Com es relaciona la Nutrició amb el nostre Benestar Emocional? (La columna Sacra, Píndoles sobre Benestar Emocional)

No Comment

Existeixen diferents fets que permeten explicar la relació nutrició-benestar emocional. La nostra nutrició és un conjunt de processos acuradament coordinats, que permet al nostre ser, interaccionar i beneficiar-se de l’entorn.

No sols ens nodrim a través de la ingesta d’aliments, sinó de tot allò que els nostres sentits capten de l’entorn (el que veiem, allò que escoltem, etc.). Ja sigui a través d’un mecanisme fisicoquímic (digestió i absorció dels aliments), o bé d’un mecanisme elèctric i subtil (digestió i absorció d’experiències i emocions), totes aquestes funcions es duen a terme en el mateix lloc: l’intestí.

L’intestí, és possiblement un dels òrgans que més s’ha subestimat al llarg del temps, encara que és cert que en l’actualitat se’ls presta una mica més d’atenció. Es tracta d’un òrgan que compleix amb una àmplia diversitat funcional.

En primer lloc, ens nodreix i neteja, eliminant totes aquelles deixalles que emmalalteixen al nostre cos. També actua com a sistema nerviós entèric (SNE), el germà del sistema nerviós central (cervell). El SNE notifica sobre situacions alarmants al cervell, i proveeix de coneixement abstracte i intuïtiu a la nostra consciència, sent una funció primitiva de supervivència. No menys important, l’intestí o SNE, actua com una barrera enfront d’agressions externes, treballant de la mà amb el nostre sistema immunològic.

Què és i que pinta en tot això el microbiota intestinal?

Quan parlem d’ell ens referim a la comunitat de microorganismes, com a bacteris i altres microbis, que habiten en el nostre intestí, i precisament la salut d’aquest microbiota, té un impacte significatiu en el nostre benestar emocional i mental.

Algunes de les fórmules per millorar la salut del teu microbiota intestinal a través de la nutrició són:

Fibra dietètica: La fibra és l’aliment preferit dels bacteris beneficiosos en l’intestí. Aliments rics en fibra, com a fruites, verdures, llegums i grans sencers, poden ajudar a promoure un equilibri saludable de microorganismes en l’intestí.

Probiòtics: Els probiòtics són bacteris beneficiosos que pots obtenir a través d’uns certs aliments o suplements. Iogurt natural, quefir, xucrut i kimchi són exemples d’aliments rics en probiòtics que poden millorar la salut de la teva microbiota.

Prebiòtics: Els prebiòtics són substàncies que alimenten als bacteris beneficiosos en l’intestí. Alguns aliments rics en prebiòtics inclouen all, ceba, plàtans verds i carxofes.

Limitar l’ús de substàncies irritants per a la mucosa intestinal: Productes altament processats i amb poca densitat nutricional, les begudes ensucrades, el cafè i te en excés. També tots aquells aliments als quals tu intestí respongui amb símptomes com a dolor, malestar, o canvis en la teva digestió. El consum habitual i excessiu d’aquests productes altera la bioquímica de l’intestí, i dificulta l’estabilitat de la microbiota intestinal.

Reduir l’estrès: L’estrès crònic pot afectar negativament la salut de la teva microbiota. Practicar tècniques de gestió de l’estrès, com la meditació o el ioga, pot tenir un impacte positiu en el teu intestí i, per tant, en el teu benestar emocional.

Mafer Barreiro, Programa Social de Nutrició i Benestar Emocional a Espai Sacra

In : Cultura, Salut

Related Articles

Deixa un comentari