Parada de la cooperativa terrassenca Teixidors a la III Fira d’Economia Solidària de Catalunya (Foto: PV)
El ple municipal de novembre de l’Ajuntament aprovà noves mesures fiscals amb l’objectiu declarat d’incentivar l’activitat econòmica a la ciutat. Una d’aquestes és la bonificació del 60% per a cooperatives en la taxa de legalització d’activitats. Les cooperatives de treball vénen demostrant no només una capacitat de resistència a la dita crisi molt superior a la resta d’empreses, sinó que també de manteniment i creació de llocs de treball.
Les bonificacions aprovades pel Ple municipal s’emmarquen en un grup de propostes fetes en el context del programa Municipi Cooperatiu del qual Terrassa en forma part juntament amb catorze ajuntaments catalans. La mesura és una de les propostes d’aquest programa impulsat per la Federació de Cooperatives de Treball Associat de Catalunya a 17 poblacions. Girona i Sabadell també disposen d’excepcions fiscals per a cooperatives. A Sabadell s’ha previst una reducció del 75% en la taxa d’intervenció municipal per a activitats i instal·lacions i a Girona s’apliquen reduccions en determinades taxes municipals.
Conjuntament, Terrassa, Sabadell i Girona reuneixen 222 cooperatives de treball.
Municipi Cooperatiu
Municipi Cooperatiu és un programa de difusió, creixement i sensibilització del cooperativisme de treball impulsat a diversos municipis catalans. Iniciat a principis de 2013 per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, el programa Municipi Cooperatiu promou la implicació de les administracions locals, entitats i agents econòmics i socials en la difusió, creixement i consolidació de l’economia cooperativa al territori.
Objectius:
- Promoure i fomentar la cultura d’empresa cooperativa.
- Activar el creixement i la consolidació de les cooperatives de treball existents.
- Generar ocupació estable i activitat econòmica de base cooperativa.
- Impulsar la creació de noves cooperatives de treball.
- Generar oportunitats per aprendre, connectar-se i compartir
En què consisteix?
El programa Municipi Cooperatiu contempla les següents accions:
- Sensibilització sobre cooperativisme i empresa cooperativa: jornades i exposicions.
- Formació per àrees temàtiques.
- Impulsar l’economia cooperatives al municipi: clàusules socials a les licitacions municipals, donar a conèixer les cooperatives del municipi, condicions especials per cooperatives,..
- Orientació a persones emprenedores a partir del programa de creació de cooperatives.
- Orientació en el procés de transformació a cooperativa de treball.
- Orientació financera per a les cooperatives de treball del municipi.
- Oportunitats de relació, cooperació i intercooperació entre persones participants a les trobades.
Qui és municipi cooperatiu?
Des de l’inici del programa s’han sumat al Municipi Cooperatiu els ajuntaments deGranollers, Sant Cugat, Girona, Vilafranca, Sant Boi de Llobregat, Sabadell, Sitges, L’Hospitalet, Sant Joan Despí, El Prat, Viladecans, Vallirana, Manresa, Sant Pere de Ribes i Terrassa.
Deixa un comentari