Afrontat les desigualtats socials, transformar el teixit comercial de la mà del petit comerç, neteja, sanitat i residències públiques, són alguns dels temes que la FAVT ha traslladat directament al govern de l’Ajuntament de Terrassa i que requereixen solucions immediates.
Una delegació de la Federació d’Associacions Veïnals (FAVT) va mantenir una trobada, ahir dijous a l’Ajuntament, amb l’Alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i els tinents d’alcalde Drets Socials, Noel Duque i la tinenta d’alcalde de Serveis Generals, Núria Marín. per part de la FAVT, van ser presents la seva presidenta, Dolores Lledó, i membres de la junta.
Aquesta reunió s’emmarca en el conjunt de trobades que el govern local està mantenint amb els principals agents de la ciutat, de cara al que han anomenat “Pacte de Ciutat”. Els objectius manifestats són impulsar la reactivació de l’economia, la creació d’ocupació i d’oportunitats de progrés a la ciutat, i la coordinació d’una resposta conjunta a la nova etapa post-covid.
Després d’aquesta reunió, la FAVT ha manifestat en un comunicat que pretén aportar les seves solucions, “avui més que mai”, com a “actor polític de primera magnitud” de la ciutat, tot afegint: “ens mou l’esperança, l’altruisme i la solidaritat”. De fet, la FAVT destaca que les dades i qüestions sobrevingudes amb la crisi de la pandèmica, “ja les teníem aquí”, tot i que ara “s’aguditzen significativament”.
Els temes que planteja la FAVT com alguns dels més importants i que han de vertebrar canvis són els d'”afrontar el deteriorament i transformació del teixit comercial en general i el petit comerç en particular, i atacar l’augment de la desigualtat o l’augment significatiu de famílies vulnerables i l’augment de la desigualtat a la nostra ciutat”. A la vegada, la federació considera que, “a conseqüència d’aquestes situacions, ens temem el possible augment de la inseguretat i el deteriorament de la ciutat, així com l’actual estat de neteja i manteniment general d’aquesta”.
En aquest sentit, la FAVT manifesta que “ja hem començat a parlar. Ara esperem ser escoltats per a començar a treballar”, donat que com a veu del moviment veïnal, “som el pont entre la ciutadania i l’Ajuntament”.
Aquests són els grans temes que ha assenyalat i tractat la FAVT amb el govern, i les solucions que hi aporta en cada cas:
Sanitat
- Es poden dissenyar aplicacions que utilitzem per a testar la nostra salut.
Suggeriment: es pot valorar i estudiar, com prestar una atenció primària i elemental, que pot agilitzar i descongestionar físicament els CAP’s, es poden crear equips domèstics bàsics o aplicacions, però eficients, que puguin facilitar aquest treball. - La nova economia de la salut, la podem dissenyar nosaltres.
- Es poden crear protocols sanitaris que siguin capaços de cuidar-nos en estat de normalitat i en estat
d’emergència. - Es vol, en definitiva, dissenyar una política i economia sanitàries públiques, perquè estem obligats a
respondre a la nova situació de demanda creixent, perquè el COVID ha fet saltar les alarmes i els
centres assistencials s’han vist col·lapsats.
Residències i dependència
- Les Residències han de ser un lloc d’acolliment i no de recollida d’ancians.
- Infraestructures com aquestes, estan funcionant molt per sota de les seves possibilitats, poden convertir-se en edificis multiasistencials per a les persones dependents.
- Demanem reforma total de la residència pública Mossèn Homs i la construcció de la residència de Sant Pere Nord i Ca n’Anglada.
- Des de la Federació posem en valor les residències públiques de la nostra ciutat perquè volem potenciar la qualitat i no el benefici.
- Cal millorar les ràtios de les residències i assistència domiciliària de treballadores i els seus salaris.
Reunió de l’Alcalde Jordi Ballart i la Junta de la FAVT, el passat 2 de juliol. Foto: Rafel Casanova BCF
Transport urbà
- Incompliment del Pla de Mobilitat: creiem que pot ser una de les nostres pròximes empreses municipals.
- S’ha de plantejar com el servei que permetrà treure als cotxes dels carrers, el que baixi les emissions de CO₂ i altres gasos, el que humanitzi i faci per als vianants la ciutat.
- S’han de canviar totes les línies d’autobusos i reforçar els barris perifèrics com Xúquer, amb una greu deficiència.
Promoure e-commerce local
- Sent el sector del petit comerç un dels més afectats, l’ajuntament pot ajudar a promoure el e-commerce local, on els comerços petits puguin donar-li una segona oportunitat als seus negocis i on es pugui competir contra els gegants del sector que monopolitzen i desnaturalitzen el mercat. Existeixen iniciatives semblants en alguns països, com per exemple Alemanya.
- Aquest és un projecte on es pot donar cabuda al talent jove de la ciutat i que pot plantejar el nou format de part del sector terciari. La possible implantació d’aquesta idea, permetria crear una distribució amb vehicles elèctrics, la possibilitat de promoure la petita empresa local i els autònoms…
- Creiem que hi ha una línia de treball interessant. Cal posar enginy, sense perdre de vista que les idees són meravelloses en la mesura que són realitzables.
- Calç reactivar i revisar petits projectes que ja es van crear en el seu moment, per exemple, el de Can Palet.
Energètic
- S’ha de facilitar les instal·lacions fotovoltaiques en els habitatges. S’ha d’investigar i treballar per a conèixer quines possibilitats n’hi han a Terrassa en tot el que tingui a veure amb renovables.
- I aquí ha de néixer la nova empresa municipal que comercialitza l’electricitat a la ciutat.
- Ha de néixer i créixer amb la idea de potenciar la sostenibilitat en totes les seves variants i possibilitats.
Residus
- Cal crear un nou pla que posi a Terrassa en el mapa, com a model de recollida i gestió de residus.
- És necessària la creació de l’observatori de residus i millora de la recollida i gestió de residus.
- També, tenir coneixement dels resultats de l’auditoria de l’empresa pública ECO EQUIP.
Desigualtat
- Terrassa ha d’evitar l’augment escandalós de famílies i persones que estan en condicions de precarietat. S’ha de crear un pla que les reculli i els doni altra oportunitat per a ser un ciutadà més.
- Cal un compromís d’arribar a un acord amb el Pacte d’empadronament i els desnonaments anant tots a una i que es respectin els protocols que avui dia no s’estan respectant.
Democràcia
- No hi ha democràcia perquè votis cada quatre anys. Hi haurà democràcia real perquè participa la societat civil en la gestió i supervisió d’aquesta gestió. Hi haurà democràcia real perquè el ciutadà, en l’exercici de la seva naturalesa cívica i ciutadana, reconeix els seus drets i les seves obligacions.
- S’han de complir els acords del Ple i els Consells Sectorials que es reuneixin.
FAVT
La FAVT, té, perquè ho necessita, persones que realitzen una labor imprescindible, necessària i qualificada, de la gestió diària de la Federació. Aquestes persones fan la tasca administrativa, organitzativa i tècnica, que permet als membres de la junta ser un actiu, que actua amb responsabilitat i lliurement en benefici de la ciutat i sense dependre d’ideologies, si no dels seus idearis. S’ha de tancar un acord amb el plantejament, en el qual aquest últim proporcioni estabilitat econòmica a la Federació. Continuarem fent els nostres deures a la FAVT, volem fer una FAVT conciliadora i cuidadora de la seva ciutat, volem que se’ns escolti.
Deixa un comentari