Concentració de professorat el 3 de desembre a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Foto: CCOO Educ
Com fer aula amb les finestres obertes a l’hivern? A principis de desembre, el ple del Consell Comarcal del Berguedà aprovava una moció de CCOO Educació amb relació a la ventilació a les aules i altres espais dels centres educatius per part del Departament d’Educació com a mesura per evitar la transmissió de la COVID-19.
La mateixa moció que, a finals de novembre, ja havia estat presentada en desenes d’ajuntaments i aprovada per majoria i sense cap vot negatiu als plens municipals de Cornellà, Sant Esteve Sesrovires i Sant Vicenç dels Horts. En el text elaborat per CCOO s’informa:
Ventilació centres educatius
És una evidència empírica que la COVID-19 es transmet per l’aire.
Arran d’una carta de 239 científics i científiques de 32 països, on s’assegurava que la COVID es transmetia per aerosols en espais tancats, l’OMS ho va admetre finalment.
És absolutament necessària la presència de sistemes de correcta ventilació i calen els recursos necessaris per a la seva implementació als centres educatius per evitar contagis i la propagació del virus.
Fins aquí estem tots/es d’acord.
Per fer el càlcul hem agafat de referència la “Guia per a la ventilació en aules” de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua, IDAEA-CSIC Mesura d’octubre 2020, per conèixer el cabal que cal aportar a una aula (Q aula), només cal multiplicar pel nombre de persones que ocupen l’aula.
Cabal Q= 50m3/hora per persona
Per una aula de 30 persones que es la ràtio fixada per secundària serià:
Q aula= 50m3/h x 30 persones = 1500 m3/h
Es requereix per tant, que cada hora s’introdueixin a l’aula: 1.500.000 de litres d’aire net de l’exterior.
Per tant la ventilació proposada per Salut i Educació d’entrada d’aire per les finestres i sortida per la porta RESULTA IMPOSSIBLE de realitzar.
Per a que sortissin 9.000 m3/h d’aire caldria una porta al passadís de 12,5 m2
Per calcular l’amplada de les finestres s’hauria de mirar a banda la superfície de les finestres i la velocitat del vent (us podem fer arribar com es calcula) amb vent amb calma l’àrea de la finestra hauria de ser de 83,34 m2.
És evident que resulta impossible ventilar les aules ja que caldrien finestres més grans que la dimensió de l’aula.
Com la ventilació natural és absolutament incontrolable els centres estan obligats a disposar de sistemes de ventilació mecànica controlats.
Des del 2007 la normativa d’edificació ens diu que calen sistemes de ventilació als centres educatius.
Motius tot plegat, consideren, més que suficients per «implementar la ventilació mecànica controlada als centres educatius.
Tot plegat, en la línia del que els sindicats d’aquest àmbit, Ustec-Stes, CCOO, Intersindical CSC, Sindicat Professors de Secundària, CGT, UGT i FeUSOC, ja havien demanat, en un comunicat unitari publicat a finals d’agost, «un inici de curs en condicions de seguretat».
Continguts ampliats, però en aquest cas signats només per Ustec-Stes, CCOO, UGT i FeUSOC en un manifest fet públic el passat 3 de desembre.
Text íntegre del manifest:
Manifest per uns centres educatius segurs
Els sindicats sotasignants hem exposat incansablement el seguit de mesures que creiem que són imprescindibles per al curs actual per fer front a la pandèmia i per compensar les carències viscudes pel nostre alumnat durant el tancament dels centres el curs passat, per salvaguardar el dret a l’educació i alhora la salut de totes les treballadores i treballadors dels centres educatius i per prevenir situacions de rebrot que ens poden portar al tancament de centres.
Per tot això, exigim a la Generalitat de Catalunya i al Departament d’Educació que no estalviï esforços i seguim plantejant l’adopció de les següents mesures:
– Garantir la presencialitat de tot l’alumnat a tots els nivells educatius.
– Reduir les ràtios d’alumnes per aula: 10 a infantil i 15 a primària i secundària i a la resta de nivells educatius.
– Increment de personal docent, d’atenció educativa i de serveis necessari per tal d’aplicar aquestes ràtios de seguretat que reclamem mantenint les especialitats i l’atenció a la diversitat.
– Adoptar mesures de prevenció i protecció de la salut a persones treballadores, alumnat i famílies:
– EPI’s per als treballadors i treballadores: mascaretes FFP2 i pantalles facials
– Garantir la distància de seguretat dins de les aules i centres educatius.
– Garantir la prevenció de la salut als treballadors i treballadores vulnerables.
– Proves PCR per a tots els professionals del centre
– Dotar als centres amb sistemes de ventilació adients.
Reclamem al Departament d’Educació que no deixi els treballadors i treballadores sense prou garanties de seguretat, demanem el màxim consens possible, tot i que l’Administració s’ha mostrat inaccessible a les nostres propostes de negociació des d’inici de curs. El que va passar el final de curs, amb tota la complexitat de la situació que estem vivint, no pot tornar a passar.
Des de l’arrogància i la manca d’empatia amb què s’està gestionant tot, lluny d’aportar la confiança i la serenor necessària, el que estan generant és sobrecàrrega i estrès a tot el col·lectiu, i un especial desconcert als equips directius en un sistema tensat al límit.
Emplacem al Departament a no dilatar més aquesta situació d’incertesa, assumir les mesures que proposem i comprometre’s a negociar a partir d’ara pel bé del conjunt de treballadores i de la comunitat educativa.
Ustec-Stes, CCOO, UGT i FeUSOC
Deixa un comentari