El teatre terrassenc torna amb força… si la pandèmia ho permet

No Comment

Quatre grups de la ciutat duran de gira les seves obres aquesta tardor.

Marc Vallejo, en un monòleg d'Innocència Marc Vallejo, en un monòleg d”Innocència’

Eloi Falguera
Autor i director

El passat mes de març la pandèmia va tallar en sec tota l’activitat teatral, no només a la nostra ciutat sinó arreu del país. Des de llavors, cap grup de teatre de la ciutat ha trepitjat els escenaris.

Tot i això, l’aturada no ha doblegat ni les ganes ni l’empenta dels grups i companyies terrassenques. Tampoc ha doblegat la voluntat teatral arreu del país, on força poblacions ja comencen a alçar el teló, ja sigui en places a l’aire lliure o en aparadors, com hem vist darrerament al festival Fitag de Girona.

Doncs bé, si observem les programacions de les principals mostres i concursos de Catalunya que comencen aquesta tardor, veurem que els grups de la nostra ciutat continuen sent ben presents. Així doncs, si la situació ho permet, una temporada més el teatre terrassenc tornarà amb força arreu de la geografia catalana i, fins i tot, més enllà. Continuarà essent un dels principals motors del teatre amateur.

En aquesta tan necessària represa teatral, en principi, seran 4 els grups de la ciutat presents en diferents mostres i concursos. Repassem quins són i les obres que duen en cartellera.

En primer lloc hi ha el Grup de teatre d’Amics de les Arts, que du de gira el drama rural Les Arrels, d’Arnold Wesker, estrenada el passat mes de novembre. Ambientada en un petit poble anglès, als anys 50, és una història potent d’un conflicte familiar, que convida el públic a reflexionar i a qüestionar-se l’actualitat. El muntatge compta amb les brillants actuacions de les dues protagonistes (Anna Clariana i Anna Massallé), ben recolzades per interessants personatges secundaris, a més d’una impactant escenografia a càrrec d’Ernest Castañé.

L’hivern passat ja va participar al Concurs de Caldes de Montbui, encara pendent de clausura. De cara a la temporada que ara comença, el text dirigit per Maria Miralda, ja ha estat seleccionat al Concurs d’Olesa de Montserrat (actuació prevista per al proper 18 d’octubre), al Concurs de Piera, al Concurs de Sant Feliu de Guíxols i a la Mostra de teatre de Sant Quirze. És, doncs, un bon inici de temporada.

Un altre grup amb una agenda força carregada és Qollunaka, que iniciarà la gira de l’obra d’intriga Escac i mat, basada en el guió de la pel·lícula La huella (1972) del director J.L. Mankiewicz. És un duel damunt de l’escenari de dos personatges (un escriptor de novel·les negres i un perruquer d’ascendència italiana), interpretats per Francesc Falguera i Eduard Garcia. El que en principi sembla una trobada per discutir un tema d’infidelitat, s’anirà complicant d’allò més.

Escac i mat, de Qollunaka Els dos actors de l’obra ‘Escac i mat’, de Qollunaka. Foto Eloi Falguera

El grup ha estat seleccionat aquest mes d’octubre a la Mostra de teatre de Sant Fost de Campsentelles, al Concurs d’Olesa de Montserrat i al de Santa Coloma de Queralt (tot i que ens arriben informacions que aquest darrer concurs es podria ajornar). També seran presents al Concurs de Sant Feliu de Guíxols (ja al mes de gener) i són grup de reserva al Concurs de Piera.

La Companyia 8, per la seva banda, continuarà les representacions de Dones i silenci, un drama ambientat al barri de La Maurina, sobre dones que pateixen, criden i callen. Un crit, doncs, contra la violència de gènere. L’obra està construïda a partir de petites històries que retraten diferents escenes on la dona és el centre i vol fugir i lluitar contra la constant violència masclista que la persegueix. Escrita i dirigida per José Antonio Aguado, Dones i silenci va rebre ja en plena pandèmia el Gran Premi d’Espanya de teatre social 2019-2020.

Participarà a la 25a. Mostra de Teatre de Barcelona (que se celebra al Teatre del Raval), el proper dilluns 19 d’octubre, i al novembre viatjarà fins a Madrid, a la Mostra de Teatre Català. A més, té una actuació prevista al petit poble d’Olvan.

Finalment tenim l’espectacle Innocència, de la companyia D’aquí i d’allà, tot just acabada de fundar. El muntatge, que combina text teatral i dansa, ens trasllada al camp de concentració nazi d’Auschwitz. Allí, cinc personatges diferents, homes i dones, ens expliquen per quin motiu es troben sentenciats a una mort segura. Ens expliquen íntimament quina és la “diferència” que els ha dut fins allà. Es tracta d’un espectacle emotiu que va rebre molt bones crítiques quan es va estrenar a la Sala de Dalt de El Social, el passat mes de novembre. Abans de l’aturada, es va poder veure també un cap de setmana a Barcelona. Ara, el text escrit per Marc Vallejo i coreografies de Xavier Bagà, ha estat seleccionat al Concurs de teatre de Piera, un dels més antics de Catalunya.

Un fantàstic inici de temporada per a les companyies terrassenques que, desitgem, el virus no pugui estroncar.

 

Related Articles

Deixa un comentari