Dimarts al voltant de les 19.30 més d’una cinquantena de persones es van reunir a la Societat Coral Els Amics per gaudir de l’acte que el Centre d’estudis Històrics va preparar per presentar el nou llibre que ha tret: Una Història de Terrassa
Presentació Una Historia de Terrassa. Foto @jaammart
El CEHT va organitzar un esdeveniment per a totes aquelles persones que estiguessin interessades a conèixer el llibre que recull les investigacions i els estudis de trenta anys realitzats sobre Terrassa pels historiadors i historiadores del centre.
El director del CEHT, Manel Márquez, va explicar el què, el com i el perquè del llibre a un públic atent i amb ganes de saber. El llibre és una síntesi del coneixement adquirit a través dels estudis i les investigacions que s’han fet sobre la ciutat, amb l’objectiu de divulgar de manera entenedora i rigorosa la història del territori que ara es coneix com a Terrassa.
Dedicat a Josep Fontana i Lourdes Plans, Márquez va remarcar la importància de la Història com a eina de present i futur per entendre i canviar les coses, i on la presència en el cor i en la ment dels assistents del Josep Rull i del Lluís Puig, evidencià la transcendència.
Emocionades les persones assistents i els mateixos autors, es va procedir a fer una parada per agafar forces per l’última part preparada. Amb tot bon cor, membres del CEHT havien preparat un pica-pica per a les assistents que es van reunir al voltant de la taula enllestida amb queviures i on les persones van tenir temps de retrobaments i xerrades.
Entre aplaudiments i rialles, es va dur a terme la taula rodona humorística al voltant del llibre Una Història de Terrassa i de la història, on les presentacions mostraven les ironies de les realitats terrassenques.
Moderat pel Marcel Taló, historiador i vicepresident del CEHT, es va presentar la taula amb les frases que alguns mitjans de comunicació han fet sobre els terrassencs i terrassenques.
Seguidament, en Domènec Ferran i Gómez, director del Museu de Terrassa i soci fundacional del CEHT va fer una comparació entre el pes del llibre i els capítols amb les etapes històriques, on la història contemporània pesa 640 grams dels 1.275 grams, fent palesa la importància que aquests 200 anys d’història té.
Objectivant en clau humorística, Ferran va mostrar com s’han trobat referents del territori abans que existís Terrassa, que relacionen amb les tradicions i costums que avui dia es viu a Terrassa. Exemple d’això es troba fa 800.000 anys, on el territori era un lloc ple d’embasament i pantans. Els primers homínids que habitaren s’alimentaven d’animals morts els quals eren objecte de disputa entre els homínids i les hienes, sobretot per les vísceres, les parts més tendres que es podien menjar sense cuinar. D’aquest costum i tradició ancestral amb les vísceres és d’on es pot deriva la Terragada de Terrassa, plat típic terrassenc.
Seguidament, en Joan Soler, director de l’Arxiu Històric de Terrassa, va desvelar, en clau d’humor, molts dels misteris que hi ha darrere d’un treball. A través dels whatsApps que l’equip feia en un grup que es fa iniciar per coordinar el llibre mostrà els moments humorístics i pujades de to que es donen durant la realització d’un treball que desvela la part humana que hi ha rere un projecte.
Per acabar, Jaume Aulet, professor i investigador especialitzat en la Història de la Literatura Catalana Contemporània, va posar de manifest, amb el to irònic que el caracteritza, si era bona idea ser convidat a participar encara que no hagués col·laborat en el llibre, arribant a la conclusió que era un honor poder ser i compartir amb les persones assistents aquell moment històric.
Des dels seus ulls literaris va relacionar les primeres paraules del llibre “Les primeres comunitats humanes de les quals tenim notícies… corresponen a grups coneguts pel seu tipus d’economia depredadora” amb un present que ha canviat ben poc. I finalitzà l’acte amb el record a la Lourdes Plans, i en Josep Rull i en Lluís Puig, que va provocar una ona d’aplaudiments.
L’acte acabà entre comiats i abraçades i un profund agraïment per la bona acollida que ha tingut l’obra.
Deixa un comentari