La FAVT demana més participació ciutadana abans de privatizar el transport municipal d’autobusos

No Comment

de cara la privatizació del transport urbà que l’Ajuntament de Terrassa ha anunciat que durà a terme, la plataforma veïnal ha emès un comunicat en què clama per “més transparència” i que es compti amb la veu ciutadana per trobar la millor solució. En el comunicat, la FAVT crida a involucrar la comunitat abans de portar a “solucions que no siguin adequades ni sostenibles a llarg termini”, a la vegada que defensa els serveis públics com a garant per impedir “augments injustificats de les tarifes” i en suport als treballadors i treballadores del servei.


COMUNICAT PER A LA MILLORA DEL TRANSPORT URBÀ AL CONTEXT DE PRIVATITZACIÓ SENSE PARTICIPACIÓ CIUTADANA

En el procés de millorar el transport urbà de la nostra ciutat, reconeixem la importància de buscar eficiència i qualitat en els serveis que afecten la vida diària dels nostres ciutadans. Tot i això, la privatització dels serveis de transport ha de ser duta a terme de manera transparent i amb la deguda participació ciutadana per garantir que les decisions preses reflecteixin les veritables necessitats i preocupacions de la població.

La participació ciutadana és un pilar fonamental de la democràcia, i en el cas específic de la privatització del transport urbà, és essencial que s’obri un espai significatiu per a la contribució i l’opinió dels habitants de la ciutat. La presa de decisions exclusiva per part d’entitats governamentals o privades sense involucrar la comunitat pot resultar en solucions que no siguin adequades ni sostenibles a llarg termini.

Proposem que abans d’avançar en qualsevol procés de privatització del transport urbà es compleixi un mecanisme clar i accessible per a la participació activa dels ciutadans. Això inclouria la realització de consultes públiques, la potenciació de la Taula de Mobilitat amb representació diversa de la societat i la transparència en la presentació dels plans i les decisions.

A més, és imperatiu garantir que la privatització del transport urbà no condueixi a augments injustificats a les tarifes ni a la reducció de l’accessibilitat per a sectors vulnerables de la població. L’equitat i la justícia social han de ser consideracions centrals en qualsevol procés de canvi als serveis públics.

En resum, advoquem per una millora en el transport urbà que inclogui la comunitat en el procés de presa de decisions. Després del procés de municipalització de la gestió de l’aigua per part de l’ajuntament, crida poderosament l’atenció que un altre servei essencial com és el transport públic, s’opti per un model privat, més quan els motius adduïts introdueixen dubtes sobre la qualitat dels serveis prestats per l’administració pública. Des de la FAVT sempre donarem suport als serveis públics i als treballadors i treballadores que estan al darrere.

La privatització, si es tria com a camí, s’ha de dur a terme amb transparència i participació ciutadana activa per assegurar que les solucions proposades siguin veritablement beneficioses i justes per a tots els habitants de la nostra ciutat.

La FAVT creu i aposta per la implicació ciutadana en el futur i actualitat de la ciutat a través de les seves entitats i, per aquest motiu, creiem imprescindible i obligatori que decisions de caràcter públic tan rellevants com la privatització de la gestió del transport públic siguin traslladades, prèviament, a la Taula de Mobilitat.

FAVT, desembre de 2023

 

Related Articles

Deixa un comentari