El cicle vol ensenyar als més menuts tot el recorregut que fa un espectacle de dansa fins que arriba a la posada en escena final a través d’un taller que explica i visita els diferents espais.
Abans de la representació final d’un espectacle de dansa, una obra passa per moltes fases: la creació, l’assaig, el vestuari, decidir la il·luminació o l’adaptació de l’espai, entre d’altres. Ensenyar “què hi ha al darrere d’una funció” és l’objectiu principal del projecte Exploradors de la dansa”, afirma Adrià Fornés, director del Centre Cultural de Terrassa. A més a més, afegeix, “aquest projecte pretén reproduir el dels Exploradors de l’Art, que ja fa 13 anys que duem a terme”. L’activitat està destinada a tot el cicle d’educació primària, des de primer i fins a sisè, tot i que també hi participaran un parell d’instituts de la ciutat. En aquesta edició ja hi ha 51 grups inscrits, uns 1400 nens i nenes.
El director de Cima Projectes Educatius, Enric Datzira, explica que el Centre Cultural és un equipament que té la infraestructura necessària per dur a terme aquest projecte i remarca l’aposta per la dansa que enguany celebra ela seva 35a temporada al recinte. “Viure i explorar la dansa com a art escènica” és la idea principal d’aquest cicle, és a dir, ensenyar tot el que hi ha al voltant d’un ballet, des de l’escenografia i l’àmbit més tècnic, fins al vestuari i els assajos. Els participants del taller podran veure la funció escolar “El Trencanous” representat pel Ballet de Catalunya, que actualment resideix i assaja dins del Centre Cultural. Abans de la funció final, però, formaran part d’una coreografia, veuran el vestuari dels ballarins i ballarines i podran viure un assaig en directe.
A més a més, el Centre Cultural ha signat un acord amb l’escola d’educació especial Crespinell de Terrassa per adaptar aquesta proposta cultural i fer-la accessible a qualsevol col·lectiu. La seva directora, Anna Maria Peñalver, remarca bona experiència del centre amb el projecte dels Exploradors de l’Art i celebra aquesta proposta cultural “sense barreres d’aprenentatge i amb recursos per interactuar amb tots els alumnes”.
Pel que fa al paper del Ballet de Catalunya, el seu director artístic, Elías García, explica que la companyia té un vessant pedagògica que pretén “despertar una nova visió sobre el món de la dansa”, un món que de vegades no és prou visible. “L’objectiu no és que vinguin més ballarins a la companyia, sinó formar un públic futur per així renovar el pati de butaques i mostrar que a Terrassa, el món de la dansa està a l’abast de tothom”, afirma García.
Mar Garcia Prat
Deixa un comentari