L’Araceli Ramírez ha mort aquesta nit, a prop de complir-se dos anys de l’homenatge que la Comissió del 8 de març, organisme de participació ciutadana que aglutina entitats de dones, grups municipals i sindicats amb l’objectiu comú de fomentar la igualtat d’oportunitats entre dones i homes a la nostra ciutat, a proposta del Casal de la Dona, va acordar per unanimitat donar suport al reconeixement de la seva contribució a la lluita feminista i pels drets de les dones i socials en general.
Reproduïm, a seguir, el text que el Casal de la Dona li dedicà en aquella ocasió, així com enllaços a un fulletó editat amb motiu d’aquest homenatge, on apareix publicada la salutació del Casal, i a un parell d’entrevistes:
Araceli Ramírez, segona per la dreta, a la manifestació de benvinguda a la Marxa Mundial de les Dones al seu pas per Terrassa. Foto PV
«Les companyes del Casal de la Dona estem orgulloses que l’Araceli sigui la dona que rebi el primer homenatge de reconeixement a la lluita per la igualtat de les dones.
Al Casal, hem compartit moments difícils. En un primer moment, davant la manca absoluta de recursos i serveis específics per a les dones, el Casal havia d’assumir aquestes mancances. Recordem, a tall d’exemple, que se’ns va criticar per qüestionar la resolució d’un jutge que va deixar en llibertat un violador al que, posteriorment, l’Audiència Nacional va condemnar. No ens n’hem estat de discrepar públicament per defensar el dret de les dones i la nostra independència com a entitat feminista. L’Araceli, malgrat les dificultats, sempre ha estat una ferma defensora de la continuïtat del Casal de la Dona i de la importància i transcendència de la lluita feminista a Terrassa.
L’Araceli, com a lluitadora feminista, sempre s’ha posicionat contra el model patriarcal que provoca la desigualtat entre homes i dones i és generador de la violència masclista, la feminització de la pobresa, l’assetjament sexual, d’una major taxa d’atur femení, etc.
Amb l’Araceli hem compartit infinitats de reunions, de xerrades, hem assessorat i acompanyat a dones, hem negociat, reivindicat i denunciat. I ho hem fet al carrer, als barris, a les escoles, als mitjans de comunicacions i allà on era necessari.
Hem anat juntes a molts llocs. Entre ells, les jornades feministes estatals de Còrdova i, l’any 2000, a la Marxa Mundial de dones contra la pobresa i la violència a Nova York. Tot just la coneixes, te n’adones del seu posicionament feminista que transcendeix a tots els àmbit de la seva vida: el laboral, el social i el personal.
Destacar que l’Araceli és una dona propera, entranyable, acollidora, lluitadora, treballadora, gran defensora de la justícia i compromesa en la defensa de les seves idees.
Conèixer a l’Araceli és estimar-la.
Les companyes i amigues
Casal de la Dona de Terrassa
Entrevista de juliol 2015: http://www.activistafeminista.es/entrevista-a-activista-araceli-ramirez-maqueda/
Llibret homenatge editat per l’Ajuntament de Terrassa, el maig de 2014: http://www.terrassa.cat/documents/12006/40572/Opuscle+Araceli+Ram%C3%ADrez/234ecd9b-cc77-471b-82b8-210bedd3ca00
L’Araceli parla sobre Treure Ball: http://malarrassa.cat/2015/07/10/treure-ball-danses-del-i-per-transformar-el-mon/
Deixa un comentari