En relació a les retallades que el govern de la Generalitat duu a terme amb l’educació pública, que es traduirà en el tancament de fins a 6 línies de P3 a Terrassa el proper curs, totes elles d’escoles públiques, l’AMPA de l’escola Pere Viver del barri de Pla de Bonaire, una de les afectades, vol mostrar el seu rebuig. L’escola haurà de tancar una de les dues línies amb què comptava fins ara, el que suposarà reduir el 50% de les places que ofereix. El col·letiu de pares i mares denuncia que aquest fet perjudica greument les famílies del barri, tot denunciant les polítiques privatitzadores que afecten l’ensenyament públic en detriment de les escoles privades concertades, i anuncia un front comú de lluita i reivindicacions.
Aquest és el text íntegre del comunicat de l’AMPA Pere Viver.
Des de la seva creació, l’Escola Pere Viver ha estat un motor del barri del Pla del Bonaire i dels seus voltants. Eren els anys 60 quan es construeixen els pisos de la Cooperativa de San Carlos Borromeo, primers edificis del barri que acullen la població immigrant, la majoria provinent del Sud d’Espanya.
De bon principi, el centre era l’únic equipament existent i va esdevenir quelcom més que una escola. Va convertir-se en un punt dinamitzador esportiu, social i cultural. Amb el pas dels anys, mai ha perdut la seva importància al barri.
Malgrat les diferents pujades i baixades de natalitat, l’Escola Pere Viver ha tingut sempre, com a mínim, dues línies per curs.
Segons les dades d’escolarització del Consell Escolar Municipal del Servei d’Educació de l’Ajunt. de Terrassa, el centre, al curs 2009-2010, comptava amb 3 línies a P3. Enguany, al curs 2015-2016, aquestes 3 línies continuen sense interrupció (4rt).
SEMPRE? Sempre, fins el vinent curs escolar 2016-2017 en què el Departament d’Ensenyament de la Generalitat ha decidit extirpar-ne una línia a l’Escola Pere Viver. Ha decidit disminuir un 50% el nombre de places ofertades en la nostra estimada escola del barri.
Malauradament, aquesta decisió s’ha pres abans del període de preinscripcions, per tant, abans de saber si el nombre de sol·licituds al nostre centre es veia afectat directament pel descens de la natalitat.
Fora bó que aprofitessin aquesta previsió del descens de natalitat per reduir ràtios mantenint la inversió i recuperant qualitat. Per contra el que es fa es tancar grups als centres públics. Fet que evidencia que, any rere any, les retallades afecten l’ensenyament públic mentre que l’escola concertada queda impune.
Com era d’esperar, l’Escola Pere Viver ha hagut d’afrontar les preinscripcions amb el handicap que moltes famílies no escollirien el centre suposant que moltes d’aquestes places ja estarien ocupades per l’entrada de germans d’alumnes de l’escola.
Des de l’AMPA de l’Escola Pere Viver lamentem profundament aquest plantejament que fomenta la competitivitat entre els centres públics en lloc d’agrupar-se per a aconseguir una ESCOLA PÚBLICA, DE LLIURE ELECCIÓ, IGUALITÀRIA I DE QUALITAT vers les “condicions capritxoses i discriminatòries” de l’escola concertada (per exemple, el criteri de baremació amb puntuació extra pel fet dels pares ser exalumnes del centre).
La desafortunada resolució presa per l’administració pública ha malmès el projecte educatiu del centre. Un projecte ideat, en molts aspectes per a dues línies, per a promoure el desenvolupament individual i afavorir la independència personal de cada nen i nena ja siguin fills únics, bessons o germans de diferents edats.
Aquest tancament es tracta d’una mesura perjudicial que obeeix a una política errática en detriment de l’educació pública. I no només s’adultera a curt i llarg termini la qualitat d’ensenyament dels nostres fills i filles sinó que, també, posa en perill de manera innecessària l’estabilitat laboral del professorat. Aquest tancament l’únic que fa és devaluar la nostra escola situant-la en una posició de desavantatge.
És per tot això que l’AMPA de l’Escola Pere Viver anuncia i denuncia que:
1. Aquesta mesura perjudica seriosament les famílies de l’escola i els veïns i veïnes del barri i rodalies.
2. No restarem immòbils, davant d’aquesta mesura injusta i reivindicarem la recuperació de les dos línies al nostre centre.
3. Defensem la viabilitat de la nostra escola i el funcionament de les dues línies davant la llarga trajectòria en etapes i condicions distintes o l’experiència d’altres centres, que en condicions semblants, han disminuït les ràtios d’alumnes per a millorar l’oferta i qualitat educativa.
4. Denunciem que el tancament de les 6 línies a Terrassa, totes elles en escoles públiques, perpetuen les polítiques privatitzadores de l’ensenyament, reduint i retallant sobre centres educatius públics, mentre que el propi Govern incrementa els diners destinats a Escoles Concertades, fins i tot a aquelles que segreguen l’alumnat per sexes.
5. Treballarem amb les AMPAs d’altres centres afectats i bastirem una xarxa forta de reclam, lluita i reivindicació. I tot ho farem amb el convenciment que som “una escola de primera divisió” i amb la força i el somriure d’una criatura de tres anys!!!.
AMPA ESCOLA PERE VIVER
Terrassa, 20 de maig de 2016
Facebook: AMPA Escola Pere Viver
Twitter: @ampapereviver
Deixa un comentari