Moviment veïnal demana als partits mesures contra la contaminació electromagnètica

No Comment

La CONFAVC demana als  partits polítics mesures legals  contra la contaminació  electromagnètica en el marc de  les eleccions

L’entitat veïnal ha mantingut reunions amb totes les formacions polítiques de Catalunya amb l’objectiu de que incorporin en els seus programes electorals  propostes per a protegir la salut del veïnatantenes No salut Si

Barcelona, 16 de juny.- En el marc de les properes Eleccions Generals, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) ha elaborat un Manifest  sobre la Contaminació Electromagnètica i el Medi Ambient, davant de la creixent preocupació social a molts barris, pobles i ciutats del nostre país, corroborada per estudis científics independents i pels organismes europeus i internacionals, envers els efectes incerts per a la salut de les persones, de les radiacions electromagnètiques. Radiacions provinents de les antenes, estacions base, repetidors, comptadors de telegestió, xarxes Wifi i  de telefonia mòbil en general, així com transformadors i  torres d´alta tensió, instal·lades al nucli urbà de les ciutats. 
 
Cada vegada més nombrosos estudis científics independents referits a la contaminació electromagnètica (tals com lInforme STEWARD – Regne Unit, any 2000; Estudi europeu REFLEX, 2004; Informe BIOINITIATIVE, 2007-2012; Estudi INTERPHONE – 13 països, 2010) posen en qüestió els actuals límits segurs establerts a les diferents legislacions vigents al nostre i altres països i la possible relació d’aquests nivells amb l’augment de casos de patologies que pateixen les persones exposades al radi d’influència d’aquestes radiacions.
 
En aquest sentit, l’Organització Mundial de la Salut (OMS), a través de l’Agència Internacional per a la Recerca del Càncer (IARC), va classificar el 31 de maig de 2011, els camps electromagnètics de molt baixa freqüència i les irradiacions electromagnètiques d’alta freqüència com a “possible cancerigen en humans (grup 2B)”.
 
Aquesta situació ha motivat que institucions que vetllen pel medi ambient i per la salut hagin emès consells i realitzat sol·licituds sobre el tema. Així doncs, constaten que els límits d’exposició als camps electromagnètics establerts per al públic són obsolets, ja que no han estat adaptats des de 1999 i declaren que no tenen en compte als col·lectius més sensibles, com són dones embarassades, nounats/es i nens/es.
 
En aquest sentit l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, en la seva resolució 1815 de data 27 de maig de 2011 declara: «S’ha d’aplicar el principi de precaució quan l’avaluació científica no permet determinar el risc amb suficient certesa. Especialment, en el context d’una creixent exposició de la població, inclosos especialment grups vulnerables com la joventut, nens i nenes, aspecte que podria generar costos humans i econòmics extremadament elevats per no actuar si es fa cas omís de les alertes primerenques.»
 
A més, l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa assenyala que el problema dels camps o ones electromagnètiques i les seves possibles conseqüències per al medi ambient i la salut guarda un evident paral·lelisme amb altres qüestions actuals com l’autorització de la comercialització de medicaments, productes químics, pesticides, metalls pesats o organismes genèticament modificats. En conseqüència,posa de relleu que la qüestió de la independència i la credibilitat dels experts científics és crucial per aconseguir una valoració equilibrada i transparent dels possibles efectes negatius per al medi ambient i la salut humana.
 
Cinc propostes des del moviment veïnal
Per tot això, la CONFAVC defensa l’interès públic i el treball dels científics independents davant les indústries i els interessos econòmics, i exigeix  canvis legislatius per tal d’aplicar el principi de precaució que permeti la possibilitat de tenir un entorn compatible amb la salut i amb el desenvolupament de les tecnologies.
L’entitat veïnal, que aglutina 460 AV i 22 federacions, ha enviat el Manifest sobre la Contaminació i el Medi Ambient amb un qüestionari on es pregunta als partits si estan disposats a incorporar en el seu programa electoral les cinc propostes següents:
 
1.      Adherir-se a la Resolució 1815, de 27 de maig de 2011, de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa.
2.      Derogar de la Llei de Telecomunicacions que limita l’autonomia dels municipis per regular la instal·lació d’antenes de telecomunicació i no contempla l´aplicació de la OMS del principi de precaució en relació a la protecció de la salut de la població. 
3.      Aprovar una nova llei seguint les recomanacions de la Resolució 1815 de l’Assemblea Parlamentaria del Consell d’Europa, prioritzant la salvaguarda de la salut i el medi ambient davant els interessos econòmics.
4.      Paralitzar la instal·lació de comptadors de telegestió de llum, gas i aigua, per manca de consens sobre el possible estalvi energètic i l´encariment de les factures, per la seva possible afectació a la salut i per manca de garantia en la protecció de dades. A països europeus com Alemanya i Anglaterra no es realitzarà el desplegament massiu d’aquest sistema de comptadors.
5.      Aprovar mesures legals per tal de crear ambients amb nivells mínims de contaminació electromagnètica, especialment a la població més vulnerable, com per exemple, suprimint la instal·lació de Wifi a escoles, i establir la connexió per cable. En aquest sentit, França ha aprovat una llei sobre la instal·lació de Wifi a les escoles.  
A més, difondrà en els propers dies a l’opinió pública un document que recollirà el posicionament de tots els partits davant aquestes cinc propostes per tal de què les ciutadanes i els ciutadans tinguin elements de judici a l’hora de decidir el seu vot.
 
Des de la CONFAVC es considera que aquests canvis legislatius que es proposen només seran possibles amb la conscienciació i la mobilització ciutadana, que pressioni sobre els governs.  L’entitat fa una crida a toles les institucions públiques, socials, sanitàries, educatives, universitàries, veïnals, sindicals, empresarials, culturals, etc…a adherir-se a aquest Manifest en defensa del dret a la Salut i a la Vida de la població. «Volem un país i un món net de contaminació de qualsevol tipus».

Related Articles

Deixa un comentari