Assemblea de la FAVT 2019. Foto PV
El confinament de març i l’estat d’alerta sanitària van forçar l’ajornament de l’assemblea general ordinària de la Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa. La convocatòria d’octubre, encara en context de vigència de mesures de seguretat sanitària, també es va ajornar per problemes burocràtics, i queixes d’algunes associacions, en el registre de candidatures per a la renovació de la junta directiva. Superats aquests entrebancs, el procés de preparació segueix en marxa i la junta actual, fa un balanç i reflexió sobre la gestió realitzada i, més enllà, del paper de les associacions veïnals (AV) a la ciutat.
La FAVT sempre ha treballat amb els millors activistes i líders de les associacions veïnals. Ara es prepara per a una renovació de Junta. Toca posar-se a elaborar el projecte dels pròxims anys, i a preparar un gran equip representatiu de les AV i del projecte veïnal, des de la suma d’esforços i d’experiència, junt amb noves energies. A més de continuar millorant i ampliant els sistemes de comunicació i participació utilitzant les noves eines de comunicació, Facebook i Twitter arribant a molta gent de la ciutat, a les juntes de les AV i els seus socis i a tota la ciutadania.
L’actual situació socioeconòmica generada per la pandèmia ens obliga a replantejar-nos formes de treball i de reunió tant per al present com per al futur. No podem donar l’esquena a la realitat que estem vivint i que ens afecta de forma global. La Federació no pot ni deu ser aliena a això. En aquests moments hem de prioritzar el treball de ciutat i de barris encara més, per damunt d’altres temes, i fins que tornem a la normalitat que ens permeti entomar tot de forma natural.
La història del moviment veïnal té punts de referència clars; la manca de serveis i les deficients condicions de vida als barris obrers i de les classes populars va generar als anys 60’s i 70’s la constitució d’organitzacions territorials, les “comissions de barri”, per a millorar les condicions de vida dels seus habitants. Organitzaven la construcció del clavegueram de les aigües residuals, l’asfaltatge dels carrers (millorant la salubritat), la construcció de parcs i zones verdes, equipaments socials: centres socials, juvenils, esplais… Organitzaven activitats d’oci populars, festes de barri, reivindicaven la construcció de col·legis públics, instituts, ambulatoris, o bústies de correus, cabines telefòniques… Serveis necessaris per poder comunicar-se amb els seus familiars i amics al seu poble o a uns altres territoris. Al mateix temps, lluitaven per les llibertats socials i polítiques.
Aquest és el sorgiment del moviment veïnal, les Associacions de Veïns, com un agent social amb visió transversal del territori que articulava el seu barri i es coordinava amb les altres AV per dinamitzar la ciutat i cooperar en la mancomunitat de serveis compartits entre territoris i la mateixa ciutat. Van generar nous serveis, van formar nous dirigents veïnals, socials i polítics coneixedors de la realitat i les necessitats dels barris i de la ciutat que van aportar dirigents a altres moviments socials i polítics i regidors per la ciutat.
L’any 1987, les AV constituïren la Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa (FAVT, des de fa dos anys «veïnals») com a instrument de col·laboració del treball i com un interlocutor unitari amb l’Ajuntament sobre els temes de gestió dels espais públics, la mobilitat, els serveis a la ciutadana i quants temes afecten els nostres veïns i veïnes i concerneix els nostres barris. Són 33 anys de col·laboració i servei a tots els terrassencs i terrassenques.
En aquest temps s’han reclamat el soterrament dels ferrocarrils i les estacions de tren; la neteja, seguretat i manteniment de les rieres; nous centres educatius, ampliar i millorar els equipaments esportius, els casals i els serveis per a les nostres persones majors, concretament i molt important, les residències; la descentralització i ampliació dels serveis sanitaris, els CAP’s més pròxims, un millor servei de neteja i recollida de residus per a la ciutat. Així com línies d’autobusos que arribin a tots els punts, una major seguretat ciutadana, amb policia de proximitat i agents de barri, entre altres mesures.
