El futur que volem/2, conferències-debats a l’Arxiu Històric. Del 22 d’octubre al 26 de novembre

No Comment


«Els bancs de la mort enfront de les finances ètiques i cooperatives» és el títol de la primera xerrada-debat del cicle de reflexió i propostes sobre «el futur que volem», organitzat per les entitats Ajut a estudiants del tercer món, Vida i Pau, i aquest mateix mitjà, Malarrassa, a partir del dijous 22 d’octubre.

Podria semblar exagerat dir de la gran banca que és «de la mort». Certament, no s’ha establert o demostrat, fins avui, cap relació directa entre l’activitat del sector i la mort de cap persona en els casos, per exemples, de la gran «estafa de les preferents» ni dels milers i milers de desnonaments de famílies. Caldrà veure encara… Però sí que sabem que les armes produïdes amb capital d’aquesta banca encenen guerres a diferents països del món produint moltes morts.

Redactor i fundador del mensual d’economia Alternativas Económicas, i de la cooperativa que l’elabora i edita, en Pere Rusiñol, que ha estat redactor d’El País i adjunt a la direcció del diari Público, i forma part de l’equip editorial de la revista satírica Mongólia, obrirà el cicle portant dades i informacions per il·lustrar la qüestió i presentar experiències alternatives, com són alguns dels bancs ètics i cooperatius. Serà el dijous 22 d’octubre, a les 19 hores, a la sala d’actes de l’Arxiu Històric de Terrassa (carrer Baldrich, 268).

«La religió i el creixement global populista de l’extrema dreta» és el títol de la segona xerrada, a càrrec de Maria del Mar Griera, doctora en Sociologia, vici-degana de la Facultat de Ciències polítiques i Sociologia de la UAB, i directora del grup de recerca ISOR, especialitzat en sociologia de la religió. En el focus, l’ascens de polítics d’ultradreta als EUA, al Brasil, a Espanya, a Centreamèrica i a tants altres països.

El dimarts 3 de novembre, a les 19 h, es projectarà al Cinema Catalunya el documental I la lluita continua. Del camp a la construcció de Catalunya, dirigit per Llúcia Oliva. Relata la lluita social i política dels obrers de la construcció als anys 70. L’activitat està organitzada per CCOO de Terrassa i l’Espai Memòria.

Amb «La revolta global de les dones», el dijous 5 de novembre, també a les 19 h, el cicle torna a l’Arxiu Històric de Terrassa. És una taula rodona sobre el no reconeixement i valoració de les dones en aquest món encara tan masclista, com palesen molt durament les violències masclistes i l’assassinat de dones, així com, d’altra banda, amb altres formes de violència, la bretxa salarial i la discriminació professional, laboral i social encara vigents; i específicament, el paper de segona classe a institucions com l’Església catòlica.

Intervindrà la Maria Campuzano, coneguda activista social, portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), que és llicenciada en dret per la UB, màster del CIDOB en Cooperació Internacional al Desenvolupament, i ha treballat onze anys amb Enginyeria sense Fronteres sobre el preu de l’abundància, drets humans a les fosques sobre els impactes ambientals, les indústries extractives en els països empobrits, la necessitat d’un canvi energètic just i sostenible que porti a la sobirania dels pobles.

La mesa comptarà, a més, amb l’aportació de la Neus Forcano, llicenciada en Filologia a la UB i professora de llengua i literatura. Màster d’Història de les Dones del Centre DUODA (UB) i amb estudis en Ciències Religioses (ISCREB), és membre de l’Associació Europea de Dones per a la Recerca Teològica i de la plataforma Alcem la veu, que es va crear el 2019 per reivindicar les veus i una participació activa de les dones tant en la societat com en l’església.

«Natura i humanitat a l’Amazònia», pocs mesos després de la mort del bisbe català Pere Casaldàliga, actiu militant cristià i social a la regió i el Brasil, la conferència tractarà sobre la situació al pulmó verd més important del món, el canvi climàtic, la tala de boscos en favor de cultius forans i els pobles indígenes foragitats de casa seva. Serà el dijous 12 de novembre, i va a càrrec de Víctor Codina, jesuïta i doctor en Teologia, 36 anys resident a Bolívia treballant als sectors populars d’Oruro, Santa Cruz, i a la Universitat Catòlica de Cochabamba. Va ser nomenat expert teològic al Sínode de l’Amazònia, a Roma, el 2019. Els anys 80 va viure al barri de la Grípia a Terrassa.

Reflexionant sobre el present i imaginant el futur, no podia faltar l’anàlisi de la situació del món del treball. Amb el títol «Esclaus del segle XXI», el dijous 19 de novembre, tindrà lloc una taula rodona sobre la precarietat en el treball i, consegüentment, en la vida; amb la participació de treballadores d’alguns dels sectors dits «nous» i que han protagonitzat algunes de les noves experiències d’organització i lluita obrera i sindical, com són les repartidores de paqueteria, les dites riders, i les assistentes i netejadores d’hotels, les kellys. Intervindran:

-Núria Soto, portaveu de Riders X Derechos (Intersindical Alternativa de Catalunya), que ha treballat a l’empresa Deliveroo durant un any, mentre estudiava la carrera de periodisme fins que la van acomiadar per organitzar la secció sindical i reivindicar drets laborals a través d’un parell de manifestacions i una vaga juntament amb alguns companys del moviment. Avui, construint alternatives, és membre de la cooperativa Mensakas, de repartiment de paqueteria.

-Carmen Castro, treballadora d’hotel, membre del sindicat de les Kellys.

-Elena Idoate, investigadora del Col·lectiu Taifa d’Economia Crítica.

La xerrada «Capitalisme i democràcia, són compatibles?», tancarà el cicle, el dijous 26 de novembre. El ponent és en Joan Majó, enginyer, president de Telesincro S.A., empresa pionera en l’àrea dels ordinadors a Espanya. Va ser alcalde de Mataró, Ministre d’Indústria i Energia al govern espanyol, Conseller de la UE a Brussel·les, i president de l’European Institut for de Media a Düsseldorf. Actualment presideix la Fundació Ernest Lluch i i és vicepresident de la Fundació Jaume Bofill.

—————————

Totes les activitats són gratuïtes, però tenen aforament limitat. Serà obligatori l’ús de mascareta.

Totes les conferències seran retransmeses en streaming i penjades al canal Youtube d’omniumterrassa.

Related Articles

Deixa un comentari