Miquel Gordillo
El debat més intens del Ple municipal de febrer va acabar en un ajornament per a una pròxim acord de cara el mes vinent. Va ser a compte de la intervenció de l’AV Ca n’Anglada, en què reclamava l’execució dels projectes necessaris pel futur del barri, tal com el mateix plenari va aprovar la passada legislatura, el juny de 2018, i sorgits d’una diagnosi del barri elaborada per la Diputació. «No existeix pressupost, ni voluntat política d’executar-lo», segons paraules de Manuel Medina, membre de l’AV. «No s’ha realitzat cap el 2019; sembla que per a TxT i ERC Ca n’Anglada no és una prioritat segons el seu programa de govern 2020-2023», denuncià Medina, mentre va fer referència a una partida de trenta mil euros que «no donen per executar els set microprojectes que estan aprovats, i que han de tenir una durada de dos anys».
Dies enrere, l’associació veïnal va participar, juntament amb els grups de l’oposició i amb la Síndica municipal, en una roda de premsa per denunciar aquest fet. Per això, els grups de JxT, PSC i C’s van presentar al ple una proposta en aquest sentit. Aquesta va ser retirada, a petició de l’Alcalde Ballart, sota promesa de fer una reunió amb totes les parts implicades, govern i oposició, conjuntament amb l’entitat veïnal, i així buscar un consens de cara el següent plenari de març.
Prèviament, la regidora del districte 2, Lluïsa Melgares (TxT) va explicar l’estat de diferents actuacions al barri, «que s’estan fent, i es van posant diners i recursos de l’ajuntament». Entre aquestes, cità el microprojecte de la casa d’oficis, la dinamització del poliesportiu, els agents cívics, la policia de proximitat, un projecte de salut i esport amb la cooperativa l’Eina, una prova pilot de retirada d’elements de la façana dels pisos, l’hora comunitària del barri, i d’altres intervencions. «Però s’ha de complir allò que es va aprovar, i executar els projectes de la diagnosi», va insistir Medina.
Hi ha coincidència en assenyalar algunes qüestions enquistades, com l’eliminació de l’anomenat mercat de la misèria: «encara és un problema, requereix presència policial». En canvi, un dels punts de conflicte que es va mencionar durant el ple, és de la presència d’antenes parabòliques a les façanes, que TxT i ERC no tenen intenció d’eliminar, tal com també va reconèixer el primer Tinent d’Alcalde Isaac Albert: «pensem que les antenes no són un problema al barri», tot al·legant que no es pot anar contra un col·lectiu.
El govern, respecte a les antenes a les façanes, “pensem que no són un problema al barri”
Per justificar la proposta presentada, David Aguinaga de C’s, va assenyalar que «hi ha problemes de convivència a Ca n’Anglada, tant a l’habitatge com a l’espai públic». Que és precisament un argumentari que rebutja l’equip de govern, i que no desitja que «s’estigmatitzi el barri, i que no s’equipari a La Mina o Sant Cosme», en paraules d’Albert. Per la seva part, Alfredo Vega (PSC) va voler observar que «s’ha trencat la confiança», i defensà que aquesta s’ha de recuperar. El to es va rebaixar doncs, i la treva es manté, almenys, durant un mes.
El govern segueix apostant per la recollida pneumàtica de residus
Un altre acord que es va aprovar durant passat ple va ser en relació a la recollida pneumàtica de residus. Una proposta impulsada pel govern de TxT i ERC, però amb el posicionament en contra de PSC, JxT i C’s.
El PSC va manifestar que «no entenem que, des d’una lògica mediambiental, es promocioni un sistema que és insostenible, recupera només del 30-40% dels residus, i que va en detriment de l’anomenada revolució verda», en paraules de Marc Armengol. «Tampoc té sentit des d’una perspectiva urbanística, assegurava el regidor, i «és perdre el temps, enterrar 4 o 5 milions d’euros, fa anys ho van dir els nostres tècnics», segons Armengol. Per part de C’s, Javi González va assegurar que «mai no hi haurà recollida pneumàtica, ja que els números no donen per justificar-la», i es va referir als sobrecostos de set mil euros per habitatge que pagaran els ciutadans. «Amb aquesta mesura no afavorim la inversió i el desenvolupament econòmic de la ciutat». També Sàmper (JxTa), mostrava el seu desacord «no tant pel contingut, sinó per les conseqüències que porta», a més d’afegir que «vam votar fa temps justament el contrari», en un els darrers plens del darrer mandat. Assegurà que «tenim informes que parlen que el sistema no és viable, i que ara el POUM es modifica per criteris purament ideològics».
Per la seva banda, Carles Caballero (ERC-MES) rebatia a l’oposició: «aquest govern no negocia amb els promotors immobiliaris». I reptava al PSC a explicar «quin és el seu model urbanístic per a la ciutat».
Promoure la T-verda
L’Ajuntament intensificarà la campanya per promoure la targeta T-verda a la ciutat. Aquesta va ser dissenyada per permetre a qui retiri el seu vehicle vell i que no disposa de segell mediambiental, a viatjar de forma il·limitada i gratuïta per les 6 zones del sistema de transport públic durant tres anys. En dos anys, s’han retirat de la circulació 6.800 vehicles, i els viatges realitzats amb la T-Verda han superat els 3 milions de desplaçaments. En els darrers mesos, hi ha hagut un notable increment de sol·licituds coincidint amb la entrada en funcionament de la Zona de Baixes Emissions a l’àrea metropolitana de Barcelona. De fet, el Pla de Mobilitat Urbana preveu que es vagi implantant la Zona de Baixes Emissions a la nostra ciutat.
Les Carbonelles, barri oblidat, reclama millores urbanístiques i més equipaments
Més problemes de barris que es van fer notoris durant el ple municipal. La Maria Dolors Nogués, veïna del barri de Les Carbonelles, va intervenir per queixar-se amb contundència de tot un seguit de mancances que són històriques. Per això, va aprofitar per posar de relleu moltes d’elles: «no tenim cap biblioteca ni centre cívic, la riera és un focus de rates i abunden les males herbes, els contenidors són plens i amb manca d’higiene, no tenim cap espai per reunir-nos, cap parc infantil on sortir amb els més petits, el servei de busos no arriba al barri, mai hem tingut cap botiga i hem d’agafar el cotxe per anar a comprar qualsevol cosa». A la vegada, denuncià la «falta d’atenció de l’Ajuntament a les peticions que fa el veïnat, centrades principalment en uns serveis i equipaments mínims, la neteja de la riera, i més llum a l’entrada del barri.
La regidoria Jenifer Ramírez va afirmar que el govern està donant passes respecte a millorar el barri, i que ha sol·licitat la intervenció de l’Agència Catalana de l’Aigua, per buscar solucions als problemes de la riera. D’altra banda, va anunciar una prova pilot per posar en marxa l’autobús sota demanda, i per augmentar la freqüència de pas de l’autobús els dissabtes.
Deixa un comentari