Foto de grup de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental.
Potenciar la creació de cooperatives i una ocupació de qualitat a la comarca són els objectius principals de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, que va presentar ahir 22 de març com afrontarà el seu segon any de funcionament. Més enllà d’això, aquest espai, que està promogut per la Generalitat de Catalunya a través d’un contracte d’adjudicació públic, promou la creació de xarxa entre administració pública, cooperatives i entitats vinculades a l’economia social i solidària que estan arrelades en el territori.
Actualment hi ha en marxa 14 Ateneus Cooperatius al territori català, amb 120 empreses i entitats que hi han donat suport a aquesta iniciativa. Els Ateneus Cooperatius ofereixen punts d’informació, tallers, formació i acompanyament a mida d’aquelles iniciatives que es detecten al territori i que necessiten un suport per tal d’expandir-se o consolidar-se.
Com a iniciativa de la Generalitat de Catalunya, es tracta de “donar suport a construir xarxa de l’economia social, i per donar més muscle a les iniciatives que ja estaven fent la seva feina”, ha expressat Roser Hernández, Subdirectora General d’Economia Social, Cooperatives i Treball Autònom, durant l’acte dut a terme al Centre de Promoció Empresarial de Sabadell. Hernández ha reivindicat “els valors de transformació social de l’ESS per construir un nou model de societat”, tot destacant que en aquest model “la centralitat està en les persones, la gestió és participativa, democràtica i més transparent, i la intercooperació en lloc de competir”.
Per a Eduard Navarro, regidor de Treball i Empresa de l’Ajuntament de Sabadell, veu en l’economia social i solidària “la constatació d’una realitat”, i assegura que “l’ESS és l’única que pot generar llocs de treball de qualitat”, i que per això, “fer-li costat era una de les premisses del Pla de Mandat municipal”.
L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, que va començar la seva activitat el passat 2017, ha incrementat enguany el seu àmbit d’actuació. Durant el 2018 es preveu acompanyar 30 projectes i inserir laboralment 30 persones, distribuïdes en les tres potes territorials de Sabadell, Sant Cugat i Terrassa, així com atendre un mínim de 1.000 persones. L’any passat es van ajudar a crear 7 noves cooperatives en el marc de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, i es va facilitar la inserció de 41 persones.
Espai de referència en l’acompanyament i creació d’empreses cooperatives
Sis administracions públiques donen suport explícit al projecte – la Generalitat, ajuntaments, Consell Comarcal i Diputació- , mentre que el nucli que executa les accions el formen quatre cooperatives de la comarca, amb els seus respectius tècnics: Can Capablanca de Sabadell, Doble Via de Sant Cugat, l’Eina de Terrassa, i el suport de Sprintcoop en l’acompanyament i consolidació d’empreses. En total són 43 les entitats que van donar suport a les accions i l’empenta de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental.
“Volem ser un espai de referència i d’acompanyament en la creació d’empreses cooperatives”, ha expressat Pau Nadal, tècnic de comunicació de l’Ateneu i membre de la cooperativa Doble Via. Nadal ho té clar “De vegades la gent es confón i pensa que parlem de tercer sector o d’ONGs, però no, es tracta de fer economia i empresa”, ha reblat.
Entre d’altres, l’Ateneu està impulsant projectes relacionats amb sectors diversos, com ara restauració i gastronomia, habitatge cooperativista, tecnologia, col·lectius d’aturats, o un gimnàs cooperatiu. Un altre projecte mencionat és de la La Cooperadora, un itinerari col·lectiu i individual a projectes que es troben en un estat inicial. D’igual manera, es pretenen potenciar iniciatives de l’entorn rural, sobretot de Sant Llorenç i Collserola, ha explicat Bet Tena, tècnica també de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental.
La convocatòria d’enguany del conjunt dels Ateneus Cooperatius, que durà les seves accions fins el mes d’octubre, compta amb un pressupost de 12 milions d’euros, i “ja s’està preparant la convocatòria per un tercer any durant el 2019”. Roser Hernández ha afegit que “en ser un projecte amb una dotació finalista, l’aplicació de l’article 155 per part de l’Estat no està afectant, encara que “sí a nivell administratiu, ja que qui ara signa és l’Estat i no la consellera”.
Miquel Gordillo
Deixa un comentari