La neteja i manteniment de les rieres amb rigor i garanties hauria de començar el proper any de 2017. Aquest, al menys, és el compromís assumit pels màxims responsables de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) durant la reunió mantinguda a Barcelona amb representants de la Comissió per la Neteja de la riera de Les Arenes i la FAVT el passat dilluns 26 de setembre. Ara, tot això comptant que l’Ajuntament de Terrassa estigui d’acord en fer un acord de col·laboració. Hi ha una reunió programada pel proper 5 d’octubre.
Membres de la Comissió per la Neteja fan fila per entrar a la seu ACA. Foto FAVT
Sembla, per tant, que la roda de premsa d’aquesta Comissió, el passat dijous 22, citant el nom del conseller responsable, el terrassenc Josep Rull, i anunciant mobilització per exigir la neteja i manteniment de les rieres, coincidint amb la commemoració del 54 aniversari de la terrible riuada que arrasà barris i bona part de Terrassa l’any 1962, va tenir l’efecte immediat de despertar el personal de l’ACA. Ja a la marxa i activitats del dissabte 24 s’anuncià que l’Agència havia demanat la reunió urgent.
En Ramon Clariana, president de la FAVT, i 7 membres de la Comissió (formada pels 10 barris per on passa la riera), van participar a la reunió amb en Lluís Ridao, gerent de l’ACA, i en Josep Maria Aguiló, cap de les demarcacions territorials Llobregat-Foix i Tordera-Besòs. El president de la Federació es mostra molt satisfet amb els compromisos assolits, tot i ser només verbals i, a més, comprometre un tercer agent, l’Ajuntament, en un acord de finançament dels treballs i eventuals obres, tot per fer.
Parla en Clariana d’un «canvi de paradigma» consistent en la «disposició per part de l’ACA a seure amb l’ajuntament per fer un conveni de col·laboració i finançament conjunt». L’acord hauria de contemplar un pla de neteja, un altre de manteniment. D’altra banda, però, hi ha encara les inversions necessàries per al condicionament de la riera en la seva totalitat, tal i com reclamen les associacions veïnals egarenques i de les altres ciutats per on circula la riera.
Imatge de la reunió ACA-Comissió veïnal de Terrassa. Foto FAVT
Tot i ser això, principalment, bones intencions, el president de la FAVT hi veu un canvi clar si es compara amb el discurs de fa molt poc, marcat pel plany sobre la manca de recursos, la fallida econòmica i el sense fi de grans problemes a resoldre. En relació amb els recursos, la cosa és que per aquest any de 2016 ja no hi hauria forma d’aconseguir res, «no hi ha pressupost». Es podria, digueren els responsables de l’ACA, treballar per demanar i aconseguir partida en el del 2017, per a neteja i manteniment, d’acord amb informacions facilitades per Ramon Clariana.
De totes formes, asseguren, aquest esborrany de disseny depèn d’un eventual acord entre ACA i govern egarenc, que podria ser resultat d’una reunió a celebrar el 5 d’octubre.
Mentre arriba o no aquest acord, des de la comissió per la neteja informen que l’estat dels murs del tram de Les Arenes està «molt malament», de fet tot indica que «hi ha un defecte d’origen en la construcció i és necessari fer un estudi». Entre Can Parellada i Les Fonts, tot i tenir un projecte acabat, encara no n’hi ha de mur, mai s’ha fet. Aquesta, assegura en Clariana, «és una de les inversions que s’haurien de tenir en compte».
Com a conclusió, resum el president de la FAVT, tot i la bona voluntad, «no hi ha cap definició concreta de res, tot depèn del que es parli i de l’acord a que arribi». En aquest punt, afirma, és a on la Federació ve insistint amb consciència clara de que «l’única manera d’arreglar les rieres és una entesa entre administracions». Una entesa que ara mateix encara s’arrossega pels tribunals, «perquè ningú vol carregar amb les despeses i menys sol». Hi ha, amb tot, una sentència favorable a l’ACA que afirma que la factura s’hauria de pagar a un 50% cada administració.
Imatge de la reunió ACA-Comissió Neteja Rieres de Terrassa. Foto FAVT
El cert, de totes formes, és que l’ACA cobra via rebut de l’aigua una quota per aquest servei. L’Agència, per disculpar-se, diu que l’impost no és finalista i que s’ha de repartir i en aquesta distribució es fa el que es pot. L’Ajuntament de Terrassa no ho veu d’aquesta manera.
Des de la defensa d’aquest acord, perquè les persones volen solucions, en Clariana diu que la conversa amb l’Agència l’entenen com un senyal de disposició positiva. Ara, reconeix també que podria ser un «intent d’utilització contra el govern local». En tot cas, l’ajuntament té responsabilitats i cal que es mogui, que prengui posició i, com ja s’havia demanat a la roda de premsa i a la mobilització, «que faci costat a les veïnes i veïns».
Pep Valenzuela
Deixa un comentari