Moviment veïnal, reivindicació i pensament estratègic
L’activisme veïnal és un reflex de les demandes, de les inquietuds i les problemàtiques dels veïns i veïnes de cada barri i la ciutat. El moviment sempre ha estat proactiu i propositiu constructor de convivència, de barri, de cultura, d’integració, de solidaritat, de compartir, de compromís. A més de ser bressol i incubadora de nous moviments de reclamació social, de llibertats, i de necessitats socials, com és la construcció de nous espais verds, de voreres amples, de millors vehicles per als busos, de lluita per l’habitatge digne, la igualtat social, la solidaritat. Per això, des de la FAVT s’han promogut i potenciat molts dels moviments socials que hi ha a Terrassa, dels quals la Federació en forma part.
Va participar en el procés de reivindicació de municipalització de l’aigua i ara vol participar activament en l’Observatori de l’Aigua. Forma part del Moviment de les Pensions Dignes (MPD), la Plataforma per la Defensa de la Sanitat Pública-Marea Blanca, de Prou Barreres: per la millora de l’accessibilitat universal, pel dret a l’habitatge. La FAVT va ser promotora de l’Espai Drets, que lluita pels drets de totes les persones, i participa activament en el Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana; va ser també una de les entitats promotores dels 1r i 2n Parlament ciutadà, així com de la Comissió de les Rieres i la Comissió de les Residències Públiques. Més recentment, va signar un conveni de col·laboració amb la Síndica de Greuges de Terrassa, Isabel Marqués, per apropar la seva figura als barris i tractar els greuges que es generin en ells.
En tots aquests anys s’ha participat, activament i amb sentit crític i constructiu, a gairebé totes les Taules i Consells municipals.
La FAVT és un projecte de cooperació veïnal, de dinamització social, de generació de projectes de ciutat. És una entitat crítica amb el govern municipal, des de la defensa dels interessos dels ciutadans per tenir una ciutat més neta, amb més serveis, amb més espais públics (passejos, places, parcs, espais infantils…), amb més serveis municipals que donin cobertura a tothom: sanitat, ensenyament, esports, habitatges, bancs d’aliments, millors transports públics. Serveis tots, que han de ser finançats amb uns impostos adequats i equitatius. I tot plegat, de manera que es pugui governar la ciutat des de i amb la participació ciutadana.
Les AV, des d’una altra perspectiva, són també reflex de les dinàmiques de la ciutat. Ens trobem amb algunes que han envellit, unes altres que s’han renovat molt, totes sempre dinàmiques. Un element important en aquest punt és l’alt percentatge de dones que lideren les entitats (elles sempre han estat en les associacions).
La ciutat i els nostres barris tenen molts reptes. I la FAVT té tants reptes com les necessitats dels seus veïns. Cal continuar enfortint el moviment veïnal per a donar resposta a les noves necessitats de les nostres veïnes i veïns, com són, davant l’envelliment de la població, una mobilitat més sostenible medi ambientalment, l’atenció sanitària pública i universal, la preocupació per les antenes de telefonia 5G i les ones electromagnètiques (tema que seguim des de fa anys i per al qual, fruit de la pressió, l’Ajuntament va crear la COPPIT (Comissió del Pla d’Infraestructures de Telecomunicacions de Terrassa).
Cal continuar enfortint els serveis públics, l’ampliació i la millora dels espais comunitaris, l’accessibilitat universa. Per això, la FAVT s’ha de renovar, actualitzar i dotar-se d’un ampli equip amb visió de ciutat, amb criteris socials, integradors, d’equilibri del medi ambient, equitatius, i que treballi amb equips amplis, representatius, integradors, progressistes i sensibles a les noves necessitats, i que sigui col·laborador i fomenti el treball en equip per a desenvolupar molts més projectes. Tot això en la dinàmica del moviment per una ciutat integradora, solidària, que fomenti la convivència i la participació ciutadana en les seves accions del dia a dia.
Deixa un comentari