Els Primers Premis de Conte i Il·lustració Natàlia Sallés s’han presentat coincidint amb el Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit

No Comment

L’escola El Cim ha presentat oficialment la convocatòria dels Primers Premis de Conte i Il·lustració Natàlia Sallés escaient amb el Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit per reivindicar la persecució que històricament i actualment esdevé sobre les persones que descriuen la realitat del món tot i anar en contra dels poders fàctics, en un moment on és palès l’amenaça del dret de la llibertat d’expressió que es dóna arreu del món i a casa nostra.

 

Presentació oficial de la convocatòria dels Primers Premis de Conte i Il•lustració Natàlia Sallés. D'esquerra a dreta Teresa Claret Dèbora Sales Silvia Samaniego i Josep Gòrriz Presentació oficial de la convocatòria dels Primers Premis de Conte i Il•lustració Natàlia Sallés. D’esquerra a dreta: Teresa Clare,t Dèbora Sales, Silvia Samaniego i Josep Gòrriz

En un ambient familiar, emotiu i crític es van presentar dijous els Primers Premis de Conte i Il·lustració Natàlia Sallés que l’escola El Cim ha organitzat per fer un pas més del Curs de Relats Natàlia Sallés per a adults que, a punt de fer 11 anys, es venen realitzant al centre.

Els contes poden ser en castellà o en català i s’accepten de vinguts d’arreu Catalunya i la resta del món. Una selecció dels millors contes que es presentin en el concurs, entre els quals hi seran els dos guanyadors, es publicaran en el recull de contes que periòdicament es fa des del Taller d’escriptura. Els relats d’aquest curs s’editen i els alumnes de 4t d’ESO els il·lustren. Per aquest motiu també s’ha inclòs la il·lustració al certamen.

En Josep Gòrriz, escriptor i director del curs,  va conduir l’acte, prestant Teresa Claret, directora de l’escola El Cim, qui va donar la benvinguda i presentar a les persones que des de fa un any preparen aquesta convocatòria.

Els guardons estan personalitzats, porten el nom de la impulsora dels cursos que fa uns anys que va morir: Natàlia Sallés, que juntament amb l’escriptor Josep Gòrriz van engegar aquests cursos. No només va impulsar els cursos, sinó que en paraules de Dèbora Sales, coordinadora del projecte, va ser “l’ànima i l’ADN de la iniciativa”.  Rigorosa i honesta en les seves anàlisis, la Natàlia, amb la seva veu dolça  i la seva manera entranyable de ser que tots recordaren, els ha ensenyat a ser generosos perquè les històries creixin, el que significa compromís, ja que tot i estar malalta venia amb la feina feta i a no rendir-se quan les històries s’estanquen.

El jurat de la categoria de contes va ser presentat per Josep Gòrriz, qui va fer un repàs històric de per què l’escriptor/a n’és perseguit i que, com va mostrar en la seva argumentació, “és perseguit pel que escriu i és que el que escriu pot canviar el món”. Des de la frase “riure és sa” que es troba en l’obra d’Umberto Eco, El nom de la Rosa, el relat del qual gira entorn a un llibre perseguit perquè pot fer a les persones pensar coses perilloses que poden posar en tela de judici el govern que es considera legítim.

Alfonso de Valdés, jueu convers que va descriure la realitat castellana de fa 500 anys, on el poder jurídic de l’època va perseguir a la seva família i a ell mateix per la seva per la seva condició ideològica que va ser mort a  la foguera. La seva obra Lazarillo de Tormes, que va marcar una altra manera de veure les coses i les obres del segle XVII, era perseguida i perseguida les persones que en tenien un exemplar.

Fent seguidament una crítica als “llibres de cavalleries”, aquells llibres que estan plens d’incongruències i dades errònies que entretenen a la població però no expliquen la realitat honesta del que succeeix, i sota el seu parer no són novel·les.

Així la intenció d’aquests premis és fer aflorar  el talent  tot discriminant els “llibres de cavalleries” de les històries universals. Lluitar contra l’oportunisme literari o pel contrari,  l’exhibicionisme, l’artifici i la retòrica de complexes frases que no enganxen al públic.

Per aquest motiu s’ha escollit un jurat amb un currículum, que s’ha format dins del curs i que han realitzat relats i han estat examinats, tot amb la intenció de retornar a aquell jurat dels Jocs Florals que van saber discriminar i van trobar a Jacint Verdaguer, Narcís oller, Àngel Guimerà i Víctor  Català, pseudònim de Caterina Albert, que han arribat a la literatura universal.

Les persones que formen el jurat són la Carme Carulla, l’Eloi Falguera, la Dèbora Sales, la Mercè Salvador i la Magda Vidal, totes elles amb publicació de conte i alumnes del curs.

Partint que totes aquelles persones que escriguin és perquè tenen ganes d’explicar, de mostrar fets, sensacions, per fer denúncia, etc., la funció del jurat serà valorar primer el missatge, perquè com a alumnes saben les dificultats amb les quals alhora d’escriure un conte es troben.

Versió rere versió, s’analitza i es treu les incongruències i es va polint com el to i registre del personatge, o que la història de veritat no és la que es planteja com a principal. Al final d’aquest procés sí les formes, que les paraules siguin les paraules adequades perquè ha de ser un conte intemporal, que transmeti el que viuen els personatges.

La categoria d’il·lustració ha estat coordinada per Silvia Samaniego, qui serà la presidenta del jurat. La Silvia, professora del centre en la matèria de visual i plàstica,  ha estat la que ha treballat amb les alumnes de 4t d’ESO per fer les il·lustracions dels dos llibres publicats del Curs de Relat Natàlia Sallés.  

Com a presidenta del jurat va presentar la categoria començant la reivindicació també per totes aquelles persones il·lustradores que són perseguides o assassinades com l’atemptat de Charlie Hebdo, perquè les imatges expressen missatges que poden ser molt potents i per tant tractats com a perillosos.

Helena Morillas i Jaume Vilaseca juntament amb la Magda serà el jurat d’il·lustració, buscant també l’experiència com a examen.

Les il·lustracions  són de temàtica lliure on es valorarà el poder comunicatiu i expressiu, on de la mateixa manera que el conte, es revisarà versió rere versió.

El promotor del premi ha estat HP, que aportarà els i també faran difusió entre els seus treballadors i les seves treballadores per internacionalitzar fins i tot la convocatòria.

La presentació finalitzà amb un piscolabis tot esperant les primeres aportacions d’aquelles persones que vulguin escriure o dibuixar.

Aquí trobaràs les bases i la informació.

Related Articles

Deixa un comentari