Diego López, Raül Jiménez i Dani Utgès, de la junta de l’AV de Can Palet de Vista Alegre. Foto: PV
Pep Valenzuela
Amb 200 persones disposades a instal·lar plaques fotovoltaiques a casa seva, el projecte Energia Positiva, promogut per l’associació veïnal de Can Palet de Vista Alegre, comença a caminar aquest mes de gener. Un projecte compromès amb les exigències que imposa l’emergència climàtica declarada per la Unió Europea, impulsada per una iniciativa ciutadana.
Energia Positiva, de fet, va néixer enmig d’una conversa del veïnatge durant una barbacoa, i en plantejar-se què fer davant del canvi climàtic. Cert que les condicions dels habitatges en aquest barri, cases unifamiliars en bona part, permeten pensar i actuar més ràpidament, i així ho van fer. L’AV envià una comunicació a tot el veïnat proposant la instal·lació de plaques i la compra conjunta de les mateixes per aconseguir les millors condicions. Amb el compromís de 8 famílies, un equip de 5 persones de la junta es posà mans a l’obra.
Des de llavors, fa ja un any, han fet xerrades per informar i ampliar la gent implicada, i al mateix temps, per estudiar les possibilitats concretes de compra i negociar amb empreses. Declara Diego López, membre de l’equip impulsor, que han aconseguit «la millor compra, fent verd i fent barat, gràcies a ser una compra col·lectiva».
Amb experiència en el món comercial, López explica que van arreplegar tota la documentació al respecte: empreses proveïdores, necessitats tècniques de la instal·lació en una casa individual, que farà que cada família tingui la seva instal·lació amb autonomia energètica; «però en conjunt també, mirant sumar tot el barri, convertir Vista Alegre en el model a seguir per altres urbanitzacions», assegura.
Primer, van creure que un bon preu hauria de comportar menys qualitat tècnica. Però, en aquest àmbit, la innovació tecnològica va rapidíssima, «hem vist canvis molt grans en només 6 mesos», afirma, «i sense esperar-ho hem trobat la millor placa fotovoltaica a un preu igual o millor que amb tecnologia anterior». En López ho té clar: «en oferir un volum gran, l’enginyeria ens ha fet un preu molt bo».
L’associació veïnal ha fet un acord per instal·lar plaques a la taulada. Seran fotovoltaiques monocristalls PERC, una tecnologia que, emfasitza el membre de l’AV, permet assolir un rendiment del 20%: en un metre quadrat poden rebre quantitat de sol del qual l’energia que es transforma és el 20%. Això és quasi tant com el que s’aconsegueix amb la tecnologia més avançada avui, que és el 21%, però que val tres vegades més. La resta, aconsegueixen un rendiment d’entre el 16% i el 17% aproximadament.
Una altra peça important en aquest entrellat és l’inversor, que en el cas que ens ocupa és l’empresa xinesa Huawei. Informa en López que «en saber de la iniciativa, ens va fer un extra de garantia».
«Tot això ha estat una feina voluntària de l’AV», aclareix sense dissimular l’alegria, «molta feina, per cert, hem negociat amb més de 60 empreses». Una organització senzilla però efectiva: un grup treballant amb tecnologia, l’altre amb gestió. Cinc persones en total.
Una altra característica important del projecte és que les persones i famílies que hi participen no són només del barri de Can Palet de Vista Alegre. Han fet xerrades informatives i han ampliat a altres barris i ciutats, com Rubí i Ullastrell. De fet, pensaven a fer pinya amb gent de Terrassa i l’àrea més propera, però els van trucar de Banyeres del Penedès i també hi van anar. En López fa servir una «frase xula que explica la nostra filosofia: si vols anar de pressa vés sol, si vols anar lluny vés acompanyat».
Així mateix, insisteix que l’AV és «promotor moral, ens hem enamorat d’aquest assumpte; i ens agradaria ser coneguts com una AV que ha estat capaç de promoure, com a moviment cívic, la instal·lació més gran de plaques fotovoltaiques a tota Europa», afirma sobre la base de les dades amb què compten fins ara.
En tot cas, afegeix, no pensen crear cap empresa o entitat. L’AV no té ànim de lucre. Sí que volen, i més ara, animades per aquest èxit, ser «incubadora de noves idees de les AV», i és en aquest sentit en què creuen que Energia Positiva pot tenir encara recorregut.
De moment, i molt concret, com s’ha dit, aquest gener l’empresa instal·ladora hauria de començar amb les 200 famílies compromeses a Can Palet de Vistalegre, Rubí, Ullastrell i Banyeres del Penedès. Volen arribar a les 400. De les 400 cases de Vista Alegre, 80 faran la instal·lació de moment.
El preu de cada instal·lació, segons les característiques de la casa, amb una potència d’entre 4kw i 6 kw, estarà entre els 4.500 i 7000 euros. L’empresa, a més del preu, la qualitat i la capacitat de recursos, remarca en López, garanteix un servei postvenda de rendiment de la placa per 25 anys, o sigui que en aquest punt encara haurà de ser almenys del 80% del nominal.
El projecte, en l’estat actual, suma un muntant de més d’1 milió d’euros.
L’objectiu, en resum i al final, és el d’estalviar entre el 50% i el 75% de l’energia consumida a l’any. Això, però, no es pot aconseguir només amb el canvi del model energètic, subratlla el membre de l’AV, «cal canviar també els hàbits de consum; aquesta, a més, és la transformació que ens ve a tothom».
A la resta de Terrassa no hi ha cap iniciativa semblant. Potser, el tipus d’edificació i urbanisme, especula en López, fa que no sigui tan fàcil com a Vista Alegre i que no n’hi ha tant d’interès. Però, considera, en edificis i blocs també és rendible i hi ha solucions tecnològiques i no cares per compartir. Saben que també al Maresme, per exemple, hi ha una altra iniciativa similar, de compra agregada, en marxa.
A més, ara ja la normativa i legislació afavoreixen, incloent-hi bonificacions d’impostos en l’àmbit local. D’altra banda, per intentar incidir en el compromís de les institucions públiques, com a associació veïnal van demanar i tenen ja concertada una reunió amb la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Terrassa. Volen explicar-li aquesta experiència i plantejar que «cal apostar per un projecte com aquest i els que vagin en aquesta línia», i conclou López: «aquest projecte ens posarà al mapa».
Deixa un comentari