -Avda. Angel Sallent, 55 Terrasssa
Mecanismes d’Informació i Comunicació.
Ponent: Jaume Gatell i Domènech (Sociòleg, expert en temes associatius).
-Dimarts, 22 abril, a les 18:30 h. – Seu CC.OO. – Carrer de la Unió, 23 – Terrassa
Drets de la Ciutadania, processos i foment de l’associacionisme.
Ponent: Fernando Pindado i Sánchez (Vicepresident de la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya i ex subdirector General de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya).
-Dimarts, 6 maig, a les 18:30 h. – Casal Cívic de Ca N’Aurell – Plaça del Tint, 4 – Terrassa
Òrgans de participació.
Ponent: Pep Marti i Masferrer (Sociòleg i assessor de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona).
Deixa un comentari