Ramon Clariana (Federació Associacions Veïnals-FAVT): “La prioritat, la defensa dels drets socials”

No Comment
Ramon Clariana, president de la FAVT. Foto; OV Ramon Clariana, president de la FAVT. Foto; OV

El moviment veïnal està molt actiu. Durant l’any passat, el seu protagonisme ha estat clau per parar el projecte de construcció de la coneguda com “passarel·la” de la Mútua, així com per portar a primer pla una qüestió important per a la ciutat, el servei de l’aigua, proposant la municipalització del mateix.

Amb 26 anys d’activisme en el moviment veïnal, en Ramon Clariana, enginyer tècnic industrial, jubilat però encara col·legiat, ha esdevingut recentment president de la Federació d’Associacions Veïnals (FAVT), en deixar-la l’anterior president, que va decidir passar a la primera línia de la política local en ser escollit pel seu partit com a candidat per a les properes eleccions.

Forjat durant 23 anys a l’associació del Poble Nou-Zona Esportiva, fent seguiment de diferents comissions tècniques (rigor professional i seriositat a l’hora d’enfrontar els temes) des de la pròpia entitat el van animar a col·laborar amb la Federació. S’estrenà com a vocal i es va ficar en àrees tècniques. A l’assemblea de l’any passat assumí la vicepresidència, escollit en la candidatura que s’hi presentava.

Des d’aquesta perspectiva de militant de base coneix prou el moviment, i assegura que, “en general, realment és potent, fem moltes coses”. De totes formes, es queixa, però, “crec que moltes vegades aquestes coses no es veuen; probablement no sabem explicar-nos bé, connectar”. Ara, no té de dubte de que “es desenvolupa una funció social molt important”.

Declara també de forma autocrítica, connectant amb el dèficit de comunicació assenyalat, que “falta participació”. A més, afirma que “cal també fer més jove el moviment veïnal, n’hi ha de joves, però la mitjana d’edat és elevada, pot estar més enllà dels 50 anys”.

La força de les AAVV ha sigut més gran, però però el conflicte també era més clar, era més fàcil la mobilització. Ara, han canviat les circumstàncies, encara que “estem tornant enrere amb tot el que està passant”.

Amb les seves forces i febleses, el moviment es preocupa i intentar enfrontar els problemes que com a veïnes i ciutadans més els afecten. En Ramon Clariana no dubte en col·locar primer de tot l’atur, que afecta molt greument joves i grans, “és terrible, aquest és un problema bàsic, a la nostra ciutat i a tot el país”.

En segon lloc, i en bona part com a conseqüència, la forta crisi de l’habitatge, dels desnonaments per no poder pagar lloguer o hipoteca, “això per moltes famílies és un drama”. I encara hi ha el drama de qui aconseguint mantenir l’habitatge es troba en situació de pobresa energètica, sense poder escalfar les cases adequadament o directament sense gas ni aigua ni llum.

Dol aquest relat, al qual encara s’ha d’afegir el problema de les retallades a la sanitat. Afecten la contractació de personal sanitari, de medis i estructures. Amb repercussió directa a les llistes d’espera, menys atenció a les persones usuàries, col·lapse del servei d’urgències, “els professionals estan cada dia més limitats”, assegura en Clariana, “és un problema molt greu. L’Administració pot dir el que vulgui, però realment no és lo mateix la qualitat, això no és cert”.

Altre problema greu és de  l’educació. Aquí també, afirma, “els professionals estan fent un gran esforç per superar les dificultats. Però, clar, no s’estan fent  equipaments. I alguns fan molta falta”, com a Can Roca, on encara estan en barracons.

Pep Valenzuela

“Parar el projecte passarel·la, un èxit històric”

Cada associació veïnal té les seves necessitats. La FAVT es planteja ajudar, sobretot des d’una perspectiva d’interès general”. Això, aclareix, Clariana, vol dir que en relació amb les plataformes cíviques (com la de sanitat i altres) que estan fent una feina específica, “cada una d’elles, està fent una gran funció, i des de la Federació intentem col·laborar”. Així mateix, la FAVT participa a totes les comissions i taules tècniques i socials promogudes per l’Administració.

Resumint, en Ramon Clariana destaca, primer, la intervenció en relació amb el nou reglament de Participació Ciutadana. S’han fet tres reunions obertes, recollint les idees d’entitats i persones; amb les quals s’han elaborat esmenes que el president veïnal considera “potents”. Ara, “ja veurem si encara l’aproven aquest reglament, perquè queda poc fins les eleccions”.

