Parem el genocidi a Palestina!, més de 1.000 persones a Terrassa, per la convocatòria a l’Estat espanyol, manifestacions a 90 ciutats

No Comment

FI AL COMERÇ D’ARMES I A LES RELACIONS AMB ISRAEL!

Parem el genocidi a Palestina! I Fi al comerç d’armes i a les relacions amb Israel!, van ser algunes de les consignes de la convocatòria i les més cridades en les manifestacions que han recorregut els carrers de 90 ciutats de l’Estat espanyol, més de 1.000 persones a Terrassa, el passat dissabte 20 de gener.
La manifestació es va aturar davant l’edifici de diferents institucions, comerços i empreses, com ara Ametller Origen, que van ser acusats de mantenir relacions o tractes amb empreses o institucions israelianes.

Durant la marxa es va llegir el manifest següent:

La Xarxa Solidària contra l’Ocupació de Palestina (RESCOP), que agrupa més de mig centenar d’organitzacions socials, col·lectius i plataformes ciutadanes de tot l’Estat espanyol, convoca per primera vegada de manera conjunta i simultània a tota la ciutadania, a sortir als carrers dissabte que ve 20 de gener, per a exigir al govern de l’Estat espanyol mesures concretes i eficaces contra el genocidi en la Franja de Gaza i l’ocupació, l’apartheid i el colonialisme en Palestina.

Israel porta bombardejant de manera intencionada i sistemàtica la Franja de Gaza des del passat 7 d’octubre, sotmesa a un bloqueig asfixiant i il·legal des de fa més de 16 anys. La crueltat d’aquests últims atacs no té precedents, amb més de 23.000 persones assassinades de les quals més de 10.000 són nens i nenes. Nombrosos juristes i experts de Nacions Unides estan denunciant que el que està passant a Gaza podria ser un crim de genocidi.

El passat 29 de desembre, Sud-àfrica -referent per la seva lluita contra l’apartheid- va presentar una denúncia per genocidi contra Israel davant la Cort Internacional de Justícia, el màxim òrgan judicial de Nacions Unides. Ara mateix Gaza és un lloc arrasat pels bombardejos, amb més de 8.000 persones desaparegudes que podrien estar sota els enderrocs, amb 2 milions de persones desplaçades de les seves llars, sense accés a atenció sanitària i amb un 93% de la població que s’enfronta a nivells crítics de fam.

Així mateix, a Cisjordània i Jerusalem s’està accelerant el procés de neteja ètnica, amb campanyes de detencions massives, ofensives en diferents poblacions, assassinats i agressions amb l’objectiu d’expulsar a la població nativa de la seva terra, no sols per part de l’exèrcit israelià, sinó també per colons, que resideixen de manera il·legal a Cisjordània, obertament armats pel govern israelià. 2023 ja es considerava l’any més sagnant, amb més de 180 persones assassinades només a Cisjordània abans del 7 d’octubre. En l’actualitat, més de 300 persones han sigut assassinades des de llavors per Israel. Recordem que aquests atacs es donen en un context més ampli constitutiu d’un crim d’apartheid contra el poble palestí, tal com han denunciat -des de fa anys- organitzacions palestines i Amnistia Internacional o Human Rights Watch.

Malgrat les seves declaracions, el govern de l’Estat espanyol encara no ha donat una resposta contundent davant tal catàstrofe humanitària i de dret, incomplint les seues obligacions en el dret internacional i les pròpies lleis estatals. Aquesta barbàrie no es deté amb bones paraules, sinó amb accions concretes. La impunitat de l’estat d’Israel només s’entén amb la complicitat i la inacció de les nostres institucions, així com la falta de conseqüències i sancions per una ocupació de més de 75 anys i pel genocidi televisat que està duent a terme en l’actualitat.

En línia amb la campanya global BDS (Boicot, Desinversions i Sancions), una de les mesures més concretes per a acabar amb aquesta complicitat, i una de les demandes històriques del poble palestí, és posar fi al comerç d’armes amb Israel. Acabar tant amb la venda com amb la compra d’armes i de tecnologia militar i de seguretat.

Espanya compra moltes més armes a Israel de les que ven. Només en els últims mesos l’Estat espanyol ha comprat a Israel llançacoets, míssils i un altre material militar per valor 865 milions d’euros. Per això, i en resposta a la crida palestina de posar-li fre, més de 375 organitzacions de tot l’Estat espanyol han llançat una petició per a exigir al govern que posi fi al comerç d’armes amb Israel.

Comprar-li armes o tecnologia de seguretat a Israel és comprar productes que estan construïts sobre flagrants vulneracions de drets, és comprar injustícia, discriminació i repressió i hauríem de rebutjar la seua compra simplement per imperatiu moral, perquè atempta contra l’arrel mateixa del nostre sistema democràtic i de dret.

Per això, el pròxim 20 de gener eixim novament als carrers per a exigir al Govern i als partits que el sustenten, que pressionin i prenguin mesures immediates i proactives en la defensa i la protecció dels drets humans en Palestina si no volen convertir-se en còmplices necessaris del capítol més dolorós de la nostra història més recent.

Des de la RESCOP exigim al govern de l’Estat espanyol que:

1) Lideri un alto-el-foc immediat i permanent
2) Posi fi a la compravenda d’armes i de tecnologia militar i de seguretat amb Israel
3) Doni suport a la demanda presentada per Sud-àfrica en el Tribunal Internacional de Justícia contra Israel per genocidi
4) Recuperi la jurisdicció universal i incrementi el suport de l’Estat espanyol a la Cort Penal Internacional
5) Trenqui relacions diplomàtiques, institucionals, econòmiques, esportives i culturals amb Israel
6) Posi fi a la persecució i criminalització de la solidaritat amb Palestina i derogui la Llei mordassa.

Des de la RESCOP volem reconèixer la resistència del poble palestí enfront de l’ocupació, la neteja ètnica, l’apartheid i la colonització i instem la societat civil i exigim a les institucions impulsar la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS), la coalició amb major suport de la societat palestina, que busca rebutjar la normalització de les polítiques d’apartheid israelians i exercir pressió per a fer insostenible un règim d’ocupació il·legal, colonialisme i apartheid.

Related Articles

Deixa un comentari