[Salvador Pérez] Oblit, dignitat i recuperació de la memòria històrica

No Comment
Miliciana anònima escales Gran Casino 1936, Foto de Lluís Corominas

Quan l’oblit va ser la consigna de la transició que va servir als franquistes per no passar comptes, ni demanar-los responsabilitats pels crims d’aquell règim, i per desgràcia alguns partits anomenats d’esquerres en van ser col·laboradors, a canvi d’una cadira i un sou.

Alguns van plantejar l’oblit i mirar endavant, i es van agafar al discurs catòlic de la reconciliació entre els dos bàndols. Era evident que els franquistes necessitaven com fos, aquesta reconciliació per a garantir-se el seu futur, pel control de les institucions de l’Estat, dels àmbits econòmics, d’una església que havia d’amagar el seu passat, i així una llarga llista de vividors d’aquell règim criminal.

I després de més de quaranta anys d’aquella farsa de transició política i de la mort formal del règim franquista, pensant que ja havíem superat aquell tràngol, doncs no. Aquell règim plenament incrustat en les institucions de l’Estat (Monarquia, Judicatura, Policia i Guàrdia Civil, funcionariat, partits d’extrema dreta PP-VOX i així una llarga llista), com que no patí cap depuració ni exigència de responsabilitats, avui els tornem a tenir presents a les institucions que com no podia ser d’una altra manera, utilitzen el sistema democràtic per a pervertir-lo, han arribat de nou.

L’arribada de l’extrema dreta (PP i VOX), ha permès canviar la visió històrica de la guerra civil i el franquisme, comparant l’etapa republicana amb la dictadura franquista, com si els dos règims fossin equiparables, els botxins herois i als assassinats i exiliats, com a mers responsables de la situació. Oblidant, que uns criminals van provocar un cop d’estat sagnant, que comportaria milers d’assassinats, exiliats, torturats i maltractats. I ara on governen intenten boicotejar i anul·lar la Llei de Memòria Democràtica per a una Llei de la Concòrdia, que recuperi el concepte de reconciliació on tothom i ningú, va ser responsable d’uns fets històrics evidents.

Per tant, aquest intent manipulador, que pretén oblidar i humiliar les víctimes de nou, és una vergonya. Per això, historiadors, familiars de les víctimes i entitats i col·lectius memorialistes, exigeixen el compliment de la Llei i actuar amb tota la contundència contra la impunitat de l’extrema dreta (PP i VOX).

Aquests partits a més juguen amb el desconeixement i la ignorància d’una societat que ha oblidat els fets, la història i les persones que van lluitar per la llibertat, la democràcia i la dignitat.

I per desgràcia, en l’oblit també en tenen responsabilitat alguns partits d’esquerres que hi van participar, que han governat en l’àmbit estatal, autonòmic i la ciutat, com la nostra. El problema és que arribem tard per a intentar recuperar el temps perdut, la bèstia s’ha fet gran, ha arribat a les institucions i ha armat un discurs que ara no sabem com frenar i refer. I la seva arma és la ignorància i la mentida, els va fent forts.

I com és evident, després d’anys de silencis, pors i oblits interessats, on la República, la guerra civil, el franquisme i la democràcia, no han estat tractats en la forma adequada, sobretot, en els àmbits educatius, hem fomentat la ignorància com a element fonamental on alguns d’aquests aspectes els plans d’estudi els ha reduït a l’absurd. Per tant, el nivell de desconeixement entre els joves, i molts adults és una evidència que permet la mentida i la ignorància, on el discurs de l’extrema dreta o aprofita i es va reforçant.

Aquests dies llegia la vida del coronel republicà, comunista i president del Reial Madrid durant el període de la guerra civil, Antonio Ortega. Va ser executat pels franquistes a garrot vil, per a garantir-li una mort patidora, en comptes d’afusellar-lo. Aquesta situació la desconeix la gran majoria, és més el club ho ha amagat i no apareix enlloc en el llistat de presidents de l’entitat.

El Barça, també va tenir un president assassinat, en Josep Sunyol d’ERC. Durant molts anys oblidat i que una majoria desconeix.

El general de brigada de la Guàrdia Civil, Antonio Escobar, fidel a la República, ha estat oblidat i no apareix en cap dels llistats de la Guàrdia Civil. Ni a l’exèrcit espanyol aquells militars que van defensar la República (Miaja, Casado…). Mentrestant, a l’Acadèmia Militar de Saragossa i d’altres equipaments militars, hi ha reconeixements explícits a tots els criminals del cop d’estat. En els equipaments de la Legió, apareixen els seus criminals, com Millán Astray, amb total impunitat. És més, una sentència judicial obliga a l’Ajuntament de Madrid a refer una placa que va fer malbé a cop de martell dedicat al president del govern, Largo Caballero.

I alguns encara saben que hi va haver un alcalde republicà com en Samuel Morera. Però resulta que durant la guerra civil, i va haver-hi el Jaume Figueres, l’Enric Aldave, el Francesc Sàbat, el Ramon Soler, el Marcel·lí Sàbat i el Joan Prat. Tots oblidats de forma interessada.

El Domènec Serveto, condecorat i homenatjat pel govern francès com a republicà, membre dels partisans i assassinat pels nazis. Terrassenc que va marxar a l’exili, i oblidat per la seva ciutat, que no saben qui és.

I si parlem de l’Espartacus Puig, Felix Izquierdo, Joan Serrarols, Magí Costa, Trinidad Arguello, Dolores Ayerra, Natividad Badia, Aurora Alonar, Gaviria Viana i així una llarga llista de desconeguts i oblidats, assassinats pels que demanen reconciliació, i en alguns casos no permeten recuperar els seus cossos i en d’altres, ja no es poden. Oblidats.

I si parlem del Miquel Almirall d’ERC, que aquests dies es va presentar un llibre referit a la seva vida que ha publicat el Josep Puy, i que per desgràcia era un nou desconegut, com en Joan Ullés i molts d’altres, que no han tingut la sort que algun historiador n’expliqui la vida i existència.

I també hem tingut l’oportunitat de gaudir d’una exposició “La desbandá, el terror com a arma de guerra”, sobre els fets de l’any 1937 a Màlaga, i que molta ciutadania desconeix. Un exemple del nivell de desconeixement que encara tenim, sobre fets que van ocórrer durant la guerra civil, tant al front, com a la rereguarda, on encara anem parlant a la nostra ciutat, de tòpics que es van reproduint i que el franquisme ha consolidat, i els nous historiadors han estat incapaços de modificar i fer estudis rigorosos, que trenquin amb el discurs de la dreta franquista local.

Bé, molta feina a fer, i que l’Administració local no té excuses, ni continuar ignorant, té prou noms i persones a qui no oblidar, recordar i homenatjar. Ara tindrem un nou 14 d’abril, dia que es va proclamar la segona República. Tenim una oportunitat per a reivindicar-ho, i qüestionar el règim actual i dignificar a tots aquells oblidats i que hi van lluitar, és la millor denúncia i lluita contra el discurs de l’extrema dreta (PP i VOX).

Salvador Pérez Riera

Deixa un comentari