Acaba de començar una nova legislatura del consistori municipal de Terrassa. L’alcalde per als propers quatre anys serà Jordi Ballart, després d’haver estat escollit en segona ronda de votacions en el ple d’investidura d’ahir dissabte 13 de juny. El partit governant tornarà a ser el PSC, amb una situació però de feblesa, ja que comptarà amb només 9 regidors i sense el suport explícit de cap altre partit: seran necessaris pactes i aliances continus.
El ple municipal dels propers quatre anys començarà amb el mateix alcalde que va acabar l’anterior mandat. La llista del seu partit, el PSC, va ser la més votada en les eleccions del passat 24 de maig. Tot i així, els regidors havien votat majoritàriament per Xavier Matilla, de Terrassa en Comú, però en no aconseguir aquest la majoria absoluta de regidors necessària, la llei electoral estableix que la llista més votada determina qui és l’alcalde.
En un acte que tracta de mantenir una solemnitat i certa pompa protocol·lària, ja es percebia tant en l’ambient com en les intervencions els nous aires que es van dibuixar arrel dels resultats de les eleccions. A més, just davant de l’Ajuntament, els moviments socials i la ciutadania restava i restarà vigilant al que passi a partir d’ara a la institució. Així doncs, l’ajuntament tindrà una composició molt diferent, si més no, de les anteriors legislatures, amb més diversitat de partits que mai, i amb una majoria simple per part de l’equip governant. Primer de tot, els vint-i-set regidors presents van prendre possessió del càrrec. Cap sorpresa pel que fa als resultats previstos en la votació per investir el nou alcalde. Es van postular tres noms: Jordi Ballart per part del PSC, Xavi Matilla per part de TeC, i Javier González, de Ciutadans. Tot i ser les votacions secretes, ja se sabia quin seria el resultat. Tant TeC, com ERC i finalment la CUP, havien anunciat que donarien suport a la candidatura de TeC. Com que CiU també havia anunciat la seva abstenció, l’opció de Matilla va quedar-se finalment amb el vot d’onze regidors, insuficient per arribat al mínim de catorze: l’abstenció de CiU va permetre que guanyés l’opció de Ballart, el qual ara sí, serà alcalde després d’haver passat per les urnes (fa dos anys va esdevenir alcalde per substituir la marxa de Pere Navarro).
En les intervencions dels diferents portaveus de cada un de les set partits representats, la mateixa retòrica anunciava canvis i aires de nova política, paraules molt mencionades en la totalitat dels discursos. Va destacar també el to de retret de Miquel Sàmper cap a TeC i ERC per actuar com a vella política, per voler forçar-los a investir a Xavi Matilla, sense cap contrapartida ni consideració cap els seus votants. El cas és que després de diverses reunions amb les direccions d’ambdós partits (TeC i ERC), prèvies a les eleccions i a posteriori, segons va confessar el mateix Sàmper, la seva abstenció ha facilitat que el PSC segueixi encapçalant el govern municipal.
Consulta per la gestió de l’aigua i auditoria del deute municipal
L’alcalde sortint també es va referir a una nova manera de fer política, i a fer complir els compromisos electorals. Encara així, també va fer alguns retrets: “tothom vol canvis, sí, però no inestabilitat, ni experiments ni aventures”. Conscient de les dificultats que el seu equip tindrà a l’hora de governar, va apel·lar a “fer una democràcia millor”, i al “diàleg, al pacte, al consens, capaç de construir majories més o menys variables que garanteixin el bon funcionament de l’Ajuntament i de la ciutat”. En el seu discurs d’investidura, va llançar uns quants missatges amb les seves intencions, com ara donar eines per una millor democràcia a l’ajuntament, i diverses línies programàtiques per generar més i millor ocupació, ampliar el parc d’habitatge social, prometre una consulta ciutadana per decidir el proper model de gestió de l’aigua, i a tirar endavant una auditoria ciutadana del deute municipal, entre d’altres.
Les 27 regidores del nou consistori 2015-2019 (Foto: Ajuntament de Terrassa)
Aquests són els noms dels 27 regidors i regidores de l’Ajuntament per a la legislatura 2015-2019, i les seves respostes a la pregunta que havien de respondre per acatar el seu càrrec:
PSC
Jordi Ballart i Pastor: “Sí, ho prometo”.
Rosa Maria Ribera i Mitjavila: “Sí, ho prometo”.
Maria Rambla Amat: “Sí, ho prometo”.
Noel Duque Alarcón: “Sí, ho prometo”.
Marc Armengol i Puig: “Sí, ho prometo”.
Lluïsa Melgares Aguirre: “Sí, ho prometo”.
Amadeu Aguado i Moreno: “Sí, ho prometo”.
Alfredo Vega López: “Sí, ho prometo”.
Jordi Flores Bornao: “Sí, ho prometo”.
TeC
Xavier Matilla Ayala: “Sí, ho prometo, per imperatiu legal”.
Emiliano Martínez Navarro: “Sí prometo, por imperativo legal”.
Marc Grau Solés: “Sí, ho prometo, per imperatiu legal”.
Anna Rius Ulldemolins: “Sí, ho prometo, per imperatiu legal”.
Javier Martínez Ramírez: “Sí, ho prometo, per imperatiu legal i per tota la gent que ha fet possible que estiguem avui aquí”.
Marta Muntanyola Pablo: “Sí, ho prometo, per imperatiu legal”.
ERC
Isaac Albert i Agut: “Sí, ho prometo per imperatiu legal”.
Carme Labòria i Rojas: “Sí, ho prometo per imperatiu legal”.
Carles Caballero i Peña: “Per imperatiu legal, ho prometo. Tanmateix juro per la meva consciència i honor que no descansaré fins a veure la nostra terra lliure”.
Josep Forn i Cadafalch: “Per imperatiu legal, sí ho prometo”.
CiU
Miquel Sàmper Rodríguez: “Sí, ho prometo, sense renunciar als drets nacionals de Catalunya”.
Dani Nart Juanes: “Sí, ho prometo, sense renunciar als drets nacionals de Catalunya”.
Meritxell Lluis i Vall: “Sí, ho prometo, sense renunciar als drets nacionals de Catalunya”.
C’s
Javier González Delgado: “Sí, ho prometo”.
David Aguinaga Abad: “Sí, lo juro”.
Carmen Ortuño Aparcero: “Sí, lo juro”.
CUP
Maria Sirvent Escrig: “Sotmesa únicament a la voluntat dels veïns i veïnes de Terrassa, em comprometo a treballar pel feminisme, per la independència i per la justícia social als Països Catalans. Per això acato, per imperatiu legal, guardar i fer guardar la llei vigent.”
PP
Gabriel Turmo i Sainz: “Sí, ho juro”.
Deixa un comentari