La sanitat que proposen des de la Plataforma de la Sanitat:
«1. No visites assistencials telefòniques. Tot no es pot justificar per la Covid.
2. Llistes d’espera adequades al procés de salut no a la manca de recursos humans i materials.
3. No a la centralització de recursos! Accessibilitat als centres de salut, no a costa de treure proximitat als ciutadans.
4. Retribucions dignes. Cal deixar de ser els professionals sanitaris pitjors pagats dels països del nostre entorn, i fins i tot dins Espanya.
5. No a la precarietat laboral. Volem contractació digna.
6. Augment de llits hospitalaris a l’àrea metropolitana Nord.»
Aquestes són les reivindicacions bàsiques que es plantegen, tot recordant que la Consellera Vergés ni tan sols va presentar-se a la reunió programada a Terrassa, amb representació de les treballadores dels dos hospitals, les usuàries i el govern local, des de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa-Marea Blanca en un nou comunicat, en el qual denuncia que «no els importa la precarietat en la contractació de professionals als centres sanitaris ni en quines condicions estan exercint la seva responsabilitat en aquests temps tan difícils, no els importa les condicions denigrants en la que estan fent la seva feina les professionals d’atenció primària, tampoc els importa que alguns indicadors d’atenció sanitària com les llistes d’espera a Terrassa, dupliquin o fins i tot tripliquin les mitjanes de Catalunya.
Roda de premsa de la Marea Blanca Terrassa. Foto: arxiu
Text íntegre del comunicat de la PDSP-Marea Blanca:
Comunicat de la Plataforma de la Sanitat de Terrassa
A Terrassa, i davant la crisi sanitària que vivim, els Comitès d’Empresa del CST, de la Fundació Mútua de Terrassa i de l’Hospital de Sant Llàtzer, representant a les persones treballadores del món sanitari a Terrassa, i la PDSPT/Marea Blanca de Terrassa, en representació de les usuàries, hem aconseguit unir veus i accions per defensar el sistema públic de salut, aprimat després de tantes retallades, esgotat i amenaçat encara més durant la pandèmia de la COVID.
Així ho vàrem expressar en la roda de premsa feta el passat 27 d’octubre, tots junts amb una sola veu en 16 punts reivindicatius que defineixen unes condicions dignes pels professionals i una atenció digna als ciutadans.
Davant aquest fet, vam acordar amb la regidora de salut convocar i mantenir una reunió amb l’alcalde de Terrassa en la qual seria convidada la consellera Alba Vergés.
Després de múltiples vicissituds, canvis de format de la reunió, canvis de lloc i d’horari, finalment aquesta reunió va tenir lloc el passat 19 de novembre, a l’Ajuntament de Terrassa, amb la presència física de la regidora de salut i l’alcalde i la presència virtual de la gerent de la regió sanitària metropolitana nord, Anna Aran, que va declinar en l’últim moment assistir físicament a la reunió, coincidint amb el fet que s’havia convocat una concentració a la porta de l’Ajuntament.
Les postures de la gerent Sra. Anna Aran i de la Consellera Vergés (que ni tan sols ha comparegut) és molt significativa. Amb la seva forma de fer i el que van manifestar a la reunió van menystenir als representants de més de 8000 treballadors sanitaris i de 600.000 usuàries. No els importa la precarietat en la contractació de professionals als centres sanitaris ni en quines condicions estan exercint la seva responsabilitat en aquests temps tan difícils, no els importa les condicions denigrants en la que estan fent la seva feina les professionals d’atenció primària, tampoc els importa que alguns indicadors d’atenció sanitària com les llistes d’espera a Terrassa dupliquin o fins i tot tripliquin les mitjanes de Catalunya (això encendria les alarmes de qualsevol administració decent!!!).
I podem dir que aquesta manca d’interès i de respecte mostrat per la Conselleria es va seguir manifestant al llarg de la reunió en la qual la Sra. Aran va manifestar, per exemple, que no s’havia llegit les reivindicacions (tot i que es va poder demostrar que se li havien enviat). Certament no podem dir que estigués massa informada de la situació de la zona, ja que durant tota la reunió va mostrar desconeixement de la situació sobre el territori i de la gestió que les empreses sanitàries de Terrassa estan fent d’aquesta.
Quan va acabar la reunió amb la representant del CatSalut, vam seguir reunits amb els representants del govern municipal, els quals es van comprometre a defensar les nostres reivindicacions i en particular el tipus de CUAP (Centre d’Urgències d’Atenció Primària) que s’ha de fer a la nostra ciutat, que en cap cas haurien d’estar annexats a les urgències hospitalàries com sembla que estan planificats. També l’alcalde es va comprometre a facilitar la presència de representants de les persones treballadores del CST a la seva Junta de Govern i a tornar a convocar als màxims representants de la Conselleria de Salut i del CatSalut abans d’un mes.
Volem respostes i les volem ja! Són vides humanes les que estan en perill i a nosaltres sí ens importa!!
Personal sanitari i usuàries han fet front comú i no deixaran de lluitar pels seus drets laborals i per revertir l’explotació emparada amb la vocació. La vocació no justifica l’explotació!
No podem permetre que sempre recaigui sobre el personal sanitari les mancances del sistema quan fa anys que les persones treballadores estan advertint de la manca de professionals, degut sobretot al tracte que aquests reben. S’estan modificant les condicions laborals de molts companys a cop d’instruccions per part del Departament de Salut amb l’excusa de la pandèmia i donant carta blanca a tots els proveïdors de salut per fer qualsevol modificació de condicions laborals i, d’aquesta forma, vulnerar tots els drets de les persones treballadores com a tals. Volem una sanitat pública de qualitat!
Com la volem:
1. No visites assistencials telefòniques. Tot no es pot justificar per la Covid.
2. Llistes d’espera adequades al procés de salut no a la manca de recursos humans i materials.
3. No a la centralització de recursos! Accessibilitat als centres de salut, no a costa de treure proximitat als ciutadans.
4. Retribucions dignes. Cal deixar de ser els professionals sanitaris pitjors pagats dels països del nostre entorn, i fins i tot dins Espanya.
5. NO a la precarietat laboral. Volem contractació digna.
6. Augment de llits hospitalaris a l’àrea metropolitana Nord.
Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa-Marea Blanca
Deixa un comentari