“Actualment, l’atur de llarga durada és el valor que identifica millor la discriminació pel que fa a l’exercici del dret al treball; que, d’altra banda ja és prou precari per si mateix fins i tot per a qui ha conservat el seu lloc de treball”. L’afirmació és d’en Paco Quesada, responsable d’Estudis de CCOO Vallès Occidental – Catalunya Central. En Quesada no té dubtes, això és conseqüència de les retallades dels drets laborals. “Pitjor encara per a qui aconsegueix un contracte en l’actualitat, ja que està mancat dels drets de convenis col·lectius, a més d’una total precarietat tant en la durada com en el tipus”.
D’altra banda, “edat i estudis són els dos àmbits on la discriminació de la dona respecte de l’home és més greu”. A igual nivell de formació universitària les dones tenen el doble d’atur de llarga durada que els homes; sumada al fet que les dones han d’acceptar ocupacions molt per sota del seu perfil de formació ens dóna una idea del nivell de discriminació d’aquest mercat de treball, més encara quan és un discriminació oculta, fet que agreuja les conseqüències de les persones que pateixen aquest tipus de discriminació, moltes d’aquestes dones en unitats familiars monoparentals amb fills al seu càrrec.
Atur de llarga durada
El 32,6% del total de persones aturades a Terrassa, amb dades del 4rt trimestre de 2014, porta en aquesta situació més de 2 anys. Només el 50,3% del total té atur de menys d’1 any. Comparant, aquesta taxa supera la mitjana a la comarca, que és d’un 31,7%, i molt clarament la de Catalunya, situada en el 27,5%.
D’acord amb dades recollides per Paco Quesada, encara que l’atur absolut tingui una reducció anual del 7,7%, l’atur de llarga durada, contràriament, té un increment del 6,6%. “Un creixement sostingut producte de que certs perfils professionals i personal són exclosos del nou mercat laboral”, assegura en Quesada, “i responen als perfils: dones, majors de 45 anys, sector industrial i persones aturades amb estudis primaris”.
L’estudi de les dades revela els perfils amb més atur de llarga durada:
1-El 36% de les dones pateixen atur de llarga durada, mentre que entre els homes el percentatge és del 29%.
2-A major edat més atur de llarga durada: El 49,3% dels majors de 45 anys en general, però el 53,6% si parlem només de les dones.
3-En relació amb els sectors productius, de l’industrial en procedeix el 45,7% dels aturats de llarga durada, que es transforma en un 55,2% si parlem de dones. “Atenció”, alerta Paco Quesada, “un fet molt greu tenint en compte la història industrial de Terrassa”.
4-En relació amb els estudis, la discriminació és més gran encara entre dones i homes. Primer, perquè les dones aturades tenen un nivell de formació més alt, el 22,67%, mentre que els homes només del 16,4%. Si es parla d’estudis universitaris, pitjor: el 36% de les dones amb aquest nivell estan en atur de llarga durada, mentre que en el cas del homes només és el 18%.
Deixa un comentari