El segon tema és la intervenció en el nou Pla de Mobilitat Urbana. Van elaborar i consensuar criteris en una reunió oberta, s’han presentat propostes i al·legacions, molt coherents, defensa el dirigent veïnal, però en aquest cas també és difícil que es pugui aprovar abans de les municipals. Esperen, però, que al menys es tinguin en compte els eixos bàsics i aportacions fetes.

Una feina que s’ha fet tot l’any i de la qual en Clariana se sent molt responsable és en relació amb l’aigua. “Estem a la Taula de l’Aigua per decisió de la junta directiva, amb protagonisme”, emfasitza. Una plataforma cívica creada el març de l’any passat que ha treballat, primer, la informació i, després, la difusió de la història de l’aigua a Terrassa, fent conscienciació. “Al juny, ens vam pronunciar com a Taula en favor de la municipalització de l’aigua quan s’acabi la concessió que avui explota Mina”.

La Taula defensa que “l’aigua és un bé públic, i no es tindria que mercantilitzar”. Afirma, també, que la gestió pública, “sempre, aquí i a tot arreu, té com a mínim un avantatge, que és que permet que els beneficis puguin ser reinvertits a la xarxa. I també, penso jo, que es puguin aplicar directament les ajudes socials”.

L’activitat desenvolupada per la Taula, assegura en Clariana, ja ha tingut repercussions. Agbar (propietària d’al menys el 33% de Mina) s’ha pronunciat ja considerant la gestió mixta. L’alcalde de la ciutat també es va pronunciar en favor d’un referèndum per a que els ciutadans opinin sobre la qüestió. Mentre, estan recollint firmes per demanar a l’Ajuntament que realment es municipalitzi l’aigua. “Ho estem fent com a Taula de l’Aigua i com a FAVT, perquè estem dintre”.

Finalment, “una lluita també importantíssima”, en Ramon explica que la feina en torn a la qüestió de la dita passarel·la de la Mútua “ha estat un exemple impressionant de la importància de l’opinió ciutadana mobilitzada”. La Federació va presentar al·legacions, com altres tres entitats i un ciutadà anònim. Perquè l’entitat no s’oposa a ampliar els serveis de sanitat. “Ens hem oposat a una inversió milionària en una obra que no és imprescindible, que nosaltres a més considerem sumptuària. En aquests moments de retallades importants especialment a la sanitat, pensem que no és ètic gastar-se 1,5 milions d’euros en això”.

Així, van defensar que la passarel·la s’eliminés del projecte i que els diners es dediquessin a millorar l’atenció sanitària i a contractar més professionals pels nous equipaments. També demanaren més transparència, “perquè el projecte havia estar aprovat pel Ple de l’Ajuntament, per unanimitat, al mes de juny o juliol, d’acord amb la Mútua, però que no ho havien dit a ningú, no havia hagut informació prèvia”.

Per tant, sentencia, “això ha sigut un exemple, realment, de lo que pot fer l’opinió ciutadana. I és una cosa que poques vegades ha passat a la història de la ciutat”. Ha estat una feina feta amb la Plataforma per la Sanitat Pública, que redactà un manifest al qual es van sumar 38 entitats de la ciutat. Un manifest no només per la passarel·la, sinó per la política sanitària en general, “la Plataforma està més capacitada per fer això i nosaltres evidentment li donen suport”.

Pep Valenzuela

FAVT, unitat en la diversitat

Les associacions federades a la FAVT són 21. Amb responsabilitat a la Junta són 12. Per tant, un nivell de compromís ben alt, més de la meitat. Molta gent, molta diversitat. Aquest és l’element més significatiu.

Tenint molt clar que la força la dóna la participació, treballen per incorporar el conjunt de les AAVV, més de 30 en total. Per això, consideren, cal un projecte comú que estimuli la participació, la mateixa que demanen als ciutadans en general. Pot ser difícil de gestionar, però  així és la realitat i la societat.

“El moviment veïnal no ha perdut la seva utilitat”, afirma en Clariana, “estem perdent drets bàsics, és un moment en el que el moviment veïnal aixeca la seva veu i participa, col·labora amb tothom que defensa els drets de les persones”. Busquen així “una visió global de ciutat, amb les diferències, incloent”.

El futur és obert, aquest hi haurà canvis. Però, una cosa clara, “hem de defensar des de la FAVT els serveis bàsics, el restabliment drets que s’estan perdent, molts drets socials. Col·laborant en la mida de les nostres petites possibilitats en que els temes socials, el que hem vist, es vagin millorant. No pot ser que anem més endarrere encara”.

Pep Valenzuela

Related Articles

Deixa un comentari