Els companys i les companyes del Procés Constituent estem tenint unes setmanes força entretingudes. A mitjan setembre vam celebrar unes jornades internes sobre municipalisme per fixar la nostra posició a les municipals de 2015 i des d’aleshores hem fet uns debats força interessants.
Si no ho sabeu ja, hem d’informar-vos que l’Assemblea Local de Terrassa del Procés Constituent ha decidit per unanimitat —i així ho ha comunicat als diferents grups polítics i entitats amb què s’ha reunit aquestes últimes setmanes— renunciar a presentar-se directament a les eleccions municipals que s’han de celebrar el mes de maig de 2015. També els ha manifestat el seu suport incondicional al procés de confluència cap a una candidatura d’ampli consens.
Aquesta decisió quedarà del tot confirmada quan l’Assemblea aprovi el seu primer manifest públic a Terrassa, que servirà de presentació a la ciutat del projecte del Procés Constituent.
Tot i estar tothom d’acord amb un 90% del manifest, a l’Assemblea es continua discutint si aquesta decisió és conjuntural, resultat dels diversos factors rellevants en un context com l’actual, o bé, que la renúncia a qualsevol procés electoral ha de ser, com alguns defensen, el tret diferencial del nostre moviment.
Entre els factors conjunturals hi ha els que afecten la campanya, com el procés de confluència de les candidatures d’esquerra, i d’altres que afecten el propi projecte del Procés Constituent, com la joventut del nostre moviment, la nostra inexperiència, etc.
A la ponència que inicia la discussió hi ha un diagnòstic de la indignació, un reconeixement de la responsabilitat dels ciutadans passius i una descripció d’algunes característiques perverses de la participació en els processos electorals que tracten de demostrar la necessitat de crear de forma prioritària un conjunt d’estructures de poder ciutadà i que aquesta creació sigui l’objectiu principal del Procés Constituent.
Aquest objectiu passarà per davant de qualsevol altre, ja que s’interpreta que sense un contrapoder fort de la ciutadania qualsevol victòria electoral no provocarà el canvi de sistema que molts ciutadans reclamem. Com que el document afirma també que la participació directa del Procés a la campanya entorpiria greument l’assoliment d’aquest objectiu, la decisió de no participar-hi haurà de convertir-se en un tret característic i essencial del moviment.
Com que entenem que la decisió és transcendental i creiem que pot influir notablement en el futur del Procés Constituent, ens hem permès allargar les discussions per consensuar el manifest i permetre que hi hagi més participació en la redacció del document i en la resolució final.
Al document hi haurà també un esborrany de Codi Ètic perquè el respectin tots els candidats i probablement algunes altres propostes que el Procés Constituent consideri desitjables, propostes que també traslladarem al procés de confluència per a una candidatura d’ampli consens a les municipals de Terrassa.
Xavier López Relat
Membre de Procés Constituent – Assemblea de Terrassa
Deixa un comentari