Frederic Berenguer, Assumpció Soler, Sílvia Espurz i Mireia Cubells, al Casal del Barri. Foto: PV
Pep Valenzuela
L’associació veïnal del barri de Sant Pere estrenà una junta totalment renovada el passat mes de juny, en una assemblea general que s’havia convocat amb to quasi que d’enterrament: «Nota: En cas de no sortir nova junta, s’iniciaran els tràmits per la dissolució de l’Associació de Veïns.»
«Som un grup de persones que ens coneixem de participar en diferents entitats i que ens trobàvem pel barri i fent servir l’espai del casal», informa l’Assumpció Soler, treballadora de Serveis Socials, ara presidenta de la nova junta, «algú va veure el cartell de l’assemblea i el va passar, vam parlar i pensar que calia fer quelcom, i vam presentar candidatura. A partir d’aquí tot ha anat rodat, perquè teníem ganes de fer coses i ens va semblar que era una bona oportunitat per canviar una mica la dinàmica del barri».
«De participar en el casal ja molt temps que en parlàvem», afegeix en Frederic Berenguer, jubilat de Nissan, veí del barri des de fa més de 30 anys, i vocal de la junta, «i hem trobat aquest grup de gent coincidint en què teníem ganes de fer coses; i aquí estem».
Amb experiència a col·lectius, principalment feministes, la Mireia Cubells, que ha assumit la secretaria, defensa que «cal fer feina als barris, i aquí hi ha dones, som 4 de les 7 membres de la junta, i molt potents. Així que estem molt animades».
També molt implicada amb el moviment feminista, així com de l’Educació, la Sílvia Espurz, professora jubilada, viu al veí barri de Pere Parres, però fa molta activitat per aquestes contrades. «Feia temps que comentàvem de fer arribar al veïnatge les activitats i el discurs», recorda, «així mateix, aquí es fan activitats bàsicament per a dones grans, que penso que són importantíssimes, però calia fer altres i treballar altres valors. El dia de la junta, per exemple, un parell de dones comentaven que estava molt bé el canvi, amb les idees de grups de lectura i altres activitats, tenen ganes de fer altres coses».
L’AV gestiona el Casal de Barri, era l’activitat més important i constant. Després, altres coses més puntuals, encara que en alguns casos vénen de lluny, com els problemes d’urbanisme o amb els autobusos. Aquest és un casal dels pocs gestionat per l’AV del barri. La nova junta assumeix plenament aquestes qüestions, al mateix temps que «marcant un perfil feminista fort i clar», declara la Mireia.
La renovació de la junta ha estat també en edat, rejovenint en més d’una dècada la mitjana: 4 de les 7 membres estan en la franja dels 40 anys i menys. Però, a més, assenyala l’Asun, «el més important és la manera de mirar la realitat, la disposició a fer coses i les ganes i alegria en fer-les». Al barri hi ha el Casal, entitats que ho fan servir, hi ha el mercat del Triomf, el comerç… «però no es veu un aprofitament de tot això. Es fan coses, però es poden i cal fer de molt més i d’altra manera».
Tornant a l’assemblea del 6 de juny, les companyes de la junta declaren a Malarrassa que els va sorprendre la participació, d’almenys 80 persones. I que va anar ràpid, en 10 minuts es va passar comptes del curs i del període que tancava en Pere Martínez, president des del 1985.
Si més no pel canvi, «al final se’ns va acostar bastant gent», explica en Frederic, «per saber més del pla de treball i propostes que vam presentar com a esbós, explicant qui érem».
Clar que des del juny, amb vacances pel mig, la nova junta ha pogut fer poca cosa. D’altra banda, donades les circumstàncies, van decidir mantenir fins al gener les coses com estaven, mentre van concretant el pla de treball i els canvis, «tot recollint l’opinió i interessos de la gent, clar», matisa l’Asun, «perquè allà mateix ja van sortir propostes, com la presentació de llibres i la creació d’un banc de temps, entre altres».
En tot cas, estan molt animades, perquè molta gent les va felicitar per les noves propostes. «Crec que hi ha molt potencial per fer», afirma la Mireia, «la benvinguda que ens va fer tothom va ser molt agraïda, les sensacions van ser molt bones».
Tot mantenint l’actual programació de cursos al Casal, s’introduiran activitats puntuals, sessions formatives, passis de pel·lícules amb directors i actores locals o que estudien o treballen a Terrassa. Coses per la mateixa gent que ara assisteix, però cridant altra de nova. D’entrada, explica l’Asun, ampliant els mitjans per contactar a les xarxes, perquè fins ara només hi havia un telèfon i el Casal.
Volen establir i estretir relacions amb altres AV, ja han demanat federar-se a la FAVT, per veure més coses a fer i com funcionen altres: «contactar amb les entitats del barri i de fora, no només del barri, perquè si fan coses interessants i podem ajudar i col·laborar, encara que sigui només amb el local, que està prou bé, cal fer-ho», matisa la Sílvia.
Pel que fa a les reivindicacions del barri, problemes urbanístics i altres, insisteix la Sílvia, «cal que hi hagi empenta darrere, volem que això sigui un espai de referència per totes aquestes reivindicacions i plantejaments del veïnatge». Per això, la junta treballarà amb comissions obertes». Subratllant el caràcter obert de la proposta, la Mireia destaca el fet que l’elecció de càrrecs ha estat només per complir amb la «normativa legal», perquè «no creiem que calguin aquests càrrecs».
Un altre objectiu és atreure gent més jove, «no podem pensar que nosaltres amb les nostres idees i experiències muntarem les coses pel jovent», diu en Frederic.
Tot plegat, la perspectiva és bona, assegura l’Asun, «hi ha terreny per treballar, també disposició i gent amb ganes, clar que cal fer pedagogia amb tota la gent vinculada i que fa altres coses, no serà fàcil, però no ens falten voluntat i ganes».
Deixa un comentari