Participació de la FAVT al Ple Municipal pel debat sobre l’estat de la ciutat

No Comment

Avui, al Ple Municipal Extraordinari, la FAVT ha fet la seva intervenció pel debat sobre l’estat de la ciutat:

“Per nosaltres la participació de la ciutadania es bàsica en una bona democràcia.

Demanem més participació a les Taules, Comitès, Districtes en el sentit que no solament volem ser informats, si no que també puguem dir la nostra i que es tingui en consideració. Les mocions que es porten al Ple i s’aproven, s’han de portar un seguiment i s’han de executar el més aviat possible.

Hem estat a la Comissió de seguiment de pressupostos 2024, en la qual ens han informat de com serien, no hem pogut opinar gaire i creiem que s’han de donar passos per a que siguin uns Pressupostos més participatius.

S’ha baixat el pressupost del manteniment urbà que és una garantia de drets, falten mitjans i fins i tot costa resoldre temes de manteniment urgent. Cal potenciar el Servei Municipal de Manteniment. Aquesta situació empitjora la mobilitat.

Cal consultar més a les AV. Tenim un exemple amb la poca comunicació amb l’AV Grups de Gibraltar-Lluís Companys, en la que es vol posar una pista de gel sintètic a la plaça Agustí Bartra, sense tenir en compte l’opinió del veïnat. L’AV proposa que la pista es posi a la plaça Lluís Companys, ja que reuneix les condicions necessàries per a la instal·lació de la pista, en ser una plaça oberta on es fan actes de ciutat i ben comunicada pel transport públic.

Les inundacions a València ens ha de fer pensar quins aspectes tenim pendents a Terrassa. Tenim un mapa real de les zones inundables? S’ha construït cada vegada més a prop de torrents i rieres? La zona de Can Colomer on es pensen construir mes edificis no esta molt a prop del Torrent Mitger?. Sabem que es tirarà endavant el Pla Estratègic de Rieres, que ens ajudarà a millorar la seguretat i a que no sigui una cicatriu que separa barris. Aquest és un projecte molt ambiciós que marcarà la Terrassa del futur.

Un altre tema que ens preocupa i ens han ocupat molta feina és la Sanitat, sobretot millorar la situació de la Sanitat a Terrassa.  Deixarem per la història les Manifestacions del 14 de gener  i del 21 d’octubre de 2023, unes de les més massives que hi ha hagut a Terrassa, amb la Unitat de més de 83 Entitats, mai vist a Terrassa. Aquestes Manifestacions han marcat un abans i un després. De tota manera sabem des de la Comissió d’Entitats per la Sanitat Pública que haurem de continuar lluitant i que l’Ajuntament també ha d’estar al capdavant. La Reversió del CAP Can Roca és positiva, la consecució del CUAP-CAP, nou CAP NORD i ampliació del CAP SUD, ha de ser gràcies a la implicació de tota la ciutadania de Terrassa. S’haurà de marcar un calendari i un seguiment. I si no compleixen haurem de sortir al carrer. Estem fent reunions periòdiques amb el Cat-Salut. Esperem que el canvi de govern a la Generalitat no modifiqui el Pla de Salut que hi ha previst.

S’ha ampliat el Pàrquing de l’Hospital de Terrassa, creiem que ha millorat la situació, però reclamem que millori el transport públic per anar reduint el cotxe particular.

Ens preocupa també el tema de l’amiant, és un tema delicat, l`hem d’abordar com a ciutat, Ja tenim la Comissió de l’amiant amb Estructura territorial. Cal acabar de fer un mapeig de la ubicació de l’amiant. Des de la FAVT fa temps que ho demanem. Ara ja fa mesos que no es reuneix la Comissió

Al Ple de juliol ja vam expressar que no estàvem d’acord amb la pujada abusiva del 60% de les taxes de Residus respecte a l’any anterior. Creiem que ha estat un error fer-ho d’aquesta manera. Ja vam dir que els impostos i taxes s’han de pagar per tenir uns bons serveis, però aquests no poden pujar sense tenir en compte els salaris i l’increment del cost de la vida. En quan a residus, creiem que s’ha de millorar molt el reciclatge i s’han de buscar noves maneres de reciclar i que la població participi en major grau. Sobretot les Campanyes són molt necessàries i s’han de fer constantment, hauran de ser més didàctiques i que arribin a tota la ciutadania. Ens agradaria tenir una còpia del Contracte Programa i de l’Auditoria d’Eco-equip, ja que ens ha costat tant aconseguir-los i que no es quedin en un calaix.

Cal crear també una Comissió de seguiment del 5G per portar un control ciutadà, per tenir cura de la salut de les persones.

En aquests darrers anys hem observat focus d’inseguretat e incivisme en alguns barris. Per exemple la cruïlla del carrer Periodista Grané amb carrer Renaixement. Costa molt  que es resolguin aquestes situacions i demanem més intervencions i més celeritat. Els veïns i veïnes estan desesperats i alguns pensen en marxar del seu barri de tota la vida. Això és un desastre. Cal estudiar les causes que han creat aquesta situació per intervenir abans, si es possible. Hem d’estar a la guai, visquem en una ciutat gran i el tema de la seguretat se’ns pot anar de les mans. Cal potenciar la policia de barri i que sigui una referència pels veïns i veïnes. Fer més campanyes contra el incivisme. Més educadors de carrer.

Cal millorar molt la mobilitat amb més línies, més freqüències i més parades, ja que és una ciutat que va creixent i que hem de potenciar el transport públic i la ciutadania volem participar en una nova mobilitat.

Cal Repensar la ciutat. Tenim un POUM que és del 2003, han passat 21 any i han canviat molts aspectes de la vida, a nivell climàtic, a nivell urbanístic, a nivell de la mobilitat, tenim una falta d’equipaments molts necessaris per una ciutat que va creixent, cada vegada més, hem de fer re qualificacions del POUM, perquè ja no ens hi serveix. Hem de pensar on ens portarà aquest creixement descontrolat i com hem dit abans, com inssertarem les Rieres de una manera més naturalitzada i segura en un nou POUM.

És urgent la construcció de Vivenda social, la ciutadania no podem pagar aquests lloguers tant abusius i especulatius. Com esta el tema dels dos blocs de pisos de Vivenda social que s’han de fer a l’AEG?

Per acabar, hem observat parlant amb les AV, sobretot dels barris perifèrics que tenen la sensació de ser barris abandonats, oblidats de l’ajuntament. Hi ha barris disseminats que tenen barraques en zones potencialment inundables. Cal canviar aquesta dinàmica tenint més comunicació i resolent els temes que més els hi preocupa.”

 

Related Articles

Deixa un comentari