D’Argentina arriba una bona notícia. Per primera vegada la impunitat jurídica que venia protegint a membres del «PLA CÓNDOR” en aquell país, ha estat vençuda. El Tribunal Oral Federal nº1 de Buenos Aires ha donat a conèixer el passat 28 de maig la sentència per la qual es condemna a catorze ex-caps militars de l’Argentina i a un de l’Uruguai, a penes que van de 8 fins a 25 anys de presó. Les condemnes més grans van recaure sobre l’ex-general argentí Santiago Omar Riveros, conegut genocida, (25 anys), sobre l’ex-agent del SIDE, Miguel Angel Furci (25 anys) i sobre el coronel uruguaià, Juan Manuel Cordero, (25 anys). També van ser condemnats el darrer dictador argentí, l’ex-general Reynaldo Bignone (20 anys), el coronel Rodolfo Emilio Feroglio, director de l’Escola de Cavalleria del Camp de Maig, (20 anys), el coronel Humberto José Román, ex-cap del Regiment d’Infanteria nº1, (18 anys), i altres vuit criminals condemnats a penes entre vuit i 13 anys de presó.
Tots han estat declarats culpables de més d’un centenar de delictes de privació il·legítima de llibertat amb l’agreujant d’aplicació de tortures i d’altres delictes contra la humanitat, delictes comesos en el marc del “PLA CÓNDOR” creat el 28 de novembre de 1975 pels governs d’Argentina, Brasil, Bolívia, Xile, Paraguai i Uruguai, sota el patrocini dels EEUU, amb l’argument de salvar la “civilització occidental cristiana” i que va provocar més de 100.000 víctimes. El Tribunal va jutjar els fets criminals dels quals van ser víctimes 174 persones, 65 de les quals corresponien a les víctimes del centre clandestí de detenció i tortura instal·lat a Automotores Orletti, a Buenos Aires. El reste de víctimes eren 16 argentines, 9 bolivianes, 22 xilenes, 13 paraguaianes, 48 uruguaianes, i 1 peruana, clara expressió de la supranacionalitat del CÓNDOR.
Els fonaments de la sentència es donaran a conèixer el proper 9 d’agost, però els seus efectes ja són evidents i el moviment pels Drets Humans ha rebut la notícia com una victòria de la justícia i la fi de la impunitat, per molt que la condemna arribi tard i afecti a una minoria de criminals. Desenes de cadenes televisives de tot el món van cobrir, la tarda del 28 de maig, la lectura del tram dispositiu de la resolució del Tribunal, i tots els que al llarg dels anys han estat lluitant per posar al descobert el «PLA CÒNDOR» van veure justificats els seus esforços i sacrificis personals. En aquest sentit no podem deixar de saludar i transmetre una abraçada a Martin Almada i Maria Stella, els nostres amics del Paraguai i de la Fundació Celestina Pérez de Almada, amb la qual l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme està agermanada per un conveni de col·laboració mútua. La lluita de Martin Almada contra el “CÒNDOR” va tenir el seu moment àlgid amb el descobriment, el 22 de desembre de 1992, dels “Arxius del Terror” amb 700.000 pàgines de documents que van comprometre als genocides del CÒNDOR i van ser essencials per treure a la llum els elements d’aquesta operació i que han servit per fonamentar les condemnes als militars criminals.
Felicitem a l’amic Martin Almada per aquesta sentència i reiterem la nostra solidaritat amb la lluita dels pobles d’Amèrica Llatina per aconseguir la seva autèntica independència i el respecte escrupolós dels Drets Humans, en uns moments en què l’Imperi està protagonitzant una autèntica ofensiva (com és el cas del cop d’Estat del Brasil) contra els règims progressistes que estaven posant en qüestió la seva tradicional hegemonia sobre el continent.
Enric Cama
Deixa un comentari