Durant el mes de setembre passat, la Mútua de Terrassa informà a través dels seus comandaments que «s’ha esgotat el concert amb el CatSalut». Tot i que des del comitè d’empresa, representants sindicals alerten que «aquesta retallada a data d’avui (tercera setmana de novembre) no ha sigut comunicada al comitè pels canals que caldria».
En tot cas, això te diverses conseqüències immediates i importants: en el servei de Digestiu es redueix l’activitat i colonoscòpies, gastroscòpies, CPR i altres no se’n faran durant les tardes fins principis del 2017. Això vol dir, concretament, deixar de fer a l’entorn d’unes 500 proves! Proves de les quals, adverteixen treballadores de l’entitat, «n’hi han moltes que han estat demanades per indicis seriosos de càncer de colon».
També afecta a la Unitat de Cures Intensives (UCI), on es tanquen 2 llits, com a mínim fins a principis d’any 2017, i hom parla d’un total de 12 llits que n’hi ha, informen les citades treballadores. Això vol dir, com és fàcil imaginar, que «o no es faran les cures necessàries o que es faran de manera incorrecte a semi-intensius o a planta, carregant al personal sanitari encara mes i sobretot posant en perill la vida de les persones», adverteixen encara xocades.
Representants sindicals informen i denuncien que, «de forma sistemàtica, cada any, a quiròfan es reestructuren les intervencions quirúrgiques en funció de les que han estat concertades amb el CatSalut, no pas en funció del nivell o caràcter d’urgència i necessitat de les mateixes».
D’altra banda, arribant a Urgències, afegeixen, «amb una detestable situació de partida, s’ha comunicat al personal que s’haurà d’anar treballant com es pugui», o sigui «amb l’acumulació de pacients a passadissos que hi hagi, perquè no s’obriran plantes per alleugerar aquestes urgències. No hi ha pressupost, segons diuen».
Així les coses, el quadre que es planteja és terrible, car cal afegir això a la que ja sembla irresoluble problemàtica de les llistes d’espera (vegis el cas de la Lluïsa Villar, a Terrassa, que fa 7 anys que espera per ser operada d’un problema greu i que amb tan de temps no ha deixat d’agreujar-se) i altres conseqüències de les retallades.
A Mútua, en tot cas, no es fan càrrec d’això, argumenten que són concertada. Però en aquest punt és a on, segons les treballadores consultades per Malarrassa, caldria incidir per resoldre d’una vegada i sense més giravoltes que «el sistema actual de concerts no és un bon sistema».
L’argument de l’infrafinançament d’aquestes empreses concertades podria, eventualment, ser tingut en compte, asseguren, «però només si hom disposés de tota la informació, circumstància que no es dóna tot i la famosa llei de transparència 19/2015». Resulta, a més, «sorprenent que hi hagin aquestes retallades, quan la Mútua de Terrassa no para de créixer i expandir-se».
Davant aquest escenari tot, i quan a sobre s’ha fet públic el projecte de compra de l’Hospital General de Catalunya al temps que l’actual conseller Comín no para de parlar de desprivatització, tant fonts properes al comitè d’empresa de Mútua com de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública, es pregunten si no seria convenient «una auditoria a fons d’aquesta entitat, que té un concert de mes de 250 milions d’euros anuals, i els ingressos públics de la qual representen el 82% del negoci total».
En tot cas, conclouen, «és obvi que el sistema “català” de concerts pot ser que deixi molt contenta la tradicional parròquia convergent, però sens dubte no és un bon negoci pels obligats consumidors de la sanitat pública», tot alertant: «D’aquí al gener no ens podem posar malaltes. A menys que tinguem ja una mútua privada concertada».
Redacció
Deixa un comentari