«Em pregunto, doncs, quants anys fan falta perquè se’m doni un diagnòstic i se m’arregli aquesta situació», es demanava a final de mes una ciutadana terrassenca que arrossega un dolor de genolls cada vegada més difícil de suportar, i des que anés per primera vegada al CAP, el passat 12 de novembre del 2018, només té visita garantida amb l’especialista el proper mes d’abril.
Aquests retards, nombrosos i habituals, formarien part d’una «estratègia per conduir els pacients a la privada», assegura la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa-Marea Blanca, qui ja ha denunciat en nombrosses ocasions que les llistes d’espera a Terrassa, i especialment a Mútua, «estan molt per sobre de la mitjana de Catalunya».
En un comunicat fet públic el passat 28 de gener, la plataforma Marea Blanca, de defensa de la sanitat pública a Terrassa, informa del cas d’una usuària terrassenca que ha fet una reclamació que se suma a l’inacabable llistat de qui entra en les tristament i tràgicament conegudes llistes d’espera de la sanitat pública. El text del greuge rebut per la Plataforma diu, textualment:
«El dia 12/11/2018 vaig tenir visita amb la meva doctora de capçalera (CAP Rambla) per dolor continuat als genolls. Aquest mateix dia em va derivar al traumatòleg. El traumatòleg, no va visitar-me fins al 3/4/2019 i em va enviar al traumatòleg especialista del genoll.
Ja que no m’avisaven i el dolor era cada vegada més important, vaig fer una reclamació el 16/10/2019, de la qual no he rebut cap resposta.
Finalment, em van donar hora pel mes de març però, dies després me la van canviar pel 2 d’abril del 2020. És a dir un any i mig després de la visita al metge de capçalera, comptant amb què la visita es faci en aquesta data.
Em pregunto doncs, quants anys fan falta perquè se’m doni un diagnòstic i se m’arregli aquesta situació? Per què pertànyer a la Mútua de Terrassa en lloc de al CST suposa una espera molt més llarga?
La meva situació empitjora i no hi veig cap sortida.»
És aquest un cas més, denuncia Marea Blanca: «Efectivament, aquest és el cas de molts ciutadans de Terrassa que han de suportar les llistes d’espera mentre empitjora la seva qualitat de vida. Si comptéssim que a aquest ciutadà se l’hagués d’operar, podem comptar, com a mínim, amb un parell d’anys més, entre que li fan proves complementàries (RM o TAC…) visita al traumatòleg i preoperatori.»
Aquesta és la realitat quotidiana de moltes persones a la nostra ciutat, i en aquest cas l’espera és pel que es considera una patologia lleu, no mortal, però que, igualment «afecta la qualitat de vida d’una persona durant quatre o cinc anys». Marea Blanca denuncia aquests retards «com una estratègia per conduir els pacients a la privada». Així com denuncien que «les llistes d’espera a Terrassa estan molt per sobre de la mitjana de Catalunya i sobretot al territori de Mútua de Terrassa».
La Plataforma saluda l’anunciat increment de 980 milions d’euros en els pressupostos de la Generalitat, però, alerta, «des de ja advertim que si no es controla la gestió d’aquests diners, es poden perdre en la xarxa de contractes i subcontractes a les privades en lloc d’anar a parar a l’atenció dels pacients i la dotació de més personal sanitari». A més d’alertar, anuncien: «Estarem a l’aguait».
Deixa un comentari