Dones de ràdio: Les primeres locutores de Catalunya, llibre de Sílvia Espinosa

No Comment

DONES DE RÀDIO
Les primeres locutores de Catalunya
Sílvia Espinosa

230 X 150 mm / 176 pàgines / ISBN 978-84-7246-100-0 / 18.00 euros (IVA inclòs)Dones de Ràdio

L’Elisenda Albertí, editora i militant feminista, anuncia la publicació del llibre “DONES DE RÀDIO”. Un llibre d’històries i biografies apassionants sobre dones reals que cal recordar. El text va acompanyat de 100 imatges: fotografies i anuncis de l’època. Si vols llegir un capítol, veure imatges… (http://www.albertieditor.cat/ficha.php?id_producto=5903)

Fa 90 anys, el 14 de novembre de 1924, Ràdio Barcelona inicià les seves emissions i, al cap d’un temps, van aparèixer emissores de ràdio arreu de Catalunya: Terrassa, Reus, Sabadell, Tarragona, Badalona, Girona, Lleida, Vilanova i la Geltrú, Manresa

Aquest llibre vol situar a la categoria que es mereixen les primeres locutores radiofòniques del nostre país, dones que van contribuir de manera decisiva a fer de la ràdio un mitjà de comunicació popular. Amb elles reviurem els temps heroics de la ràdio, coneixerem les seves vides i els reptes que van haver d’afrontar.

Dones reals amb biografies apassionants, històries que cal recordar. Es tracta, en definitiva, de les primeres locutores de ràdio de Catalunya: Maria Cinta Balagué, Rosa Cotó, Maria del Carme Nicolau, Carmen Martínez-Illescas, Enriqueta Benito, Enriqueta Teixidó, Rosalia Rovira, Carme Espona, Mercedes Laspra, Antolina Boada, Antònia Sol, Adelaida Òdena, Mercè Sorribas, Pepa Figueras, Montserrat Parés, Neni Sanromà, Anna Barbosa, Maria Escrihuela, Francina Boris, Maria Tersa, Núria Fraire, Montserrat Calafell, Maria Matilde Almendros… i moltes altres professionals que, amb la seva dedicació, s’han fet un nom en la història d’aquest país.

El text va acompanyat de 100 imatges: fotografies i anuncis de l’època

AUTORA:

Sílvia Espinosa-Mirabet, nascuda a Terrassa és periodista i doctora en Comunicació Audiovisual i Publicitat, Màster en DIRCOM i en Comunicació Audiovisual i Publicitat (UAB). Actualment imparteix docència sobre ràdio, gèneres o fonaments al Grau de Publicitat i Relacions Públiques i al Màster de Comunicació  Cultural de la Universitat de Girona (UdG), com anteriorment ho havia fet a la UAB i la URV. Es va enamorar de la ràdio en començar a estudiar periodisme i va tastar-la a Ègara Ràdio fa uns quants anys. Després treballà professionalment com a periodista a la Cadena SER .

És autora de diversos articles, alguns dels quals arrenquen de la seva tesi doctoral Les locutores de ràdio a Catalunya 1924-1942

SUMARI

 

-El mite de MARIA SABATÉ 15

-MARIA CINTA BALAGUÉ, primera locutora de Ràdio a Catalunya 31

-ROSA COTÓ, actriu i locutora 41

-MARIA DEL CARME NICOLAU, periodista, locutora, guionista i escriptora 45

-Tres actrius i locutores: CARMEN MARTÍNEZ-ILLESCAS, ENRIQUETA BENITO

I ENRIQUETA TEIXIDÓ 53

-ROSALIA ROVIRA, la gran dama de Ràdio Associació 63

-CARME ESPONA, la locutora soprano de RAC 77

-MERCEDES LASPRA, més enllà del consultori de Montserrat Fortuny 83

-ANTOLINA BOADA, una vida a Ràdio Terrassa 89

-SOL I ÒDENA, primeres locutores de Ràdio Reus 95

-MERCÈ SORRIBAS i PEPA FIGUERAS, la Merceneta i la Pepa de Ràdio Sabadell 103

-MONTSERRAT PARÉS i NENÍ SANROMÀ, locutores pioneres de Tarragona 109

-Les primeres locutores de Ràdio Badalona 115

-FRANCINA BORIS i les locutores gironines 123

-La insòlita història de MARIA TERSA i les locutores lleidetanes 135

-NÚRIA FRAIRE i les locutores de Vilanova 145

-Les primeres locutores de Ràdio Manresa 153

-Epíleg 163

-Bibliografia 167

Related Articles

Deixa un comentari