A la porta del CAP distribuint octavetes i informant les vianants. Foto PV
Redacció
El passat 13 de maig, la PDSPT (Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa), va convocar una roda de premsa davant l’hospital de Mútua Terrassa per tornar a denunciar la situació d’emergència en què es troben els serveis d’atenció sanitària a la nostra ciutat.
La FAVT recolza incondicionalment el treball portat a terme per la Plataforma i per aquest motiu vol compartir les dades que consten en el comunicat que es va llegir en aquesta roda de premsa, així com les exigències que es van exposar des de la Plataforma.
Llistes d’espera per a proves diagnòstiques:
• Mútua de Terrassa: ecocardiografia, 222 dies; mamografia, 159 dies; colonoscòpia, 183 dies; ressonància magnètica (RM), 193 dies; TAC, 91 dies.
• Consorci Sanitari de Terrassa (CST): ecocardiografia, 198 dies; mamografia, 76 dies; colonoscòpia, 86 dies; ressonància magnètica (RM), 63 dies; TAC, 49 dies.
Llistes d’espera per a visites a l’especialista:
• Mútua: cirurgia general, 261 dies; oftalmologia, 249 dies; urologia, 158 dies.
• CST: cirurgia general, 43 dies; oftalmologia, 82 dies; urologia, 502 dies.
Reivindicacions de la Plataforma:
• Visites al metge de capçalera en 48 hores.
• Derivació als especialistes sense traves i en terminis raonables.
• Creació d’un CUAP (centre d’atenció a la fibromiàlgia, SSC (síndrome de sensibilització central) i dolors crònics.
• Reducció urgent de llistes d’espera com a mínim en l’àmbit de Catalunya.
• Reforçar les plantilles sanitàries i posar fi a la precarietat laboral.
• Revertir les retallades, prioritàriament: salut mental, rehabilitació i plantes d’hospitalització tancades.
• Control de la gestió de Mútua.
Des del primer moment, queda clar que el compromís de la ciutadania ha de ser constant en el temps, ja que no és cap exageració dir que el deteriorament del sistema sanitari públic i la privatització dels serveis amenacen la seva supervivència. El treball i la pressió per part de la PDSP, que forma part de la Marea Blanca de Catalunya, així com les mobilitzacions en general, són les eines més adequades per lluitar en defensa d’uns drets que s’estan vulnerant descaradament i de forma sistemàtica en tot el país i, especialment, en Terrassa.
Amb la salut de les persones no es pot jugar ni mercadejar, parlem de la qualitat de vida i de la mateixa vida. Cal, però, una major implicació de la ciutadania, si es deixa passar el dia d’avui, potser demà quan ho necessitem ja no hi serem a temps!
1 Comment
M. Teresa
6 juny 2019 - 12:51Es referente al artículo que publicáis sobre las listas de espera, es real lo que decís, llevo tres años de espera para una prueba, he reclamado dos veces y me han contestado en diciembre del 2017 que no me podían adelantar la prueba. Cuando he vuelto a reclamar dicen que mi médico no considera que sea una prueba prioritaria. Os agradecería me dijerais dónde debo reclamar. Muchas gracias por vuestro tiempo. Un saludo.