‘Vergonyosa’ alça del preu de l’energia. La Confavc reclama transició a la participació ciutadana

No Comment

La CONFAVC insta a obrir el debat de la transició del sector elèctric a la participació ciutadana davant de la “vergonyosa alça del preu” en plena crisi econòmica i onada de fred

L’entitat veïnal també proposa aplicar als serveis energètics impostos reduïts ja que és un servei bàsic per a la ciutadania

Dilluns, 11 de gener del 2021 .-No és la primera vegada que des de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) es denuncia un increment brutal en les factures energètiques: actualment sobre un 27% en el cas de la llum, i un 22% en el cas del gas.

En un moment excepcional com aquest, suportant els efectes d’una pandèmia, una crisi econòmica greu i d’una onada de fred sense precedents, des de la CONFAVC es considera intolerable traslladar tota la pressió sobre les famílies,com si fos una qüestió merament econòmica, amb l’agreujant de saber que encetem l’any amb 109.487 noves persones aturades, un total de 497.611 persones – gairebé un terç més que el 2019, -amb tota la generació de situacions de pobresa que això comporta- i en contrast amb els importants beneficis que obtenen les companyies amb un servei bàsic com l’energia elèctrica.

“Segur que els economistes tenen respostes per explicar-nos-ho com una mera subhasta, però moltes economies familiars no podran suportar-ho”,etziba el seu president, Jordi Giró, recordant que a més es tracta d’una subhasta sobre la qual el Govern sospita que podria haver estat manipulada.

A més, segons Giró la factura de la llum s’ha convertit des de fa temps en un calaix de sastre on s’hi van carregant tots els greuges directes o indirectes que perpetuen un mercat elèctric molt car en comparació amb Europa, amb un llast de pagaments a conceptes diversos que fa impossible comprendre’l per la ciutadania.

La CONFAVC aplaudeix que el Govern central hagi instat a obrir una investigació a través del la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), però afegeix que caldria anar molt més enllà per acabar amb aquests reiterats abusos com:

  1. Una reforma fiscal sobre aquests serveis energètics, aplicant un IVA reduït o súper reduït entenent que són serveis bàsics per la població i essencials per la qualitat de vida de les persones.
  2. Participació ciutadana en un temps de transició en el sector energètic i especialment l’elèctric: de res serveix tot l’esforç si no ho fem totes juntes. És per això que cal una participació ciutadana real per afrontar aquesta transformació i que respongui a les condicions de vida de las persones i ens porti a uns preus més regulats i justos, que garanteix que cap família es quedi enrere.

Related Articles

Deixa un comentari