Enguany han estat premiades Venair, Virtual Bodyworks SL i el projecte cultural “El Pressentiment”. El Premi Muncunill a la Innovació Honorífic ha distingit la trajectòria d’Ana Maria Lajusticia.
Fotos: Rafel Casanova BCF
El Teatre Principal va acollir ahir dimecres 18 d’abril la segona edició dels Premis Muncunill a la Innovació, atorgats per l’Ajuntament de Terrassa. Uns guardons impulsats amb l’objectiu d’apropar la innovació a la ciutadania des de totes les seves vessants i en reconeixement a la feina d’aquelles persones, entitats, empreses o projectes que aposten per la innovació com a model integral.
En aquesta segona edició, que coincideix amb el 150è aniversari del naixement de l’arquitecte del premi que porta el seu nom, s’han lliurat un total de 4 premis en les seves respectives categories. El Premi Muncunill a la Innovació d’àmbit local ha recaigut aquest any en Venair, una empresa líder tecnològica en enginyeria i fabricació de tubs de silicona per als sectors més exigents com els d’energia eòlica, aeronàutic, farmacèutic o biotecnològic. El grup Venair va iniciar la seva activitat l’any 1986 com una empresa familiar. El 1993 començà les exportacions a Europa i des de llavors ha crescut de forma orgànica, centrant l’evolució de la companyia en un pla d’expansió que va permetre arribar als mercats asiàtics el 1999 i als Estats Units el 2005. El 2010 Venair va posar en marxa un nou centre productiu a Vietnam i el 2017 es va obrir una tercera planta a Romania. Venair compta amb més de 280 treballadors de perfil tècnic, i exporta a més de 65 països gràcies a les 30 delegacions comercials i logístiques pròpies situades a 17 països diferents, i a l’extensa xarxa Comercial distribuïda arreu del món. La innovació forma part de l’ADN del grup Venair, amb un lideratge com a empresa que és conseqüència directa de la forta aposta que realitza en I+D.
El Premi Muncunill a la Innovació Empresarial d’àmbit Estatal al projecte emprenedor de Virtual Bodyworks SL, una companyia que té com a principal objectiu aplicar la realitat virtual immersiva en el context de la millora de la salut, física i mental. Virtual Bodyworks SL ha adquirit la capacitat de traslladar la realitat virtual del laboratori a la societat i les seves aplicacions han estat testades i avaluades per professionals de diferents institucions. Amb aquesta finalitat, l’empresa ha desenvolupat diverses aplicacions.
Enguany i per primera vegada, també s’ha lliurat el Premi Muncunill a la Innovació Cultural al projecte cultural “El Pressentiment”, una publicació experimental feta de paraula i imatge i amb la que el col·lectiu Espai en Blanc intervé des de l’any 2012 en l’anomenat “combat del pensament” per decidir qui i com es construeix la realitat. Es tracta d’un projecte cultural innovador i trencador on només els pressentiments tenen força i permeten prendre una posició.
D’altra banda, el Premi Muncunill a la Innovació Honorífic, ha estat per a la reconeguda bioquímica, escriptora, conferenciant i prescriptora d’un estil de vida saludable, Ana María Lajusticia. Un guardó amb el que s’ha volgut reconèixer la seva trajectòria professional i la seva contribució com a exemple d’innovació constant en la recerca per a la millora de la Salut. Ana Maria Lajusticia és un referent dins del món de la salut, un àmbit estratègic ‘especialització per a la ciutat de Terrassa.
L’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, ha estat l’encarregat d’entregar els guardons als premiats. Durant el seu discurs, l’alcalde ha destacat que aquests premis “premien la innovació, el talent, la visió, sense renunciar a tot allò que fa millor la vida de les persones, tot allò que ens fa progressar de veritat i que no es pot reduir a un simple benefici econòmic”. L’alcalde ha remarcat que ha costat molt decidir aquests quatre premis entre una trentena de candidatures molt potents, amb trajectòries i actuacions de primera línia que mereixen també un reconeixement. Per últim, l’alcalde ha afirmat que “per a Terrassa és un honor donar aquests premis i associar el nom de la ciutat a empreses, projectes i persones que ens obren la porta a un món millor i que ens conviden a anar més enllà dels propis límits”.
L’acte de lliurament dels premis Muncunill ha tingut dues parts diferenciades. Una primera amb una conferència marc a càrrec de Miki Espuma, un dels directors artístics de la companyia catalana La Fura dels Baus, i una segona en la que s’ha procedit al lliurament dels premis, dotats amb una escultura d’Anna Taratiel, símbol distintiu del guardó. Posteriorment, l’acte ha comptat amb l’actuació de La Fura dels Baus i Divina Mysteria amb la representació d’un fragment de l’espectacle “Free Bach 212”. L’acte d’entrega dels Premis ha finalitzat amb una trobada relacional a la Sala Muncunill.
Deixa un comentari