Equip del Punt Lila i AV Sant Pere recollint aliments solidaris al Mercat del Triomf. Foto: PL
Pep Valenzuela
A Terrassa, com en el conjunt del país, aquestes setmanes les entitats que treballen en l’assistència i suport a la gent en situació de pobresa han hagut d’arromangar-se encara més les mànigues per atendre l’increment de persones amb necessitats immediates. A més, han sorgit iniciatives espontànies i autorganitzades a barris, com el de Sant Pere, per part de grups feministes, associacions veïnals o la colla castellera Minyons, entre altres, per contribuir en aquest esforç solidari, «però no només per aconseguir aliments, necessaris immediatament, sinó també mirant les raons i organitzant-nos contra les causes», alerta la Mireia, del Punt Lila contra les violències masclistes de Sant Pere.
Mirant les dades de l’increment de la pobresa es fa difícil trobar l’adjectiu just, que no banalitzi ni desdibuixi el problema, en general, i la novetat d’aquestes setmanes. Hom redescobreix, perquè s’oblida aviat (segurament com a mecanisme inconscient de supervivència), que la situació pot empitjorar, i que sempre plou sobre mullat.
A la societat dels milions que no s’acaben pel futbol i altres espectacles, al país del «ens en sortirem», molta gent passava gana i vivia en la misèria, abans del covid-19, i ara més. La crisi del capital del 2008 va fer estralls, i les polítiques decidides i aplicades després van institucionalitzar la precarietat com a forma de vida per a les majories.
El nivell de vulnerabilitat es verifica molt clarament en les xifres: Abans de la crisi sanitària, a Catalunya hi havia 1,5 milions de persones en situació d’exclusió, i 1 milió en la precarietat laboral, segons dades de Cáritas. El nombre de llars i persones ateses ara als serveis de primera resposta d’aquesta mateixa entitat s’ha duplicat, més de la meitat són persones que no hi havien anat mai. Una de cada 4 famílies ateses no té cap ingrés, i el volum d’ajudes econòmiques per a alimentació que ofereix la citada organització s’han triplicat.
Associació veïnal i Punt Lila de Sant Pere
Activistes de diversos col·lectius feministes, entorn de l’autogestionat Punt Lila i l’associació veïnal del barri de Sant Pere, fa més de tres setmanes que recullen suport econòmic i aliments per a famílies en situació de necessitat que no poden entrar en els circuits establerts d’assistència. Entorn de 10 voluntàries recullen, cada dimarts al matí, de 10:30 a 12:30, i divendres a la tarda, solidaritat de persones del barri, a la porta del mercat del Triomf. Atenen també al telèfon del Punt Lila: 640 65 88 63.
La Mireia, membre també de la junta de l’AV de Sant Pere, explica que a partir del lligam que tenien van trobar-se de seguida amb la problemàtica de moltes famílies i es van plantejar la recollida d’aliments. «Persones que per molts motius no anaven a altres llocs on ofereixen aliments», declara, «perquè no és fàcil, has d’estar a llistes, hi ha gent que no és «oficial», que no té papers o no està al cadastre municipal, i no pot anar a buscar l’ajut. Hi ha també qui li fa cosa, perquè hi ha gent que mai ho havia fet i ara es veu en aquesta situació, i vam veure que cali fer quelcom, i estem a la porta del mercat», emfasitza,
La gent pot portar menjar o fer donacions econòmiques, «no volíem fer un gran magatzem d’aliments sinó establir una relació més personalitzada», informa la militant veïnal, «no és igual una família petita que un grup de cinc joves, ara tenim ja sis famílies, les coneixem, els fem un primer lliurament i veiem les seves necessitats». Amb les donacions monetàries completen la bossa amb aliments frescos i altres necessitats, «tota la tasca és estrictament confidencial», assegura la Mireia.
Amb aquesta informació, la membre de l’AV del barri ja apunta diferències amb l’activitat de les grans entitats dels anomenats bancs d’aliments. «Vam decidir fer-ho nosaltres mateixes, perquè el que fan les entitats grans està molt bé però no abasten tothom. Hi ha gent que sense papers o domicili reconegut que es queda mot tirada, ningú no l’ajuda. I nosaltres anem més per aquest cantó, fem una entrega setmanal de menjar des de fa tres setmanes, una vegada a la setmana, cada dimecres, molt personalitzat, cada noia es cuida d’una família, truca i demana què fa falta, si hi ha nens petits, llet de lactància, molt personalitzat».
La Judith, de l’equip format també per militants feministes d’altres grups de la ciutat, subratlla que l’activitat que fan no es limita a la recollida d’aliments. «Volem fer visible la situació que està passant aquesta gent, algunes persones migrants, sense papers ni documentació i que no els empadronen i, per això, se’ls complica més la vida a l’hora d’anar a serveis socials, on ja tenen llistes molt llargues». També n’hi ha gent jove que viu sola.
«Nosaltres hem començat davant l’emergència i la necessitat immediata», afegeix la Mireia mentre fa la parada el divendres davant la porta principal del mercat del Triomf, «però crec que cal pensar a llarg termini, perquè ens començarà a venir encara més gent, i això posa en evidència els problemes que ja coneixem del sistema en general».
«La situació ja hi era», intervé la Judith, «ara amb la covid-19 ha sortit molta cosa, però aquestes persones la situació ja la patien, ara s’ha complicat, perquè ja eren persones vulnerables, moltes porten molt temps així, no és ara per un ERTO o comiat, molts no tenen documentació, no estan empadronats i no pots entrar en la cadena de serveis».
Minyons també fa pinya per ajudar les famílies que necessiten aliments
El segon cap de setmana de juny la colla castellera Minyons de Terrassa obrí les portes del local, però no per fer castells ni assajos (per això encara no hi ha data), sinó per sumar-s’hi als esforços de recollida d’aliments per a la gent més afectada per la crisi covid i les seves derivades. En Xavi Bacardit, membre de la junta i molt estimat a l’hora de fer pinyes, declarava: «sabíem que teníem l’obligació d’ajudar la gent, a entitats i en aquest cas, el Rebost i banc d’aliments de Terrassa, hem cregut que havíem de col·laborar amb això».
La idea va sorgir en una reunió virtual durant el confiament, explica el president de la colla, en Jesús, alies «Zamorano», en comentar algunes persones la problemàtica en augment. De fet, en començar l’estat d’alerta, recorda, van obrir un compte de correu difós entre la gent de la colla per a qui pogués tenir necessitat i també per a qui es disposés a oferir ajuda i fer serveis.
Després del resultat d’aquest cap de setmana, afegeix en Zamorano, quan han copsat la resposta concreta a la crida solidària, decidiran aquests dies si donen continuïtat a l’activitat. «Vam provar, perquè no sabíem com podria ser la resposta, car no és igual posar-se a la porta d’un super que recollir al local. I la veritat, hi ha hagut molta participació, segur que farem més», assegura en comentar que s’han recollit dos palets de productes.
Deixa un comentari