L’Ajuntament de Terrassa incompleix la resolució sobre Banca Ètica

No Comment

L’Ajuntament està incomplint la seva pròpia resolució sobre Banca Ètica, la qual va aprovar amb unanimitat de tots els grups municipals presents. Va ser en el ple del passat 29 d’octubre, quan s’aprovà una moció per tal que el consistori treballés prioritàriament amb entitats financeres de banca ètica, com ara Fiare, Triodos o Coop57, obrint comptes amb aquestes entitats i fent possible una operativa amb les mateixes.

Però fins ara no ha estat així. A més, un informe tècnic del mateix consistori nega que aquesta resolució pugui prosperar per qüestions legals. Així ho ha volgut denunciar la CUP, que va ser impulsora de l’acord, en roda de premsa davant la seu central del BBVA, “per mostrar que aquí manen els banquers, no pas el Ple de l’Ajuntament”. I és que segons la CUP, “una moció aprovada de forma escrupolosament democràtica pel ple de la ciutat és “inaplicable” ja que, segons un informe, xoca amb una llei supramunicipal.”

L’informe , emès el passat novembre i elaborat pel director de Serveis Econòmics de l’Àrea de Serveis Generals, (aquí es pot consultar íntegre) conclou que l’ajuntament està sotmès a un “marc normatiu enfocat als principis d’eficàcia, economia i eficiència en la gestió dels recursos públics, per tant a la minimització de costos financers”. L’informe recorda també que les entitats col·laboradores de recaptació o cobrament que estan autoritzades a treballar amb l’ajuntament, segons Ordenança de gestió, recaptació i inspecció dels tributs, són el Banc de Sabadell, Caixa Banc, BBVA i Catalunya Banc.

Maria Sirvent BBVA Maria Sirvent davant la seu central del BBVA a la Rambla. Foto: CUP Terrassa

“No comprenem per què la voluntat popular s’ha de sotmetre a aquestes lleis supramunicipals” ha afirmat la regidora de la CUP. “Són els bancs on dipositem els diners públics qui creen clàusules abusives, les preferents, o qui fan fora a la gent de casa, no respectat impunement els drets més elementals”. “Pensem que hem d’aplicar la radicalitat democràtica”, ha continuat Sirvent, i ho vinculava “al procés constituent que estem duent a terme, per no haver de respondre a estructures supramunicipals que ens coarten el nostre poder de decisió.”

L’informe tècnic afirma que entitats com Triodos Banc, Fiare o Coop57 no reuneixen les característiques per operar com a col·laboradores en recaptació. Un criteri important seria el de comptar amb un mínim d’oficines oficines físiques a la ciutat, ja que si no, els ciutadans no podrien fer el pagament dels diversos tributs municipals a l’Ajuntament. Les entitats ètiques esmentades en la proposta no complirien el requisit.

“una moció aprovada de forma escrupolosament democràtica pel ple de la ciutat és “inaplicable” ja que, segons un informe, xoca amb una llei supramunicipal.”, afirma la CUP.

La proposta aprovada instava també a cancel·lar els comptes bancaris que encara es mantinguin amb entitats no ètiques un cop amortitzats els préstecs pendents, i l’informe diu que s’han d’assolir la millor operativa i més àmplia possible, sense excloure a cap de les entitats financeres d’una contractació de serveis municipal. L’informe també conclou que pels arguments esgrimits, no és possible aplicar un altre dels punts de la moció, com era no establir cap nou vincle amb cap entitat bancària que no sigui inclosa dins les banques ètiques i/o cooperatives.

La CUP estudiarà més a fons quines propostes de l’acord de resolució sí que es poden aplicar, com ara i anar al màxim d’aquesta proposta de resolució: “pràcticament la totalitat de la moció no s’aplica”, deia la Maria. “I no entenem que l’ajuntament només pugui per exemple licitar pòlisses de crèdit primant només el benefici econòmic per sobre de criteris socials i ètics.”

Redacció

Related Articles

Deixa un comentari