«Igual treball, igual salari», una reivindicació que continua vigent, renovadament i amb molta més força, com si no haguessin passat cent i més anys de lluites i conquestes de les classes treballadores i subalternes, pitjor que alguna mena de “rot» fastigós de la història; avui, 30 de juny de 2016, a Catalunya, Unió Europea, el «bressol de la civilització», diuen, el club dels països «avançats i democràtics», els més enriquits i un més alt nivell de vida, amb els models socials, polítics i econòmics suposadament més avançats del món.
Josep Santcristòfol i José Luis Fernández presenten la campanya al local de Terrassa. Foto PV
Tota aquesta civilització, democràcia, tecnologia… no han fet encara que les persones guanyin més drets i que puguin viure millor. Al contrari. Entre els agents d’aquesta fins i tot marxa enrere hi ha al capdavant, les grans corporacions empresarials i financeres, que en teoria eren les puntes de llança de la civilització europea i anglosaxona expandint-se pel món.
Amb algunes d’aquestes paraules i altres més, en Josep Santcristòfol (nou secretari de la Regió Metropolitana d’UGT i membre del Secretariat Nacional) i José Luis Fernández (portaveu de l’Executiva comarcal del Vallès Occidental i secretari d’organització) presentaren a la seu del sindicat a Terrassa la campanya que ara inicia l’organització en el conjunt del país en favor de la derogació de les reformes laborals, «de totes, la del 2012 i també la del Zapatero», però identificant com a agent i avantguarda de la precarització del treball les empreses multiserveis.
En Santcristòfol es lamentà: «sí, sembla arcaic haver de reivindicar encara aquest dret tant bàsic». No és que la situació sigui la mateixa, les coses han canviat molt, però sembla que per explotar millor. Recordà com en el seu dia les Empreses de Treball Temporal (ETT), venudes com el no va més de la innovació, van començar la tasca de precaritzar les condicions de treball, mitjançant la subcontractació i formes de prestació de serveis en condicions que trencaven amb els criteris d’igual treball, igual salari i iguals garanties laborals. Allò, declarà, es va poder frenar una mica.
Però, ara, sobretot aprofitant les oportunitats legals que ofereix la reforma laboral del 2012 aprovada per la majoria absoluta del PP, amb suport de CiU, les empreses dites multiserveis o de serveis integrals, algunes tan famoses com CLECE del grup ACS (que fa la neteja d’escoles i altres edificis públics per l’ajuntament de Terrassa), tenen possibilitats de contractació a la carta, quasi sense límit. El seu objectiu social és, sobre el paper, «la prestació de serveis auxiliars i per a terceres empreses». En realitat, però, el que fan és establir una cadena de contractació i subcontractacions que «el que s’estableix així de facto no és ja doble escala salarial, sinó una autèntica explotació dels treballadors, sense cap respecte de les condicions de treball en general», sentencià en Santcristòfol.
Des d’UGT consideren que el nivell de «frau i precarització» assolit mitjançant aquests instruments obliga a «portar endavant una campanya com aquesta en la qual hi haurà protestes davant d’empreses significatives a la comarca i no descartem mobilitzacions més grans i en àmbit més ample», anuncià.
En Fernández informà que la repercussió major d’aquestes pràctiques es dóna de moment, principalment, en els sectors del comerç i la hostaleria, als grans magatzems i àrees comercials. La campanya s’ha iniciat amb un estudi de la situació a la comarca, «volem saber les empreses que ho fan i farem un inventari». Cap a finals de setembre o octubre, anuncien que podrien començar les protestes i mobilitzacions. Ja n’hi ha de identificades, saben, per exemple, que a Baricentro n’hi ha empreses on es donen situacions greus.
Pep Valenzuela
Deixa un comentari