Assemblea de la Plataforma per la Defensa de la Sanitat Pública de TRS, dissabte 20 de setembre. Foto: PV
Les persones usuàries de la sanitat pública a Terrassa saben que alguna gent està lluitant per la defensa del dret a tenir una assistència, com a mínim, en les condicions i nivell que s’havia assolit en el nostre país. Han vist i parlat amb els piquets que setmana rere setmana han distribuït fulletons i “octavetes” a les portes dels centres d’assistència, han reclamat i aconseguit cita i hora “com manen els cànons” i és de dret; s’han iniciat processos judicials contra metges i facultatius que s’han comportat com a botxins amb algunes persones usuàries i, a sobre, obligant-les a pagar pel privat serveis i cirurgies que per llei i dret eren gratuïtes.
No està gens malament considerant, tot i així, que aquí a Terrassa la Plataforma no ha arribat a ser un moviment de masses i, per altre costat, que, al menys aparentment (molta gent assegura que no són aparences), l’entitat privada Mútua de Terrassa, que històricament té muntat un dels majors negocis dintre del sector que li produeix voluminosos beneficis econòmics, està acostumada a fer allò que li sembla bé des del punt de vista exclusivament particular. Segur que seria molt interessant saber com han pogut i podem anar fent tan bon negoci en un sector tan, diuen, deficitari. I això, vivint principalment de les factures que els paguen les usuàries dels serveis públics.
En tot cas, des de la Plataforma terrassenca d’usuàries de la sanitat pública que volen que ho continuï sent, consideren que cal organitzar-se encara més i millor, a tots els barris de la ciutat, implicant a les associacions de veïns i veïnes també i especialment. I ho consideren així perquè creuen, i són moltes les dades que presenten per argumentar-ho, que els problemes encara són molts i els perills pitjor.
L’assemblea es va realitzar al centre cívic Avel·lí Estrenjer
Troben, així mateix, que l’Ajuntament no acaba de tenir una posició clara en defensa del serveis públics. Per exemple, hi ha coses que reclamen del govern de la Generalitat però que després no les fan a “casa”. Més d’un sospita que, potser, aquests de la Mútua tenen molt de poder i que, llavors, potser es privilegia una tasca de treballar consensos en lloc de provocar enfrontaments, tot i que estiguessin justificats.
Des de l’Ajuntament troben, però, que les coses no són ben bé així. La senyora Eva Herrero, per exemple, va assistir a aquesta assemblea de la Plataforma i considerà que des de la mateixa es fa una mena de “tabula rasa” i es critica a tothom per igual. Admeté que el govern municipal “té la seva part de responsabilitat”, però que “no som responsables de tot” i que, llavors, aquestes acusacions de part de la Plataforma no ajudarien a millorar les coses.
En tot cas, sembla que hi ha diàleg i acord inicial sobre la necessitat de defensar els drets de la gent, les persones, ciutadanes, treballadores actives o en l’atur; de defensar la democràcia i la participació ciutadana. I caldrà molt de tot això encara, s’anuncia, doncs Mútua estaria ficada en alguna altra gran operació (si és que no fos sempre així…), aquesta vegada fins i tot molt vistosa, amb passarel·les i espais a l’estació per inaugurar dels ferrocarrils de la Generalitat a tocar de l’emblemàtic edifici d’aquesta empresa privada que sempre ha fet i fa molt i molt negoci amb el mal d’allò públic i del públic en general.
Pep Valenzuela
Deixa un comentari